Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš: „Reforma důchodů je stěžejní.“ S odboráři jednal o podpoře programu vlády

Autor: ČTK, Mii - 
4. ledna 2018
13:16

„Většinovou podporu“ tripartity má podle premiéra Andreje Babiše (ANO) programové prohlášení vlády. Premiér to uvedl po prvním povolebním jednání zástupců vlády s odboráři a zaměstnavateli. Ti podporu vládnímu dokumentu přímo nevyjádřili. Chválí řadu bodů, předložili ale i své výhrady. Babiš také řekl, že podle představ menšinového kabinetu by po důchodové reformě mohl vzniknout státní důchodový úřad. Důchodovou reformu vnímá jako „stežejní projekt“.

Tripartita projednávala návrh vládního programu ještě před hlasováním Sněmovny o důvěře kabinetu, které připadá na 10. ledna. Babišova vláda v dolní komoře politickou podporu vyjednanou nemá.

„Naše programové prohlášení, které jsme předložili a které bude přes víkend dopracováno, má většinovou podporu (tripartity). Doufejme, že toto bude vnímat i naše politická scéna a naše programové prohlášení přivítá pozitivně,“ řekl Babiš. Na jednání tripartity prý nezaznamenal, „že by tam ta podpora nebyla“.

Odbory a zaměstnavatelé ale výslovně dokumentu menšinové vlády svou podporu nevyjádřili. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula a prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák spíš vypočítávali pozitiva i výhrady, které odboráři a zaměstnavatelé mají.

„Je to politický dokument. Pro nás jsou rozhodující věcná témata,“ řekl šéf svazu průmyslu.

Odborům vadí snižování odvodů

Podle Středuly se zaměstnavatelé a odboráři zabývají hlavně obsahem textu bez ohledu na to, zda vláda má důvěru, nebo nemá. „Od toho je Poslanecká sněmovna. Ta vyjadřuje podporu. My jsme se vyjádřili ke konkrétním bodům prohlášení. Vítáme, že řada věcí jde pozitivním směrem, k negativním bodům jsme se vyjádřili,“ řekl Středula. Ani podle něj na jednání nezaznělo, že by navrhovaný dokument někdo odmítl. „Jestli se z toho dá říct, že ho (programové prohlášení) podporujeme, tak i tak se to dá interpretovat,“ dodal odborový předák.

Odbory kladně hodnotí třeba minimální mzdu, vadí jim mimo jiné slibované snižování odvodů a rychlé vydávání pracovních povolení cizincům. Zaměstnavatelé vítají slib dobudovat jaderné elektrárenské bloky, podle nich by vláda měla ale také rozhodnout třeba o termínu přijetí eura.

Důchody a rozpočet na jiných účtech

Babiš na tiskové konferenci mluvil také o důchodech. „Důchodová reforma je pro nás stěžejní. To určitě chceme - a pokud budeme vládnout čtyři roky - za programové období stihnout,“ uvedl Babiš.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která vybírá i odvody. Samostatný důchodový účet ale neexistuje, je součástí rozpočtu. Vláda plánuje oddělení konta od státní pokladny.

Z popisu reformy v původním návrhu programového prohlášení vyplynulo, že by důchodový účet a odvedené pojistné mohla spravovat veřejná instituce. Vyplácela by z něj penze. "Mluvíme tady o státním důchodovém úřadu," řekl dnes premiér.

Podle prohlášení by se pak mělo stanovit ještě "plošné zabezpečení na stáří na principu solidarity", tedy plošný solidární důchod. Vláda současně slibuje snížení odvodů a daní. Zda se text změní a jak, není zatím jasné. Programový dokument má být hotov v sobotu večer, upřesnil Babiš.

Opozice návrh kritizuje

Zamýšlená reforma vychází z návrhů profesora Jaroslava Vostatka ze soukromé Vysoké školy finanční a správní, který byl členem důchodové komise za minulé vlády. Navrhoval, aby se penze skládala ze solidárního rovného důchodu od státu a ze zásluhového důchodu podle odvodů. Upravit se pak mělo sociální pojistné i daně. Pravicové strany záměr kritizovaly, podle nich měl vést ke snížení penzí a výdajů na ně. Záměry se nelíbí ani ČSSD.

Odboráři zamýšlené změny v důchodech chválí. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka zajímají i zaměstnavatele.

V nový úřad by se případně mohla přeměnit ČSSZ. Ta na konci září vyplácela penzi 2,88 milionu lidí. Starobní důchod z nich pobíralo bezmála 2,4 milionu mužů a žen, kteří v průměru dostávali 11 828 korun.

Výdaje na penze jsou už léta vyšší než příjmy. Systém je tak v deficitu, který za krize činil kolem 50 miliard ročně. Letos by mohl vzniknout díky nynější vysoké zaměstnanosti a odvodům z rostoucích výdělků několikamiliardový přebytek.

sores ( 4. ledna 2018 16:57 )

Od s.r.ač.ky Nečase byla valorizace 40,-Kč udělal si doby.te.k p.r.d.el ze starých lidí ať zhebne i s tou jeho dominou která mu vládne!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa