Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

U Čapího hnízda byl spáchán kriminální čin. Četl jsem zprávu OLAFu, tvrdí Kalousek

Autor: všm - 
2. ledna 2018
20:22

Závěry Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování farmy Čapí hnízdo nejsou ani týden po doručení do Česka veřejnosti známé. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek ale tvrdí, že zpráva úřadu potvrzuje spáchání kriminálního činu. Uvedl to v úterý na sociálních sítích.

„Zpráva OLAF jasně formuluje fakt, že byl spáchán kriminální čin a úřad doporučuje Evr. komisi 100% korekce. Přeloženo – byl to podvod. EU ať to neplatí a členský stát ať to trestně stíhá,“ uvedl v úterý expředseda TOP 09 na Twitteru. 

Na přímou otázku pak potvrdil, že zprávu již četl. Zveřejnit ji ale zatím nemá v plánu.

Nemohu to více rozvinout. Kdybych to měl v ruce, tak to okamžitě zveřejním na svém Facebooku, protože jsem přesvědčený, že je ve veřejném zájmu, aby zpráva byla zveřejněná,“ dovysvětlil Kalousek redakci Aktuálně.cz.

Ministerstvo financí zprávu OLAF obdrželo ve středu a předalo ji ministerstvu pro místní rozvoj, vedení ROP Střední Čechy a Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ), které se případem farmy Čapí hnízdo zabývají. 

Městské státní zastupitelství v Praze následně nedoporučilo ministerstvu financí zveřejnění zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům o vyšetřování farmy Čapí hnízdo. Podle mluvčí žalobců by zveřejnění dokumentu mohlo ohrozit trestní řízení. Kvůli padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo obvinila policie premiéra Andreje Babiše a žádá o jeho vydání Sněmovnu.

Vrácení dotací?

O poskytnutí zprávy OLAF požádali ministerstvo před týdnem Piráti, opírají se při tom o jednací řád Sněmovny, podle kterého mohou poslanci žádat ministerstva o informace potřebné pro výkon funkce, a o zákon o svobodném přístupu k informacím. Argumentují tím, že informace jsou důležité pro posouzení žádosti o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka ke stíhání. Policie oba politiky viní z podvodu.

Evropská komise minulý týden doporučila Česku, aby Čapí hnízdo vyňalo z projektů financovaných z evropských fondů. Pokud by skutečně bylo vyňato, bylo by podle ministryně na rozhodnutí ROP Střední Čechy, zda zahájí správní řízení a bude chtít dotaci vrátit.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod, přitom ale díky ní nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

spirito2302 ( 4. ledna 2018 17:47 )

Nenadávejte Babišovi (Burešovi), nebo půjde žalovat tatíčkovi Zemanovi a potom uvidíte jak vám to Ovčáček spočítá.

spirito2302 ( 4. ledna 2018 17:40 )

Je vidět, že Stbák Bureš se vyzná.

mirkazam ( 4. ledna 2018 09:59 )

Jak dlouho bude ještě tato štěnice Kalousek otravovat ?????

snehulak ( 3. ledna 2018 19:15 )

To mi tato pověz, kdo tě se synkem zdenekk udrží při zákazu doma? Vy máte IQ 50 dohromady!

snehulak ( 3. ledna 2018 19:13 )

Hlupáčkové zdenekk a informatik. Kauza Kalouskova lež pokračuje. Babiš se k ničemu nepřiznal a nemá se čeho bát. Pokud zpráva OLAF obsahuje věty, které jakoby cituje Kalousek, je celá nevěrohodná. Podle něho došlo vlastníkem k oklamání a podvodu, protože uvedl v žádosti nesprávného vlastníka. To prostě není pravda. Babiš vyvedl Hnízdo z Agrofertu, převedl na jiného vlastníka a požádal o dotaci. Takže kydy o nesprávném vlastníkovi jsou plané. To už jsou o krepet lepší spekulace vyšetřovatele, který staví na faktech a spekuluje, že podvod nastal zapsáním nesprávného vlastníka (což se ale také nestalo). Ale zní to věrohodněji, než pokrytec Míra a jeho OLAF.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa