Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Poslance čeká pře o rozpočet 2018. Kalousek kritizuje „projídání budoucnosti“

Autor: simao, ČTK - 
19. prosince 2017
14:38

Rozpočet na rok 2018 projídá budoucnost a využívá dobré časy k nákupu voličů, kritizoval nedávno aktuální návrh Miroslav Kalousek (TOP 09). Dnes se chystá v kritice pokračovat. Poslaneckou sněmovnu čeká pře o rozpočet, který by měl však projít – se schodkem 50 miliard korun, ale také jistými přesuny peněz uvnitř rozpočtu, o kterých však mají jednotlivé strany své představy. 

Sněmovnu čeká dnes odpoledne závěrečné schvalování návrhu státního rozpočtu na příští rok. Spolu s ním bude dolní komora rozhodovat o limitech výdajů státu v letech 2019 a 2020 a o rozpočtech státních fondů. Poslanci by se taky mohli vrátit k volbě předsedy stálé sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Schodek 50 miliard a přesuny peněz uvnitř rozpočtu

Očekává se, že Sněmovna státní rozpočet s navrhovaným schodkem 50 miliard korun schválí. Je o deset miliard nižší než deficit schválený na letošek. Rozpočet by měl získat podporu nejméně od poslanců bývalé koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, která má v dolní komoře nadpoloviční většinu hlasů.

Poslanci se budou muset vypořádat s požadavky na přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Jejich celkový objem činí přes 100 miliard korun, mělo by se uskutečnit kolem osmi desítek hlasování. „Já jsem připravena podpořit některé z těchto návrhů,“ uvedla dnes nová ministryně financí Alena Schillerová k možným přesunům v rozpočtu. „Nikdo určitě nechce rozpočtové provizorium,“ varovala před možností, pokud by rozpočet nebyl podpořen.

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnkem dnes reagoval na dotaz, zda není chybou, že rozpočet nemá zajištěnou předem dostatečnou podporu ve Sněmovně. „Asi to chyba je, ale ne naše,“ odvětil Faltýnek s tím, že rozpočet připravovali spolu s ČSSD a KDU-ČSL. „Mně to připadá jako politika po nás potopa, protože to byla koaliční vláda, která tento rozpočet s těmito prioritami a tímto deficitem položila na stůl,“ upozornil.

Bělobrádek vybuchl

Po tiskovce ANO vběhl mezi novináře bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Tisková konference ANO nám jasně ukázala, že jsou dvě kategorie lidí. Že něco platí pro ANO a něco pro zbytek. Když hnutí ANO porušilo koaliční smlouvu a dávalo pozměňovací návrhy vládních návrhů, když hlasovalo proti vládním návrhům, tak to bylo v pořádku. A teď, když koalice není, tak to je jinak. Tak to je vidět, jak oni to berou. Co platí pro ně, to neplatí pro druhé,“ naštval se.

Výhrady Kalouska a spol.

Navrhovaný rozpočet se totiž ocitl i pod palbou kritiky a dalších požadavků i ze strany ČSSD a lidovců. S kritikou přispěchal i exministr financí Miroslav Kalousek, dnes předseda poslaneckého klubu TOP 09. Podle Kalouska „rozpočet na rok 2018 projídá budoucnost“.

„Tento rozpočet nám připadá jako nezodpovědný. V době ekonomického růstu má tento rozpočet schodek 50 miliard korun. Rozpočet má celou řadu negativních trendů,“ poukázal dnes nový předseda Topky Jiří Pospíšil a rozpočtu vytkl nízké investice a nárůst výdajů na platy zaměstnanců státních sektorů, jejichž počet za Sobotkovy vlády narostl.  

Komunisté dál tlačí Ondráčka do čela komise pro GIBS

Poslanci však mohou řešit patrně i další záležitosti. Ohledně volby předsedy komise pro kontrolu inspekce bezpečnostních sborů by se mohlo konat její druhé kolo. Jediným kandidátem by byl Zdeněk Ondráček (KSČM), jenž v pátečním prvním kole neuspěl. Kritici mu vyčítají, že v roce 1989 zasahoval jako policista proti protirežimním demonstracím.

„My ruku pro pana Ondráčka nezvedneme. Politika do značné míry je také o symbolech,“ uvedl Petr Gazdík (STAN). Ondráček se podle něj stal symbolem 17. listopadu v negativním slova smyslu tím, že „mlátil demonstranty“. A ani se za to neomluvil. „Dodnes svou chybu neuznal, neomluvil se za to, proto je to nevhodný kandidát,“ podotkl Gazdík s tím, že tohto hlasování podle něj bude mít souvislost s hlasování dalšími - jako je vydání Andreje Babiše či podpora jeho vlády.

Miroslav Kalousek si povzdechl, zda poslanec Ondráček není „bílým pejskem“. „Řadě významných osobností oprávněně vadí mlátička v čele komise pro GIBS, ale nevadí jim bývalý estébák v čele české vlády. To jsou priority, kterým těžko rozumíme. Nám vadí obojí,“ vzkázal Kalousek.

Faltýnek z ANO uvedl, že problémy nominanta KSČM jsou pouze problémem KSČM, která si případně do druhého kola musí najít jiného nominanta.

Aktuální složení Poslanecké sněmovny najdete zde >>>

hejhej ( 19. prosince 2017 17:02 )

Uřvaný Kalousek z pidi strany si nevidí do svoji prochlastané huby. A to, že se každý rok přidává politikům, soudcům a státním zaměstnancům, kterých každý rok nesmyslně přibývá mu nevadí ???? On, jako ministr financí nám zajistil miliardového dluhy a ještě si blb dovolil posílat složenky.. Kdo tomu volovi zavře hubu ??? Nedá se něho dívat ani poslouchat.

tomestve ( 19. prosince 2017 16:09 )

Nejsem senior ani koblihový,ale raději 3 Babiše, než Kalouska zpět u koryta

tomestve ( 19. prosince 2017 16:06 )

JÁ JO,ALE VYSVĚTLOVAT TO TOBĚ,JE HÁZENÍ PEREL SVINÍM!

tomestve ( 19. prosince 2017 16:02 )

Ono už není co projídat,to už zvládl Kalousek,když ještě nemusel jenom štěkat.Někteří politici mají holt krátkou paměť.Byla doba,kdy mohl ukázat co umí,a bohužel -předvedl!!!

santikxauz ( 19. prosince 2017 12:04 )

Mít tě ve vládě ještě chvíli Kalousku,tak už nebudeme mít co zabalit na svačinu do ubrousku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa