Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Byt za 2 miliony a politický restart: Sobotka se po odluce od ženy odstěhoval na Moravu

Autor: Mii - 
4. ledna 2018
19:00

Bohuslav Sobotka (ČSSD) skončil coby premiér a i když v Praze bude pobývat pracovně dál – jako poslanec ve Sněmovně – své trvalé bydliště přesunul. Koupil si totiž byt na Moravě. Konkrétně ve Vyškově, kde má poslaneckou kancelář. A to za 2,2 milionu korun, uvádí MF Dnes, která upozorňuje i na to, že Sobotka v rámci odluky s manželkou Olgou přenechal své ženě byt v pražských Stodůlkách.

Dokud byl Bohuslav Sobotka premiérem, bydlel s rodinou v bytě za sedm milionů v pražských Stodůlkách. Nedlouho před vypršením svého funkčního období ale oznámil, že se manželkou rozhodli odloučit a byt přenechal jí a synům. Sobotka tak měl volnou ruku vybrat si, kde bude žít. A karta padla na jihomoravský Vyškov, nedaleko kterého vyrůstal a kde již měl kancelář.

Svůj nový byt pořídil za 2,2 milionu v bytovce, která dříve sloužila vojákům, uvádí MF Dnes. Jak vyplývá ze smlouvy uložené v katastru nemovitostí, půlku zaplatil ze svého a půlku financuje hypotékou. Do bytu i rovnou přepsal trvalé bydliště z vedlejšího Slavkova, kde jej měl napsané dříve.

Sobotkovi tak stejně jako dalším poslancům náleží poslanecké náhrady – kde bude přebývat při pobytech v Praze, není jasné. Právě náhrady se v souvislosti se Sobotkou, někdejším ministrem financí, řešily také. „Ano, používal jsem k tomu i peníze z poslaneckých náhrad. Neznám ústavního činitele, který by plat a náhrady odděloval,“ říkal v roce 2009, když se řešilo, kde vzal sedm milionů na byt ve Stodůlkách.

Sobotka chce víc pracovat v okresní ČSSD

Nyní Sobotka věří, že se bude moci více angažovat alespoň v okresní stranické politice, kde byl aktivní už před sněmovními volbami. MfD svůj záměr potvrdil. Chci se více zapojit do práce okresní organizace sociální demokracie,“ řekl Sobotka.

Lidové noviny dříve na základě zdrojů blízkých Sobotkovi spekulovaly, že by expremiér mohl kandidovat na post starosty Vyškova, byť to sám odmítá. Město s dvaceti tisíci obyvateli je dlouhodobě baštou ČSSD a sociální demokraté v něm získávají excelentní výsledky.

Současným starostou Vyškova je Karel Goldemund (ČSSD), který prý o Sobotkových záměrech nic neví a svůj post chce obhajovat. „Rozhodně to se mnou neprobíral. Nevím, co ho k přesunutí trvalého bydliště vedlo, kdo mu to poradil, ani co bude dále,“ uvedl.

denneter ( 30. března 2018 10:26 )

Já mám takovej pocit, že ho minulost dožene a skončí v teplácích.

ivan604 ( 29. března 2018 08:00 )

Jak je možné, že ještě není ve vězení za rozkradení OKD ????

hejhej ( 6. ledna 2018 18:13 )

Sobotka se bude snažit "okouzlit" svým žvanění vyškováky ?? Jemu nikdo myslící nemůže věřit pro jeho odporné podrazy a lži.

Jan radnk ( 6. ledna 2018 11:31 )

Pravá ruka Kalouska - to znamená samý podraz. Makat by měl, ale na Mírově.

gabreta ( 5. ledna 2018 21:46 )

Kolik čestných lidí jsi v politice viděl?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa