Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman s Babišem šili do neziskovek. „Po postižených dětech jdou do nás“

Autor: Zuzana Štíchová - 
12. ledna 2018
05:20

Pijavice, paraziti. Tak mluví prezident Zeman o neziskových organizacích, které suplují roli státu tam, kde nestíhá nebo nestačí. Během svého středečního projevu ve Sněmovně opět zopakoval, že neziskovky podle něj vysávají státní rozpočet. Přidal se k němu také premiér Andrej Babiš (ANO), který před poslanci vystoupil následně. Financování tohoto sektoru je prý nepřehledné a nesystémové.

„Provokace číslo dvě - a ještě jich bude několik. Seznámil jsem se s tím, že ze státního rozpočtu jde 11 miliard korun na neziskové organizace. Dámy a pánové, jsem známý přítel neziskových organizací, ale někdy si říkám, že by měly hospodařit za své a nevysávat státní rozpočet, protože 11 miliard korun je opravdu hodně peněz,“ prohlásil ve středu v Poslanecké sněmovně prezident Zeman, který měl svým projevem podpořit menšinovou vládu hnutí ANO.

Ministerský předseda Babiš vzápětí navázal: „Já jsem dneska na vládě vyndal bod financování neziskových organizací, protože ten přehled je tak nepřehledný, že jsem to nechal dopracovat do detailů, aby lidi věděli, jak těch 17,8 miliardy, které tečou do neziskového sektoru prostřednictvím ministerstev a samospráv, vlastně jsou v detailu.“

Video  Zeman dá Babišovi druhý pokus sestavit vládu, ale s podmínkou: 101 hlasů podpory  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Babiš také řekl, že financování neziskového sektoru je nesystémové. „My to zanalyzujeme a řekneme veřejnosti, všem, kam ty peníze tečou. To, že se to navýšilo od roku 2014 do roku 2016 ze sedmi na 10,8 miliardy v resortech, hlavně v resortu školství a MPSV, tak samozřejmě nás bude zajímat, kam to všechno jde,“ pohrozil premiér.

Neziskovky se bouří: Zeman si našel další nepřátele

Neziskové organizace oslovené Blesk Zprávami se snaží Zemana i Babiše upozornit na prospěšnost neziskového sektoru, zároveň si ale nechtějí nechat nic líbit.

„Prezident Zeman si našel další nepřátele, kteří se sami těžko můžou bránit. Po hendikepovaných dětech neziskové organizace,“ reagoval za Člověka v tísni Tomáš Urban. Připomněl tak prezidentův negativní postoj k inkluzi. „Neziskovky dělají spoustu důležitých věcí za velmi málo peněz a často lépe, než stát: od pomoci matkám samoživitelkám, bezdomovcům či hospicové péče přes poskytování vzdělávacích kurzů pro učitele nebo právní pomoc lidem, kteří si ji nemohou dovolit. Navíc si k tomu hledají další zdroje,“ zmínil Urban.

Prezident Zeman lobboval za menšinovou vládu Andreje Babiše. (10.1.2018) Prezident Zeman lobboval za menšinovou vládu Andreje Babiše. (10.1.2018) | Jakub Poláček

Člověka v tísni by se očesání rozpočtu existenčně nedotklo, organizace by ale musela omezit své služby. „Dotklo by se to třeba našich služeb poskytovaných v Česku a tím i tisícovek lidí, kterým bezplatně poskytujeme dluhové poradenství a pomáháme jim v těžké životní situaci. A také dvou tisíc dětí, které zdarma doučujeme nebo chodí do našich předškolek,“ zmínil Urban s tím, že do neziskového sektoru se „naváží“ hlavně extremisté.

„Určitě nejde říct, že jsou všichni v neziskovém stejně dobří, jako se nedá o všech podnikatelích říct, že jsou všichni poctiví,“ uznal také člen mediálního oddělení organizace.

Marta Smolíková, ředitelka Otevřené společnosti, to vidí podobně. „Zeman i Babiš stále žijí v ideologii třídního boje a lidi mobilizují negativními emocemi. Dodnes se nesmířili s tím, že společnost, ke které chceme patřit, pracuje s konceptem tří sektorů: veřejným, podnikatelským a neziskovým. Kdysi byla nepřítelem buržoazie, intelektuálové a církve. Pak to byli aktivisti, zkorumpovaní politici, podnikatelé, co kradnú, a nyní nasazují na neziskovky, viz Klausův NGOismus,“ komentovala výroky politiků pro Blesk Zprávy.

„Neziskovky převzaly řadu funkcí a služeb, které dřív poskytoval stát - třeba sociální služby, sportovní aktivity, přinášejí do společnosti inovace, poněvadž na rozdíl od státu mohou a nebojí se riskovat a zkoušet nové věci, třeba paliativní péče, alternativní formy vzdělávání, umění nebo zaopatřují oblasti státem zanedbané, třeba památky,“ doplnila.

oltec ( 13. ledna 2018 07:09 )

za čí peníze suplujete stát okrádači právě těch postižených dětí

kerloss ( 12. ledna 2018 22:17 )

mnoho neziskovet jsou jen cerne diry na prachy,napr unesco, tam jdou miliardy a nic se za 20 let nezmenilo. KDE JSOU TY PRACHY??? Komu zustali na uctech? proste jen velke tunelovani jak statu tak lidi a nekdo si z tohom zije na vysoke noze ale deti to nejsoi. uz nedavam ani korunu, je to zbytecny.

misha46 ( 12. ledna 2018 19:08 )

Zeman a Babiš aktivně podporují klokánky, týrané děti a ženy...ale mnohým neziskovkám o tohle ani nejde. Jen parazitovat na penězích daňových poplatníků, tak jako muslimská lůza.

gabreta ( 12. ledna 2018 15:40 )

Stal se zázrak přátelé!! Tata rozšířil slovník o jedno slovo "záprtek"!! To ho bude teď nejmíň půl roku samou radostí opakovat!! Gratuluju taťko a zkus letos ještě jeden termín!!!

gabreta ( 12. ledna 2018 15:35 )

Zato co napíšeš ty, co slovo, to perla. Zapomněl jsi blbe na koblihu, abys vyčerpal celou slovní zásobu!! Koblihy já rád!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa