Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš a Fico si po telefonu notovali o „nádherném soužití“ Čechů se Slováky

Autor: ČTK, kal - 
1. ledna 2018
12:00

Premiéři Česka a Slovenska Andrej Babiš a Robert Fico spolu v pondělí telefonicky mluvili u příležitosti 25. výročí rozdělení Československa. Shodli se, že obě země spojují nadstandardní vztahy. Je podle nich důležité, aby oba státy spolupracovaly v rámci regionálních uskupení i na půdě mezinárodních institucí. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí české vlády Barbora Peterová.

Premiéři podle Peterové diskutovali zejména o vztahu obou zemí a významných výročích, které si letos Česká republika s Slovensko připomínají. „Shodli se na tom, že obě země stále spojují nadstandardní vztahy na všech úrovních,“ uvedla. Shodli se také na potřebě spolupráce v regionálních i mezinárodních uskupení.

Babiš pojede v pátek do Bratislavy

„Telefonát se slovenským předsedou vlády byl přátelský a velmi otevřený,“ uvedl Babiš. Připomněl, že 5. ledna zavítá do Bratislavy, kde se s Ficem setká. „Je dobrou tradicí, že nový český premiér jezdí na svou první zahraniční cestu na Slovensko,“ poznamenal.

Fico na svém facebookovém profilu napsal, že Babišovi poděkoval za 25 roků „nádherného sousedského soužití“. „Naše země ukázaly 1. ledna 1993 celému světu nevídaný příklad klidného rozdělení federální republiky a vzniku dvou samostatných států,“ dodal.

Fico o rozdělení federace promluvil i v novoročním projevu

Po rozdělení Československa před 25 lety byla slovenská společnost výrazně rozdělená a s tímto krokem se neztotožnili všichni. Uvedl to dnes slovenský premiér Robert Fico v projevu k výročí vzniku samostatného Česka a Slovenska. Podle něj se po 1. lednu 1993 na Slovensku tipovalo, kdy se Slováci „s prosíkem vrátí do federace“.

„Slovenská společnost byla výrazně rozdělená a se vznikem státu se neztotožnili všichni,“ řekl dnes Fico. A dodal, že je rád, že vznik samostatného Slovenska už slovenskou společnost nerozděluje.

„Před 25 lety by na nás nikdo nevsadil ani pomyslný cent,“ uvedl také slovenský premiér. Přesto je podle něj budování republiky „úspěšným příběhem“. Fico vyzdvihl také slovenskou diplomacii a pochválil Slovensko za vstup do Evropské unie, do Severoatlantické aliance i do takzvaného schengenského prostoru volného pohybu.

Premiér v projevu zároveň varoval před narůstajícím extremismem. „Zdá se mi, že jsme nedůslední v oddělování zdravého vlastenectví od politického extremismu,“ řekl Fico. Apeloval také na mladé lidi, aby nebrali demokracii jako samozřejmost.

Česká republika a Slovenská republika vznikly před 25 lety. Ukončily tak existenci společného státu Československa. Ten vznikl 28. října 1918, letos si tak obě země zároveň připomenou 100 let od jeho založení.

odol ( 1. ledna 2018 18:54 )

Díky bohu že dnes končí vycházky...

katerina78 ( 1. ledna 2018 16:18 )

Notujú si, dochlebujú si, ale jak by bol znova spoločný štát, tak znova by to bolo to isté, žrali by sa medzi sebou jak psy.

odol ( 1. ledna 2018 16:17 )

Táto,hoď si na palici mojej hadr-to pro začátek pomůže nebo se s toho učoboluješ..

odol ( 1. ledna 2018 15:59 )

cezar8 ( 1. ledna 2018 15:55 )

delviar - z výše uvedených komentářů vyplynula ubohost a hlavně hloupost spojená se závistí, že oni ničeho v životě nedosáhli. Závist je nebezpečnou a velice zákeřnou zbraní méně úspěšných a nebo dokonce neúspěšných. Závist vyvolává převraty, revoluce a dokonce i války. Předpokladem pro vyvolávání závisti je úspěch a bohatství jiného jedince. Doporučuješ jim aby se nad sebou zamysleli, to ale oni neumí. Takže jediné řešení je ignorace, ignorace a znovu ignorace. Přeji šťastný nový rok 2018....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa