Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Feri chce vidět zprávu OLAF k Čapímu hnízdu. Vyžádal si ji od ministerstva

Autor: bru/ČTK - 
28. prosince 2017
11:27

Poslanec Dominik Feri (TOP 09) žádá na základě jednacího řádu Sněmovny ministerstvo financí o poskytnutí závěrečné zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování farmy Čapí hnízdo. Materiál označuje za důležitý pro výkon poslanecké funkce. Požádal o něj také poslanecký klub Pirátů. Podle jednacího řádu Sněmovny má ministerstvo 30 dní na poskytnutí požadovaných informací.

Feri se v žádosti, kterou dnes zveřejnil na Facebooku, odvolává na zákon o jednacím řádu Sněmovny, podle kterého je každý poslanec oprávněn požadovat od členů vlády a vedoucích správních úřadů informace a vysvětlení potřebná pro výkon jeho funkce. Feri žádá o plné znění zprávy OLAF v tištěné i elektronické podobě a o informaci, zda je možné zprávu zveřejnit. Chce také vědět, jaké další kroky ministerstvo v souvislosti se zprávou OLAF plánuje.

„Výše požadované informace jsou potřebné pro výkon mé funkce z důvodu nutnosti zevrubného seznámení se se skutkovým stavem v kauze Čapí hnízdo, v níž ústřední roli hraje premiér České republiky Andrej Babiš,“ napsal Feri.

Piráti se na ministerstvo obrátili již 22. prosince, uvedla mluvčí strany Karolína Sadílková. Stejně jako Feri odkazují na jednací řád Sněmovny. 

„Jsem přesvědčen, že občané mají právo znát závěry této zprávy, neboť padesátimilionovou dotaci na Čapí hnízdo již zaplatili. A rozhodně by je měli znát co nejdříve poslanci, kteří jednak mají hlasovat o důvěře Babišovy vlády, a také o vydávání premiéra (Andreje) Babiše a šéfa klubu pana (Jaroslava) Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání,“ uvedl šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Piráti zároveň zopakovali, že budou hlasovat pro vydání obou politiků ke stíhání a Babišovu vládu nepodpoří.

Ministerstvo financí ve středu oznámilo, že dostalo zprávu OLAF a předalo ji zainteresovaným institucím, tedy ministerstvu pro místní rozvoj, řídicímu orgánu operačního programu ROP Střední Čechy a v souvislosti s policejním vyšetřováním také Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Úřad oznámil, že posoudí, zda a jak je možné zprávu zveřejnit.

Kvůli kauze Čapí hnízdo policie obvinila 11 lidí, mezi nimi i předsedu hnutí ANO Babiše a prvního místopředsedu Jaroslava Faltýnka. Česká policie Babiše podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu. Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou.

Jak to bylo s Čapím hnízdem?

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

ROP Střední Čechy schválil dotaci na projekt Čapí hnízdo v srpnu 2008. V červnu 2010 byla farma otevřena, Babiš ale její vlastnictví odmítal. V roce 2013 uvedl, že neví, komu Čapí hnízdo patří. V roce 2016 na schůzi Sněmovny řekl, že farmu vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky.

Video  Feri děkoval Babišovi za polibek smrti. Šéf ANO mu vyčetl Kalouska  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Babišova nová vláda - přehled ministrů najdete zde >>>

Aktuální složení Poslanecké sněmovny najdete zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

miro 49 ( 3. ledna 2018 16:31 )

Feri je nějaký vyšetřovací soudce, nebo člen výboru pro vyšetřování podvodů českých politiků, že ke své nečinnosti potřebuje nutně závěry zprávy OLAF? Zdá se, že to bude zdatný Kalouskův nástupce.Jen by se u nás nemuselo za plané žvanění platit statisíce bez jakékoliv zodpovědnosti.

hnnn ( 29. prosince 2017 21:46 )

tobě nemá cenu nic vysvětlovat!

salto ( 29. prosince 2017 10:21 )

Pospa, Kalous, Feri - lidi to je spolek... Kdopak může být voličem takovéhoto panoptika?

hnnn ( 29. prosince 2017 10:02 )

Feri je migrantskej trojskej kůň ve sněmovně!

jajas ( 29. prosince 2017 08:00 )

A co s tím udělá, chytrolíne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa