Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zeman nesmí zavrávorat, klíčníci jdou pro klenoty. Kdo poprvé a kdo naposledy?

Autor: Jakub Veinlich - 
15. ledna 2018
07:55

Klíčníci v čele se stávajícím prezidentem Milošem Zemam v pondělí v katedrále sv. Víta odemknou Korunní komoru a vyzvednou korunovační klenoty. Zeman se tu ukáže mezi lidmi poprvé od vyhlášení výsledků 1. kola prezidentské volby. Pro veřejnost budou klenoty zdarma vystaveny ve Vladislavském sále od 16. do 23. ledna. Společně s nimi si budou moct lidé prohlédnout i svatováclavskou zbroj. Výstava se uskuteční v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa a 25. založení České republiky.

Veřejnost se na korunovační klenoty, které budou vystaveny mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby, bude moct podívat v nové bezpečnostní vitríně. Oproti minulosti si je tak budou moct prohlédnout ze všech stran. Ve vitríně, která byla používána doposud a kterou v době takzvané první republiky vytvořil architekt Josef Gočár, budou umístěny památky spojené se sv. Václavem.

Korunovační klenoty jsou vystavovány pouze při výjimečných příležitostech. Naposledy se tak stalo v květnu 2016 u příležitosti 700. výročí od narození českého krále a římského císaře Karla IV.

Zeman by měl být fit

Jeden klíč od korunovačních klenotů má také prezident Zeman. A vypadá to, že veřejnost tentokrát žádnou „virózou“ překvapit neměl. V sobotu totiž po prvním kole prezidentských voleb prohlásil, že je naprosto fit. „Jsem stále mladý, plný sil a plný energie,“ přesvědčoval voliče v sobotu a radil jim, ať k 2. kolu vezmou k urnám své příbuzné, známé i milenky. Jeho případné zaváhání u Korunní komory by prezidentovi mohlo oslabit šance na obhajobu mandátu v souboji s Jiřím Drahošem.

Video  Po stopách virózy. Zeman si šel znovu pro korunovační klenoty  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Viróza, únava nebo alkohol?

V roce 2013 prezident Miloš Zeman u korunovačních klenotů vypadal dost unaveně. Šel trhavou chůzi a občas se musel dokonce opřít o zdi. Mezi lidmi se pak vedla diskuse, jestli prezident nebyl při vyzdvihování českého pokladu opilý, když byl navíc předtím na ruské ambasádě. To Hrad ale vehementně popíral. Zemana prý trápila viróza.

„Za indispozici mohlo velké množství pracovních schůzek, pietních aktů a státnických akcí. V posledních dnech se u pana prezidenta objevila lehká viróza, můžu ubezpečit, že o žádné závažné problémy se nejednalo. I palec je naprosto v pořádku,“ hájila Zemana jeho tehdejší mluvčí Hana Burianová, podle které nejbližší spolupracovníci doporučili prezidentovi pár dní na lůžku.

Bývalá předsedkyně poslanecké Sněmovny Miroslava Němcová z ODS ale popsala celou situaci jinak. Z prezidenta prý cítila alkohol. „Mohl vrávorat z jiných důvodů, ale poznala jsem to proto, protože jsem byla těsně vedle něj, a z toho dechu cítíte, jestli má virózu, nebo je tam jiný důvod,“ řekla ale další klíčnice, tehdejší šéfka Sněmovny Němcová. A dodala, že chtěla slavnostní ceremoniál vyzvedávání české koruny, žezla a jablka opustit.

Video  Zemanova viróza: Prezident se klátil, potil, nebyl zkrátka ve formě!  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Dvakrát poprvé

Klíče od Korunní komory drží celkem sedm klíčníků. Vždy je důležité, aby se potakali všichni společně. Jinak se totiž ke korunovačním klenotům není možné dostat. Vedle prezidenta je tak držitelem klíče také premiér, arcibiskup pražský a primas český, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny, probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátorka Prahy.

A tak zatímco pro prezidenta Zemana i předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD), nebo pražskou primátorku Andrianu Krnáčovou (ANO) to může být poslední moment, kdy korunovační klenoty uvidí takto z blízka, svou premiéru si dnes odbudou premiér Andrej Babiš a novopečený předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (oba ANO).

Video  Ukládání korunovačních klenotů  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Naposledny si lidé mohli korunovační klenoty prohlédnout předloni v květnu u příležitosti 700. výročí od narození českého krále a římského císaře Karla IV. Tehdy Zeman žádnou indispozici neměl. Klenoty jsou vystavované jen u příležitosti výjimečných událostí či výročí. 

flora ( 15. ledna 2018 13:31 )

Ovšem porucha osobnosti u Drahoše - psychpatie, nepatří mezi duševní poruchy. To bys měl vědět, když máš takový přehled.

flora ( 15. ledna 2018 13:28 )

Drahoš přeci ještě nechodí o holi! že má poruchu osobnosti víme.

flora ( 15. ledna 2018 13:26 )

Ty naštěstí nemusíš chodit nikam, nemáš cokoliv kam ukládat. Hlava dutá. Drahoš jasně řekl. že bude dělat to. co bude chtít vláda. Každý krom tebe pochopil.

flora ( 15. ledna 2018 13:23 )

Ty určitě budeš lékař co? A proč si Drahoš ubírá roky? Za 5 týdnů mu bude 69. Mladík, pohledný , politických zkušeností, bez charakteru , tvárný a vděčný. To je 1000x pro tuhle zemi horší nežli duševně svěží prezident chodící o holi.

flora ( 15. ledna 2018 13:19 )

Vrchní velitel je jen formální název hlupáku. Meleš to tady pořád dokola a nic neví. Chtěli jste mladého a pohledného, tak si s radostí zvolíte starého a ošklivého. Nasazuje prý už svoji ženu. Ta prošla jako Gregorová masážema, zakoupila stahovací prádlo, nový kostým, uvázala šáteček alá Livie (plagiátorství mají v rodině) a vyráží oblbovat Prahu. Koho naláká? Určitě lidi typu Koptíka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa