Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krach Sobotkova vztahu a Zemanova hůl. Vládní exmluvčí popsal vypjaté chvíle

Autor: Jakub Veinlich - 
31. prosince 2017
07:05

S vládou Bohuslava Sobotky (ČSSD) skončil k 13. prosinci i její mluvčí Martin Ayrer, někdejší hlas sociální demokracie. Za premiéra musel v posledních letech komunikovat nejen vládní roztržky, ale také spory s Hradem včetně hrozby holí od prezidenta Miloše Zemana. A také osobní moment: rozpad manželství předsedy vlády. Teď míří Ayrer na Karlovu univerzitu, kde bude pracovat na posílení mediální i veřejné komunikace. Blesk Zprávám poskytl obsáhlý rozhovor. 

„Vypjatých situací jsme zažili za tu dobu spousty. Jednou z nich byla například hůl Miloše Zemana. Věc byla sama o sobě složitá, protože to podléhalo jisté krizové komunikaci. Myslím, že to nebylo důstojné ani pro jednoho z ústavních činitelů,“ zavzpomínal bývalý vládní mluvčí.

Ayrer byl ve Strakově akademii druhým nejdéle sloužícím mluvčím. Déle než on tuto práci dělal Libor Rouček (ČSSD), někdejší mluvčí vlády Miloše Zemana v letech 1998-2002 a pozdější europoslanec i místopředseda Evropského parlamentu.

Že by šel teď Ayrer v jeho stopách, zatím odmítá. „Nemířím nikam, kde bych se snažil o přímý veřejný život. Žádnou politickou kariéru v této chvíli nezvažuji,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Zklidnilo se mu pracovní tempo a těší se, že bude mít čas na malého syna. Narodil se mu právě v době, kdy mluvil za Sobotkovu vládu. S šéfem ČSSD začal spolupracovat už v době, kdy Sobotka přebíral vedení strany po Jiřím Paroubkovi, který hned po zveřejnění volebních výsledků v roce 2010 rezignoval na post předsedy.

První schůzka se Sobotkou: Energie a odhodlání

„První schůzku s Bohuslavem Sobotkou si pamatuji velmi dobře. Ještě jako vysokoškolský student jsem si často ve svých glosách z některých politických kroků i politiků sociální demokracie utahoval,“ řekl Ayrer.

„Teď jsem seděl v kanceláři v Poslanecké sněmovně a domlouval jsem se s člověkem, který měl řízení ČSSD, tehdy nejsilnější politické strany v ČR, na starosti, na velmi těsně spolupráci. Dokonce jsem za něj měl mluvit do médií,“ uvedl mluvčí, aby připojil: Působil na mě dojmem, že je plný energie a odhodlání pokusit se o výrazné zlepšení vztahů s médii i veřejností.“

„Jedním z prvních úkolů pro mě bylo v ČSSD zklidnit vztahy s médii a postavit mediální oddělení na nohy,“ vzpomíná na své začátky v ČSSD Ayrer. Pár let nato přišla další nabídka jít se Sobotkou, premiérem, na Úřad vlády. Rovnou se stal ředitelem odboru komunikace a jako první úkol měl vrátit vládě dobré jméno. 

„Nebyla to jednoduchá situace. Úřad vlády měl po policejním zásahu z doby Nečasovy vlády výrazně pošramocenou pověst. Další věcí byl fakt, že vláda premiéra Sobotky byla složena ze tří různorodých politických stran, navíc s výrazně se mediálně profilujícím místopředsedou vlády Andrejem Babišem,“ vrátil se Ayrer ve vzpomínkách do podzimu roku 2013.  

Alespoň na začátku prý byl mezi premiérem Sobotkou (ČSSD) a tehdejším vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) vidět vzájemný respekt. Jenže postupem času se hrany obrušovaly a přišly první přestřelky, i mediální.

Kvůli sporům Babiše a Sobotky přestala vláda vypadat jako tým a Ayrer měl plné ruce práce to napravit. „Na rodinu tedy bylo hodně málo času, což je věc, která mě v poslední době dost trápila,“ připustil.

„Součástí té práce je být nonstop online dostupný. Na telefonu, na mailu. Je to o komunikaci s novináři, partnery na ministerstvech a především komunikace s předsedou vlády,“ popsal denní režim mluvčího Ayrer. S premiérem si sám vyměňoval spíš SMS zprávy nebo maily, na telefonování čas moc nebyl.

Krušná rána na Úřadu vlády

„Rána na Úřadu vlády byla často krušná, premiér Sobotka byl zvyklý každý den nejpozději od sedmi hodin úřadovat, proto naše porady začínaly těsně po sedmé hodině, popsal Ayrer pracovní tempo. Sám proto musel být v práci už v 6:30, aby prošel noviny a zmonitoroval, co se kde o vládě píše. A připravil také plán dne.

Pamatuji si na moje první cesty ranní tramvají, kde jsem potkával stejné cestující. Většinou dělníky z nedalekých výrobních hal na Praze 9,“ zavzpomínal mluvčí.

Rozpad Sobotkova manželství a střežené soukromí

O Sobotkovi Ayrer dodnes mluví především jako o pracovitém politikovi s urputným nasazením. Do soukromí si prý ale vzájemně příliš nemluvili a oba si ho chránili. Takže nabídka na společný oběd nebo kávu nepřišla ani z jedné strany.

„Nabídkám na společné kafe nebo oběd u premiéra doma bych asi nešel ani vstříc. Spolupráci jsme měli nastavenou jen po pracovní stránce, v práci jsme spolu trávili trávili desítky hodin týdně a soukromí jsme si oba hlídali,“ uvedl.

I přesto musel premiér jednu osobní věc před Ayrerem a následně před veřejností několik měsíců před volbami odhalit. Že s manželkou Olgou žijí odděleně. Informace o tom už předtím kolovala po novinových redakcích a Úřad vlády hledal strategii, jak vše oznámit veřejnosti co nejšetrněji.

„Tím, že je to předseda vlády, si myslím, že má veřejnost nárok na to, aby znala jeho soukromí do jisté míry. Znala jeho životní poměry,“ řekl Blesk Zprávám bývalý Sobotkův mluvčí. Ayrer chtěl prý předejít nejrůznějším spekulacím a říct opatrně věci tak, jak jsou. Nakonec Úřad vlády vydal tiskovou zprávu, kde krizi v manželství premiéra přiznal a popsal.

„Premiér to bral s respektem ke své funkci, s respektem k veřejnosti a myslím si, že je standardní ty věci odkomunikovat, pokud přijdou. Postup při přípravě této tiskové zprávy nebyl nijak výjimečný – připravila se formulace, pan premiér ji odsouhlasil a zpráva se vydala,“ popsal Ayrer.

Už před tím oznamovali problémy v manželství také premiér Petr Nečas (ODS) nebo Jiří Paroubek (ČSSD).

„Výhodou těch, kteří nejsou v takto exponovaných veřejných funkcích, je, že soukromé věci zůstávají soukromé. Předseda vlády si to nemůže dovolit, což byl i tento případ. A my jsme proto zvolili cestu, která si myslím byla správná,“ dodal k tématu manželské krize dnes už bývalý mluvčí.

Potupa od Zemana a jeho hole

Asi největší „horko“ prožíval tiskový tým Úřadu vlády podle Ayrera v průběhu vládní krize na jaře 2017, kdy Sobotka přišel za prezidentem na Pražský hrad. Premiér původně avizoval svou demisi, nakonec šel prý ale za Milošem Zemanem jen na konzultace. Což prezident neakceptoval a připravil rezignační ceremoniál.

„Na toto jsme skutečně nebyli připraveni,“ vzpomíná Ayrer. Prý si raději dopředu s tiskovým mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem potvrzoval, o jaký formát schůzky na Pražském hradě půjde.

„Nebyla žádná dohoda, že by měla být tisková konference, nebo nějaký fototermín za přítomnosti novinářů, proto jsme na tuto situaci nebyli připraveni. Měli jsme informace, že ta situace bude jiná,“ prozradil Ayrer zákulisí vyostřeného setkání prezidenta a premiéra. Zeman nejdřív Sobotkovi ukázal holí mikrofon, aby pak během jeho promluvy odkráčel ze sálu.

Video  Sobotka o trapné chvíli na Hradě: Hodně jsem se ovládal, chtělo to pevné nervy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ayrer: Podraz Ovčáčka? Spíš komunikační šum

„Slovo podraz bych nepoužíval. Myslím, že tiskoví mluvčí státních úřadů nebo ústavních činitelů nemají důvod na sebe dělat podrazy,“ zmínil Ayrer při zpětném ohlédnutí, aby dodal: „Prostě to beru jako nějaký šum v komunikaci, protože ty věci byly domluveny trochu jinak, než nakonec byly. My jsme si potom o těch věcech s Jiřím Ovčáčkem i psali.“

Prezident tehdy přijal de facto demisi, kterou mu ale nikdo nepodal. A na dálku se pak dohadovali nejen politici, ale na Twitteru také jejich mluvčí.

„Asi to nebylo důstojné ani pro jednoho z pánů, nebylo to důstojné ani pro Českou republiku. Snaha z naší strany byla rozhodně věc neakcentovat, ale spíš dát v této věci balon dolů a snažit se o nějakou smírčí komunikaci,“ popsal tehdejší situaci Ayrer.

Jestli si to prezident s premiérem stihli někdy vysvětlit nebo ne, už Ayrer prý neví. Jisté ale je, že Sobotka po té odvolal z vlády Andreje Babiše a na konci svého mandátu poslal demisi vlády na Hrad jen kurýrem. Dá se tedy předpokládat, že vztahy mezi oběma politiky jsou napjaté do teď. 

hnnn ( 31. prosince 2017 17:36 )

je tu od rána do večera,tak se mu nediv!A těch pár pětek co za to dostane,těžce vydřený peníze!

hnnn ( 31. prosince 2017 17:34 )

ty neumíš ani pobavit

hnnn ( 31. prosince 2017 17:32 )

zdenkku nudíš

hnnn ( 31. prosince 2017 17:30 )

Ty jsi taky demokrat k pohledání! Vytahuješ jen to co se ti hodí,odvádíš pozornost k ke nedůležitostem a naopak důležitosti zlehčuješ!Takový "typický moderní demokrat Kalouskovo stylu"

hnnn ( 31. prosince 2017 17:22 )

rego,zdenekk,socan68,tatazdenek....atd. je všechno jeden a ten samej placenej troll!Ještě ke všemu neschopnej!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa