Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Historik, za kterého se přimluvil Zeman u Putina, je doma. Díky výměně zajatců

Autor: jer, ČTK - 
27. prosince 2017
18:24

Na demarkační linii u města Horlivka došlo ve středu k výměně zajatců mezi Ukrajinou a proruskými rebely, kteří ovládají část východoukrajinského Donbasu. Ukrajinská strana předala vzbouřencům 237 osob a převzala od nich 74 lidí, oznámila média, jejichž informaci potvrdily obě strany. Domů by se měl dostat také ukrajinský duchovní a historik Igor Kozlovskij, za jehož propuštění se v Rusku přimlouval i prezident Miloš Zeman.

K výměně zajatců se na Twitteru vyjádřil i ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Všech 74 ukrajinských rukojmí už je doma, na území řízeném naší armádou,“ napsal Porošenko. Potvrdil také, že součástí výměny byl historik Igor Kozlovskij.

Kozlovský byl v roce 2016 zatčen separatisty, kteří ho vinili ze špionáže. Jeho propuštění navrhoval i prezident ČR Miloš Zeman. Z Doněcka se mu odpovědi nedostalo, Zeman se proto obrátil na ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Zástupce Hradu již telefonicky hovořil s rodinou historika Kozlovského. Je v letadle na cestě do Kyjeva. Všichni jsou z osvobození šťastni,“ řekl pro Blesk Zprávy mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a dodal: „Rodina osvobozeného historika Kozlovského v telefonátu vyjádřila poděkování panu prezidentovi za účinnou intervenci“.

Propuštěných mělo být více

Proruský ukrajinský politik Viktor Medvedčuk, který při jednání zastupoval ukrajinskou stranu, podle agentury TASS sdělil, že Kyjev místo původně domluvených 306 zajatců předal separatistům 237 lidí. Důvod je, že nedorazila část těch, kteří si již v ukrajinských věznicích odpykali trest a byli propuštěni na svobodu. Kromě toho se prý několik zajatců odmítlo na povstalecká území vrátit.

Návrat Ukrajinců ze zajetí od povstalců oznámila zástupkyně prezidenta Petra Porošenka v parlamentu Iryna Lucenková. „Proces výměny skončil. Ukrajinská strana dostala 74 rukojmích držených v zajetí na okupované části Donbasu,“ napsala na Facebooku.

Představitelka doněckých povstalců Darja Morozovová agentuře TASS potvrdila, že ukrajinské straně bylo předáno 57 osob. Původně jich mělo být 58, ale jeden člověk se odmítl vrátit „na území kontrolované Kyjevem“. Zbylých 17 zajatců předali ukrajinské straně luhanští vzbouřenci.

Podle Medvedčuka se ve středu uskutečnila první etapa výměny zajatců. Ve druhé etapě by pak měl být naplněn princip „všichni za všechny“ dohodnutý v rámci takzvaných minských mírových dohod. O tom, kdy by se druhá etapa měla konat, se politik nezmínil.

Povstalecká agentura Novorossija připomněla, že do dlouhých jednání o výměně zajatců se zapojil i ruský prezident Vladimir Putin, který jednal s vůdci separatistů v Doněcku a Luhansku, jakož i německá kancléřka Angela Merkelová, která dojednávala podrobnosti s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

ianadruhou ( 27. prosince 2017 21:35 )

No jo pořád, ať žijou, ale jen do Nového roku.

ianadruhou ( 27. prosince 2017 21:32 )

Nechtěl bych se dočkat toho, že nás Ovar za flašku vodky prodá Putinovi.

kukuku ( 27. prosince 2017 20:50 )

Dědu Ukrajincům Zeman u Putina vyreklamoval, Krym si musí Ukrajinci vybojovat sami - jinak je to definitiva, což nemíní chápat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa