Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vypečený politik žene lidi na Trutnovsku zbytečně k urnám: Hlavatý nás stojí 5 milionů

Autor: Tomáš Belica - 
5. ledna 2018
05:37

Nejočekávanější volby letošního roku – ty prezidentské – začínají příští pátek. Lidé na Trutnovsku ale půjdou k urnám ještě o týden dříve, aby do Senátu zvolili náhradníka za Jiřího Hlavatého (69). Šéf Juty se totiž loni v říjnu stal kvůli »podvodu«, jak říká, ze senátora poslancem, kterým být nechtěl… Jeho snaha získat zpět senátorské křeslo nás bude stát skoro pět milionů!

Bezmála pět tisíc preferenčních hlasů dostalo v loňských parlamentních volbách šéfa společnosti Juta Hlavatého (za hnutí ANO) do Sněmovny. V té době byl už třetím rokem senátorem a ze zvolení poslancem pražádnou radost neměl.

„Kvůli ztrátě senátorského mandátu, který zanikl mým zvolením, se však cítím podveden. Nepovažuji to za demokratické a vracíme se zpátky do totality. Měl bych si svobodně zvolit, jestli budu v Poslanecké sněmovně, nebo zůstanu senátorem. Ti, kdo byli zvoleni, by měli mít možnost si vybrat,“ hořekoval tehdy a tvrdil, že ho na to nikdo neupozornil.

Zacvakají to voliči

Jeho neznalost znamená, že svědomití voliči na Trutnovsku půjdou tento měsíc k urnám hned dvakrát. Poprvé teď v pátek a sobotu. „Volby jsou explicitně kvůli němu, nečetl ústavu,“ potvrzuje politolog Jan Kubáček. Navíc to nebude levná záležitost. „Plánované volební náklady ministerstva vnitra pro zabezpečení doplňovacích voleb do Senátu jsou celkově 4,665 milionu korun,“ sdělila Blesku Klára Pěknicová z tiskového odboru zmíněného rezortu.

Když byl dříve Hlavatý tázán, zda by to neměl zaplatit, vypustil z úst další nehoráznost: „Já jsem se nenechal zvolit poslancem. Musíte se obrátit na 4850 lidí, kteří mě vykroužkovali. A jich se zeptejte na to, aby zaplatili náklady na dodatečné volby. Ale ne mě.“

Blesk chtěl vědět, zda svůj názor na placení nezměnil, Hlavatý na dotaz ovšem včera nereagoval. Loni v listopadu Hlavatý ale zveřejnil prohlášení, že do voleb vstupuje „poučen ze svých chyb, s plným respektem ke svým soupeřům a pokorou vůči voličům“. 

Pomůže mu neúčast

Hlavatý přitom není žádný chudák. Podle časopisu Forbes je se 4,7 miliardy korun 32. nejbohatším Čechem. Jak moc si svým jednáním uškodil? Ani na to Hlavatý neodpověděl. Politolog Kubáček mu dává ve volbách jen poloviční šanci. „Mnoho jeho voličů bude rozladěno. Co by ho mohlo zachránit, je nízká účast. Lidé mají teď jiné starosti, žijí prezidentskou volbou, k senátním volbám přijdou jen ti přesvědčení,“ míní politolog.

Proč se nešetří?

Proč se doplňovací kolo nekoná v termínu prezidentských voleb, aby se ušetřily peníze? Podle Kláry Pěknicové stanovený termín senátních voleb vychází ze zákonných lhůt. „Prezident, který volby vyhlašuje, měl v zásadě pouze dvě možnosti, na jaký termín první kolo volby vyhlásit. Buď 29. a 30. 12. 2017, nebo 5. a 6. 1. 2018,“ sdělila.

Hlavatý se poslaneckého mandátu vzdal loni v listopadu. Pokud do tří měsíců nebude zvolen senátorem nebo jmenován do jiné funkce, pošle mu Sněmovna odchodné ve výši 71 tisíc korun.

Kdo proti Hlavatému kandiduje

  1. Terezie Holovská (za NK), OSVČ
  2. Jan Sobotka (za STAN), starosta Vrchlabí
  3. Karel Šklíba (ČSSD), místostarosta
  4. Luďka Tomešová (SPD), majitelka tiskárny
  5. Iva Řezníčková (za KSČM), trutnovská zastupitelka
  6. Klára Sovová (NEI), majitelka Luční boudy
  7. Jaroslav Dvorský (za Piráty), pedagog
  8. Blanka Horáková (ODA), majitelka firmy

VIDEO: Podnikatel Hlavatý (ANO) skončil jako poslanec. Chce zpět do Senátu.

Jan Novák ( 5. ledna 2018 16:08 )

Voliči by se na něho měli vykašlat a vůbec ho nevolit. Navíc bych mu dal volby zaplatit. Takový trouba nemá v senátu co dělat.

perla99 ( 5. ledna 2018 13:24 )

Ti voliči, kvůli kterým to, podle něj, všechno vzniklo, a které by tyto volby nechal zaplatit...........jestlipak půjdou znovu a dají mu hlas???

Zdenek Maslo ( 5. ledna 2018 11:12 )

Vypečený blb,hamty-hamty ať mám vic než tamty.

villon ( 5. ledna 2018 10:36 )

Tak se ukažte, jací jste čímani, koblyháři, a zvolte si ho zase. Ty vaši Burešovci si z vás udělali bandu debílků, kterejm když někdo poručí, aby skočili z okna, tak skočej.

Dalibor Skrivanek ( 5. ledna 2018 09:27 )

Copak komentovatelný je,ale slušně ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa