Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První „spadlá hlava“ za Babišovy vlády: Ředitel SÚKL po skandálu rezignoval

Autor: bru, ČTK - 
18. prosince 2017
15:31

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta rezignoval. Informovalo o tom na webu ministerstvo zdravotnictví. Lékový ústav zodpovídá za kritizovaný systém elektronických receptů eRecept, který bude povinný od ledna. Nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve řekl, že systém je nepřipravený, nebude proto lékaře za jeho nevyužívání pokutovat.

Blahuta podle ministerstva požádal státního tajemníka na ministerstvu zdravotnictví Ivo Benedu o odvolání ze služebního místa ředitele k dnešnímu dni z osobních důvodů. Jeho náhradu bude ministerstvo hledat ve výběrovém řízení.

Lékový ústav má na starosti například povolování nových léků nebo jejich kontroly. Shromažďuje také údaje o nežádoucích účincích. Na starosti má také přípravu systému elektronických receptů. Systém ale kritizovala lékařská veřejnost, lékárníci i pacienti.

Blahutův dopis pro Babiše namíchl lékaře i lékárníky

Zvláštní poštu dostal premiér Andrej Babiš (ANO) přímo od ředitele SÚKL. Dopis ale neviděly jen oči předsedy vlády, vzhledem ke svému obsahu se totiž začal raketovou rychlostí šířit. Nakonec ho zveřejnily instituce, do kterých se šéf lékového ústavu navezl.

Blahuta v dopise například zmínil „skutečný důvod“, proč lékaři vystupují proti elektronickému receptu. Za jejich odporem vidí rozkrytí jakéhosi „lékového podsvětí“.

„Zatím nikdo nebyl ochoten vyslovit ten jediný opravdový důvod, proč je odpor vůči eReceptu tak výrazný. Jde o rozkrytí černé díry v předepisování léčivých přípravků a různých vazeb mezi lékaři a lékárníky, respektive mezi lékaři a farmaceutickými společnostmi, a tak jednoznačně prokázat účelovost preskripce. Lékaři v řadách politiků ambici na rozkrytí patrně mít ani nemohou,“ napsal Babišovi Blahuta.

To nadzdvihlo ze židle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka. „Považuji to za nehorázné a ničím nepodložené obvinění. Je trapné sledovat, jak vysoký státní úředník podlézá politikovi – a jen proto, aby si udržel svoji funkci i za změněných politických poměrů, neváhá přijímat jeho populistickou rétoriku o ‚zdravotnictví jako černé díře‘,“ reagoval na Blahutův dopis, který ČLK zveřejnila na svých stránkách.

Kritika se na Blahutovu hlavu snesla i od České lékárenské komory. „Je zcela absurdní, aby taková ničím nepodložená a nedoložená tvrzení uváděl státní úředník, jehož úkolem je příprava a zprovoznění funkčního a všeobecně přínosného informačního systému elektronické preskripce,“ stojí v prohlášení na stránkách komory.

Šéf senátního výboru rezignaci požadoval už před pár dny

K rezignaci ho nakonec vyzval i předseda senátního výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Peter Koliba. „Osobně se domnívám, že pan ředitel Blahuta by měl okamžitě rezignovat, požádat ministra zdravotnictví o uvolnění z funkce ředitele SÚKL a předat agendu někomu, kdo je ochoten a schopen komunikovat se všemi relevantními subjekty ve zdravotnictví slušně a konstruktivně,“ řekl Blesk Zprávám v sobotu. 

aleprosimte ( 9. ledna 2019 13:15 )

Ahoj, když máš tolik rád češtinu, dovol, abych do ní přeložil tvou zprávu: "Čeština je pěkný, výstižný jazyk, proč ji kurvit anglickými slovy PŘEDĚLANÝMI do češtiny? Audi prodává k novému vozu paket? Co to je ZA PÍČOVINU? Trapné. Měj se hezky a když něco tvrdíš, alespoň se tím sám řiď

yokky ( 18. prosince 2017 20:31 )

cestina je pekny ,vystizny jazyk proc ji kurvit anglickymi slovy predelane do cestiny??????? audi prodava k novemu vozu PAKET??co to je pichovinu,,,,trapne.

kritick ( 18. prosince 2017 18:54 )

... a v tom vidím právě tu špínu. 99,9% výsledků nasvědčovalo té správné verzi, a po prvotním vyšetření lékaře bylo vše zcela jasné... ale proč neudělat dalších několik zbytečných vyšetření v řádu desetitisíců, když si na tom může namastit kapsy hromada jiných lékařů... já dnes tobě, ty dnes mne, a tak se z českého národa stává národ invalidů (pardon, to ne, ti u nás nejsou, to se nevyplácí...), nebo správněji národ nemocných zdravých.

vont ( 18. prosince 2017 18:39 )

 Pan ředitel nebyl odejit, ale nevydržel nebo nechtěl vydržet ten obrovskej tlak lékařsko lékárensko farmaceutické mafie, která nám tady dojí miliardy ze zdravotního pojištění. A to tak masivně, že pak chybí prostředky na léčbu chronicky nemocných nebo biologickou léčbu, kterou pak nedostanou ani ti, kteří nez ní nenávratně odejdou. A jako první veřejně prohlásil proč se tak brání elektronickým receptům. Od nového ministra je ustupování od zákonné povinnosti pro lékaře ulitbou zmiňované mafii. Bacha na to ministře, vstupujete na tenký led. Tahle mafie vás nemilosrdně “odmění” a jste první, kdo hnutí ANO odmaže procenta voličů! Na to vemte jed!

kritick ( 18. prosince 2017 17:29 )

Já si myslím, že ten člověk mluví pravdu, a že u nás opravdu existuje tzv. lékařská mafie... Ze svého vlastního příkladu naprosto zdravého člověka: bylo-nebylo, jednou v sobotu jsem si dal více kyselejšího vína než obvykle. V noci mne začalo pálit na prsou, a protože to nepřestávalo, tak jsem ráno utíkal ke svému lékaři. A už to začalo. Ten mne poslal na vyšetření srdce na polikliniku, ale tam p. doktor řekl, že je to akutní a že musím na vyšetření ihned do nemocnice. Tam mne na interně vyšetřili a řekli, že to může být od srdce nebo od kyselého vína. Já na to, že určitě to víno, protože... Nikoho můj názor nezajímal. Paní odbornice mne ihned objednala na dalších 6 odborných vyšetření: jezdit na kole, ultrazvuk srdce, další podrobnější vyšetření v Motole, strkání trubice do žaludku, sono břicha, ultrazvuk břicha, no humus! Výsledek? To jste měl z překyselení žaludku, tady máte tyto prášky a dále již navštěvujte svého lékaře!!! Těch celkem 6 vyšetření dělali celkem 3 doktoři, jednou někde, podruhé někde jinde, až jsem se divil, jak je to možné... Závěr: odborníci v lékařství upekli z ho.vna bič!!! A věřím, že je to standardní postup, proto jsou u nás všichni lidi nějak nemocní...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa