Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš se po zprávě OLAFu hájit nepřišel. Poslanci vyslechli vyšetřovatele Čapího hnízda

Autor: simao, ČTK - 
9. ledna 2018
11:55

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se dnes opět sešel, aby řešil případné vydání premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Ani jeden z nich před výbor nedorazil, přišli však vyšetřovatel a státní zástupce. Babiš dostane šanci vyjádřit se příští úterý.

Policie obvinila oba poslance už před volbami pro podezření z dotačního podvodu, Andreje Babiše i z poškozování finančních zájmů EU. Babiš i Jaroslav Faltýnek podezření související s evropskou dotací 50 milionů korun pro farmu Čapí hnízdo odmítají a hovoří o účelovosti a o politické motivaci stíhání. Policie v případu stíhá i dalších devět lidí.

Jednání mandátového a imunitního výboru: Státní zástupce Jaroslav Šaroch Jednání mandátového a imunitního výboru: Státní zástupce Jaroslav Šaroch | ČTK

Babiš nepřišel

Babiš s Faltýnkem požádali o odklad slyšení kvůli zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Je součástí vyšetřovacího spisu, jejich obhájci by se s ní měli seznámit teprve dnes. Někteří členové výboru navzdory tomu soudili, že doporučení pro plénum měl výbor přijmout už dnes. Jiní se přikláněli k variantě, aby výbor Babišovi a Faltýnkovi vyhověl.

Dnes nakonec výbor debatu o policejní žádosti o jejich vydání k trestnímu stíhání přerušil, řekl novinářům po jednání jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM). Postup schválený většinou členů výboru by mohl ovlivnit středeční schůzi dolní komory k vyslovení důvěry Babišovu jednobarevnému menšinovému kabinetu. Pokračovat se tak na výboru bude v úterý, kdy dostanou Babiš a Faltýnek šanci vyjádřit se.

Pirát Michálek chtěl dokončení dnes

Poslanec KDU-ČSL a člen výboru Marek Výborný dnes uvedl, že Babiš a Faltýnek by skutečně měli mít právo vystoupit před výborem - ale v řádu několika málo dnů. 

Naopak například předseda klubu Pirátů Jakub Michálek chtěl, aby výbor dokončil projednávání policejní žádosti už dnes. „Nejdříve by se mělo vyřešit, jestli premiér bude, nebo nebude stíhán, teprve potom by se mělo hlasovat o důvěře vládě,“ řekl novinářům Michálek při příchodu na jednání výboru.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek zdůraznil, že slyšení před výborem je Babišovo a Faltýnkovo právo, nikoli povinnost. Uvedl, že důvod, kvůli němuž požádali o odklad slyšení, neuznává jako omluvu.

Podobně jako v minulém volebním období dnes před výborem vystoupili vyšetřovatel Pavel Nevtípil a státní zástupce Jaroslav Šaroch. V minulém volebním období Sněmovna Babiše a Faltýnka ke stíhání vydala. Nyní poslanci posuzují novou policejní žádost, protože Babiš a Faltýnek v říjnových volbách obhájili mandát a nabyli tím znovu imunitu v plném rozsahu.

Policejní vyšetřovatel případu Čapí hnízdo Nevtípil strávil dnes na slyšení před členy sněmovního mandátového a imunitního výboru asi 1,5 hodiny. Státní zástupce Šaroch vypovídal před poslanci o něco kratší dobu, zhruba hodinu.

Nevtípil slyšení před novináři při odchodu ze schůze výboru nekomentoval. Příliš sdílný nebyl ani Šaroch. Uvedl pouze, že se necítí se být oprávněn komentovat jednání výboru.

mirkazam ( 17. ledna 2018 13:57 )

Tak nějak nerozumím tomu,když ministerstvo průmyslu poskytlo před 7 lety NUPHARD parku dotaci 300 milonů,a teď o tyto miliony stát příjde.To znamená,že stát utopil dańovým poplatníkům jejich peníze,protože soukromý projekt zkrachoval...a to je ta zpráva,že stát bude tuto dotaci muset vracet Bruselu.A co na to pan odborník na slovo vzatý Kalousek ???Pokud umíme počítat,tak Babiš je se svýma 50 mil.proti tomu břídil.Ale humbuk a štvanice na něho jede pěkně dál....

kupredu-leva ( 10. ledna 2018 09:23 )

My, zloději a ostatní levácká pakáž volíme soudruha Zemana, protože on jediný nad námi, zloději, drží ochrannou ruku a zdravím jeho chráněnce Kajínka! Čest práci!

kretenos500 ( 9. ledna 2018 22:51 )

Díky za radu, už jsme se udělali navzájem pod bilboardem. Však ta neexistující kampaň soudruha Zemana stála již 17 milionů z kapes daňových poplatníků. To snad stojí za naše výstřiky?

marmat ( 9. ledna 2018 20:48 )

Musíte si někdy pustit zprávy....Nepodceňujte Vaše miláčky víc, než je nutno..Olaf slovensky nepíše, a Vy to netušíte ???

marmat ( 9. ledna 2018 20:44 )

KDO dnes večer slyšel Němcovou??? To je UFO nebo chodící a zhmotnělé KLIMAKTERIM ????????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa