Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chovanec získal nominace na šéfa ČSSD. Rozhoduje se, zda o funkci bojovat

Autor: ČTK, bud - 
11. ledna 2018
21:20

Statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec dostal už od několika okresních organizací nominaci na funkci předsedy strany. Zatím naposledy ji získal ve čtvrtek večer od okresní organizace Tachov, v úterý mu vyjádřila podporu na předsedu sociální demokracie jeho domovská organizace Plzeň-město. O podporu nikde nežádal, je to spíš spontánní návrh okresních organizací, řekl Chovanec. Zatím se nerozhodl, zda se bude o funkci předsedy strany ucházet, uvedl ale, že o tom stále víc přemýšlí.

V Tachově mu vyjádřila podporu na doporučení okresního výkonného výboru převážná většina členů okresní konference, řekl předseda ČSSD na Tachovsku Václav Votava. Naopak sociální demokraté z jižního Plzeňska nominaci pro Chovance neschválili. „Těsnou většinou návrh na nominaci na předsedu ČSSD pro Milana Chovance neprošel,“ řekl člen okresního výkonného výboru strany za Plzeň-jih Zdeněk Honz.

„Dostal jsem nominaci asi ze čtyř okresů - z Domažlic, Plzně-města a z dalších dvou mimo náš kraj,“ uvedl v podvečer Chovanec ještě před hlasováním tachovské ČSSD.

„Já ještě nejsem rozhodnutý, jak jsem říkal, že se té kandidatury chopím. Ale víc a víc o tom uvažuji, protože jsem si myslel, že se stmelíme za jednou osobností, kterou vygenerujeme,“ řekl úřadující předseda ČSSD. Osobností se podle něj hlásí víc, a soutěž tak bude širší a pestřejší. „Některé ty tváře nejsou úplně nové, tak víc a víc zvažuji, že do toho půjdu,“ dodal.

Mimořádný sjezd už v únoru

Nové vedení si bude ČSSD vybírat na mimořádném sjezdu 18. února v Hradci Králové. Sociální demokraté sjezd svolali po neúspěchu v loňských říjnových volbách, po kterých má dříve nejsilnější strana Sněmovny pouze 15 poslanců.

Kandidaturu na předsedu už oznámil místopředseda strany Jan Hamáček, který patří ke kritikům současného vedení. O nejvyšší stranickou funkci se hodlá ucházet také poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk. Kromě něj a Hamáčka chce na předsedu ČSSD kandidovat podle serveru denik.cz také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík.

Video  Okamura na rande v Pařížské. A Chovanec opět v Lánech mluvil o Zemanově kondici  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Na předchozím sjezdu ČSSD v Brně funkci předsedy strany obhájil tehdejší premiér Bohuslav Sobotka a ve vedení ho doplnili ostatní kandidáti, které podporoval. Sobotka však už loni v polovině června kvůli klesajícím volebním preferencím funkci stranického lídra opustil. ČSSD místo něj nyní vede právě statutární místopředseda Milan Chovanec.

marais ( 13. ledna 2018 10:38 )

Tak strašně seřvali čssd kvůli memorandu o lithiu a současný ministr průmyslu ho rušit nebude, to je co?

hejhej ( 12. ledna 2018 11:28 )

1pravda1: Socani musí být na tom hodně špatně, že si drží pučistu, rychlostudenta, lháře a spolupohřebáka strany Chovance.-D

marmat ( 12. ledna 2018 00:15 )

tomíku...doučovat/vygooglovat ...pro příště VĚNEC

marmat ( 12. ledna 2018 00:13 )

Generální pro/padáky pro Sobotku, Zaorálka...Chovance...Kdo bude další pán "na holení"???

marmat ( 12. ledna 2018 00:11 )

Souhlas...dno má více tváří a úrovní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa