Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ministr Milek se vyhnul střetu zájmů: Část akcií holdingu převedl na manželku

Autor: ČTK - 
9. ledna 2018
14:33

Ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO) převedl část svých akcií koncernu Úsovsko před vstupem do vlády na manželku Juditu, aby splňoval podmínky zákona o střetu zájmů. Vlastnil 25,14 procenta, nyní má 14,46 procenta akcií z celkového základního kapitálu společnosti. Ke konci roku pak odstoupil z funkcí jednatele, předsedy a člena představenstva všech společností z koncernu Úsovsko.

Podle tiskového odboru ministerstva zemědělství tak ministr Jiří Milek splňuje zákonné požadavky ohledně střetu zájmů. Milek měl v akciové společnosti Úsovsko, která má roční obrat přes dvě miliardy korun, čtvrtinový podíl.

Koncem listopadu uvedl, že bude-li jmenován ministrem, podíl v Úsovsku převede. „Ministr zemědělství Jiří Milek převedl už 11. prosince 2017 dle zákonného požadavku část svých akcií ve společnosti ÚSOVSKO, a.s. na paní Juditu Milkovou,“ uvedlo dnes tiskové oddělení.

Ministr zemědělství Jiří Milek při uvedení do úřadu: S premiérem Babišem a předchůdcem Jurečkou Ministr zemědělství Jiří Milek při uvedení do úřadu: S premiérem Babišem a předchůdcem Jurečkou | ČTK

Milek již dříve uvedl, že je jedním z více než 260 akcionářů koncernu. Účast členů vlády ve vedení firem, které pobírají dotace, omezuje zákon o střetu zájmů. Podle něj nejpozději do měsíce od vstupu do vlády mají veřejní funkcionáři omezit své podnikání. Pokud by měl ministr ve společnosti přes 25 procent ve společnosti, nemohla by se zúčastňovat zadávání veřejných zakázek.

Úsovsko: Zisk klesl kvůli cenám mléka

Skupina Úsovsko vykázala předloni devítiprocentní pokles konsolidovaného obratu z 2,4 miliardy korun v roce 2015 na 2,2 miliardy korun. V roce 2016 skupině Úsovsko klesl i konsolidovaný zisk, a to o 22 procent z 234,4 milionu korun v roce 2015 na 183 milionů korun.

Premiér Andrej Babiš (vlevo) uvedl 18. prosince 2017 v Praze do funkce ministra zemědělství Jiřího Milka (vpravo). Premiér Andrej Babiš (vlevo) uvedl 18. prosince 2017 v Praze do funkce ministra zemědělství Jiřího Milka (vpravo). | ČTK

„Pokles zisku byl dán převážně poklesem cen zemědělských komodit, především cen mléka,“ uvedlo ve výroční zprávě vedení společnosti Úsovsko. Skupina Úsovsko ročně vyprodukuje přibližně 17 milionů litrů mléka. Hlavní farmou pro výrobu mléka je středisko v Šumvaldě s kapacitou 1300 dojnic.

Koncern tvoří mateřská společnost Úsovsko, která sídlí v Klopině na Šumpersku, a 15 stoprocentně vlastněných dceřiných firem. Do skupiny patří potravinářská firma Úsovsko Food, sady, několik farem, statků a zemědělských podniků. Holding zaměstnává zhruba 750 lidí a obhospodařuje na 20 tisíc hektarů v Olomouckém a Plzeňském kraji.

Skupina pěstuje obiloviny, řepku olejnou, mák, cukrovku a krmné plodiny pro divizi živočišné výroby. Jedním z hlavních pilířů skupiny Úsovsko je společnost Úsovsko Food, která patří k předním tuzemských výrobcům müsli tyčinek, křupek a oříšků.

Potravinová soběstačnost jako ministrův cíl

Coby ministr zemědělství Milek označil za svou prioritu zajištění potravinové soběstačnosti Česka. „Každý vyspělý národ dbá o zajištění soběstačnosti v základních potravinách,“ uvedl ministr. Při svém nástupu do funkce také uvedl, že chce zabránit snížení evropských dotací pro české zemědělce po roce 2020. Vedle toho vyloučil možnost prodeje státních podniků Budvar a Lesy ČR.

Již Sobotkova vláda řešila téma rozdílné kvality potravin v různých evropských státech, pokračovat v tom chce i ta Babišova. I proto Milek za další prioritu označil ochranu českého trhu před dovozem potravin, které by neměly dostatečnou kvalitu. Chce také bránit dovozům potravin a zemědělských produktů za dumpingové ceny.

„Měl by být zákon, který řekne: v celé Evropě se bude vyrábět jeden druh Nutelly, všichni to budou kupovat a je to vyřešené,“ uvedl při Milkově nástupu do funkce premiér Andrej Babiš.

Milkův krok ohledně převedení části akcií na manželku byl jednou z možností. Další, jak vyřešit situaci, aby byla v souladu se zákonem o střetu zájmů, bylo vložení jeho podílu do svěřenského fondu, jak řekl již dříve na dotaz novinářů. Podobně naložil kvůli zákonu Babiš se svým zemědělským a potravinářským holdingem Agrofert a firmou SynBiol, když byl ještě ministrem financí v minulé vládě.

ellenic ( 9. ledna 2018 17:02 )

I když převedl akcie na manželku, pořád jeto podle mne nepřípustné a vidím v tom střet zájmů i nadále . Podle hesla, co je doma to se počítá!!!!!!!!!!

fandasever ( 9. ledna 2018 15:20 )

Nemám nic osobního proti panu Milkovi ale ten zákon je na nic (hov-.. no) týká se to všech ministrů, včetně toho rádoby čistého Jurečka od lidovců. Komu tady chcete namluvit že převodem akcií na manželku přestane rozhodovat o firmě, právě naopak, bez jeho souhlasu nepůjde ani vrátný na hajzl. Chyba nevidím v ministrech, chyba je pokrytectví poslanců že takový paskvil schválili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa