Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hašek se Zimolou proti vedení ČSSD: „Pohřeb“ a „smrtelná agónie“

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
5. ledna 2018
13:39

Část „pučistů“ ČSSD a další vysoce postavení členové se otevřeně postavili proti tomu, jak vedení strany nevyřešilo volební debakl. Michal Hašek, Jiří Zimola a Zdeněk Škromach založili diskusní platformu Zachraňme ČSSD. Vadí jim, že šéfové strany hodili vinu na voliče, prezidenta Zemana a „ďábelského Babiše“. Požadují například, aby všichni členkové strany volili svého předsedu, rozhodovali o možné účasti ve vládě a chtějí také podrobnou diskusi o tom, co dál. Platforma otevřeně přiznala podporu Miloši Zemanovi v prezidentských volbách.

„Máme letos slavit výročí vzniku ČSSD, zatím to ale vypadá spíš na pohřeb,“ prohlásil v úvodním prohlášení k založení platformy jihomoravský exhejtman Michal Hašek. Mezi zakladateli vyjmenoval také hejtmana z Vysočiny Jiřího Běhounka, exsenátora Zdeňka Škromacha a jihočeského exhejtmana Jiřího Zimolu či poslance Jaroslava Foldynu.

Říjen 2017 už na nás nikdo hodit nemůže. Už 4 roky ve vedení strany nejsme. Pokud to byl v roce 2013 puč, tak to byl puč proti lidem, kteří drží palce Milošovi Zemanovi. V době, kdy byl v čele strany, měla sociální demokracie 30 procent. Tuhle ostudnou kapitolu musíme skončit,“ řekl také Hašek s tím, že se obecné odpovědnosti nezříká.

Zimola pak představil cíle a požadavky lidí, kteří za diskusní skupinou uvnitř ČSSD stojí. „Teď je poslední šance. Požadujeme, aby vedení, především bývalý předseda, přihlásili k politické odpovědnosti za prohru a neobviňovali z ní někoho jiného. Požadujeme, aby mimořádný sjezd nebyl ukončen a pokračoval až do pravidelného sjezdu. Požadujeme přímou volbu předsedy všemi členy,“ přiblížil jako příklad.

ČSSD není ani hrdou, ani silnou, ani sebevědomou stranou. Jsme stranou, která se potácí kolem pětiprocentní hranice a doslova hraje o svou další existenci. Namísto přiznání vlastních politických chyb, je společnost přesvědčována, že ostudný výsledek byl nepochopením ze strany voličů a jejich nevděk za naši vládní politiku. To je fatální omyl, který nese znaky předsmrtné agónie,“ přisadil si na tiskové konferenci také jihočeský exhejtman Jiří Zimola.

Volíme Miloše Zemana

Zakládající členové se také přihlásili k podpoře prezidenta Miloše Zemana v lednových volbách. „Podporujeme kandidaturu Miloše Zemana na post prezidenta republiky. Má nejblíže k tradičním myšlenkám ČSSD, patří do velké trojky polistopadových prezidentů. Je to bývalý předseda sociální demokracie, který si zaslouží její podporu i jako omluvu za chyby bývalého vedení vůči němu,“ přiznali členové ČSSD, kteří platformu založili.

„Nejsem nekritický, ale je to jeden z mála politiků, který vychází z potřeb a zájmů ČR,“ doplnil osobní pohled Jaroslav Foldyna, který litoval, že se zatím k platformě nepřihlásil exministr vnitra a další z pučistů Milan Chovanec. „Očekávám, že se bude chovat jako chlap a přivítá to pozitivně. Já bych tady Milana Chovance rád viděl,“ řekl.

Zimola: Do ukončení vyšetřování funkci nechci

Kvůli vyšetřování se do vedení sociální demokracie odmítá vrátit populární jihočeský exhejtman Jiří Zimola. Nevylučuje ale, že by vyšetřování policie ohledně jeho chaty na Lipně nemohlo v nejbližších týdnech skončit. Mimořádný sjezd čeká přitom sociální demokraty už za 6 týdnů a Zimola už dostal nominace na místopředsedu i výzvy, aby kandidoval do čela strany.

„Nominace odmítat nebudu, protože nevím, jak policie rychle tu mou záležitost vyřeší. Nechtěl bych na ní teď vytvářet tlak,“ řekl Zimola na dotaz Blesk Zpráv. „Mně nejde o pozice v sociální demokracii. Mně jde o to, jí pomoct. My se pořád bavíme o korýtkách, prebendách, funkcích... Vyprdněme se na to a začněme něco dělat pro lidi,“ přitvrdil muž, kterého vedení strany škrtlo z kandidátky do sněmovních voleb.

Jan radnk ( 6. ledna 2018 17:41 )

Jak už jsem několikrát podotkl, pokud bode Kalousek v ČR a ne v USA, budou se tyhle problémy stále opakovat. Takže vlastenci - zapracujte..

marais ( 6. ledna 2018 10:06 )

No hlavně vykřikujte ty vaše nesváry do novin... zrovna Zimola a Hašek mají co kritizovat.

dzery ( 6. ledna 2018 09:52 )

Spojit se s Burešem může jenom skupina vych...dlabanců.

cepp ( 5. ledna 2018 16:35 )

Podrazáci se opět houfujou. To měl Sobotka v kožichu pěknou partu zmijí a jsou to hlavně oni, kdo zavinili dnešní stav ČSSD.

milan1959 ( 5. ledna 2018 15:51 )

Soudruh Hašek chce ČSSD dorazit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa