Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Okamura: „Brutálně napadli kamarádku.“ Lže, říká Štětina a mluví o „srazu hnědokošiláčů“

Autor: simao - 
19. prosince 2017
05:02

O víkendu do Prahy zavítali představitelé protiimigračních stran – na pozvání Tomia Okamury (SPD). Ten se na sociální síti rozlítil, že jeho kamarádku, britskou europoslankyni Janice Atkinsovonou, „brutálně násilně napadli“ extremisté, mezi kterými měl být i europoslanec Jaromír Štětina (za TOP 09). Ten však Blesk Zprávám řekl, že Okamura lže. A celou akci zkritizoval coby „sraz hnědokošiláčů“.

Do Prahy přijeli Francouzka Marine Le Penová či zarputilý kritik islámu Geert Wilders, nizozemský předseda Strany pro svobodu – svorně označovaní nezřídka i za populisty. Neobešlo se to bez problémů. Do ulic vyrazili demonstranti, kteří zablokovali okolí hotelu, kde se akce konala, na jisté potíže si však stěžovali i pořadatelé. 

Mojí kamarádku a známou britskou europoslankyni Jenice Atkinson brutálně násilně napadli cestou na naši politickou konferenci před vstupem do místa konání levicoví extremisti, anarchisti a neofašisti,“ postěžoval si však na Facebooku také hostitel kontroverzních zahraničních politiků Tomio Okamura. A své kamarádce Janice Atkinsonové lehce zkomolil jméno. 

„Je to opravdu odporné napadnout bezbrannou ženu,“ pokračoval Okamura v kritice. „Mezi těmito extremisty, kteří vulgárně a násilně bránili průběhu naší konference, byl například europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina a bohužel i můj starší bratr Hayato,“ poznamenal Okamura.

Štětina: Okamura lže

Proti ostrému útoku Okamury se ohradil jeden z jmenovaných. „Ale fuj! Tomio Okamura lže. Nemohl jsem nikoho napadnout,“ vzkázal europoslanec Jaromír Štětina (Za TOP 09) Okamurovi. Hájí se tím, že vyrazil na pokojnou demonstraci u metra Roztyly, která sice pokračovala k TOP hotelu, kde se akce konala, ale u toho již Štětina nebyl.

„Pan Okamura lže, já tam na té demonstraci nebyl. Já jsem se ani pochodu nezúčastnil, byl jsem jen na demonstraci u Roztyl a pak jsem odjel domů. Viděl jsem tam přitom mnoho tváří, které jsem na podobných demonstracích viděl před 30 lety,“ řekl Blesk Zprávám Štětina. „My jsme tenkrát demonstrovali proti komunistickému režimu a byli jsme rozháněni. A myslím si, že jsme se tam setkali znovu proto, že jsme pochopili, že tady existuje velké nebezpečí pro demokracii a pro pokojný život u nás,“ míní Štětina.

„Klíny žen“, mizící stromky i kříže v Lidlu

Právě o pokojný život v Česku má dle svých slov obavy Tomio Okamura, který ve svém projevu před zahraničními hosty nadhodil mj. i otázku „přežití evropských národů“. A stejně jako před volbami se v atmosféře připomínající sjezd SPD za častého potlesku pustil do kritiky islámu.

„Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí a později také turecký prezident prohlašovali, že muslimové Evropu dobydou klíny svých žen. Jejich prorocká slova se naplnila,“ burcoval Okamura od řečnického pultíku.

Varoval před tím, že řada zemí v Evropě je v situaci, kdy v nich za několik let budou mít převahu muslimové. A „zcela veřejně se konají modlitby k Alláhovi“. „Zatím z evropských měst mizí vánoční stromky, ve školách vaří halal, obchodní řetězec Lidl vymazává na svých prospektech kostelům kříže a v Británii se už nepoužívá slovo Vánoce, ale místo toho zimní svátky, aby muslimové nebyli pohoršeni,“ čílil se Okamura, zatímco sálem znělo rozhořčené „fuj“.

Okamura Le Penovou, Wilderse a spol. upozornil, že v Česku problémy s muslimy nejsou, stejně tak ani muslimská ghetta, no go zony či teroristické útoky. „Tady v Praze jasně vidíme, že nejlepší ochrana před islamistickým terorem je nemít ve své zemi muslimy. Moji židovští přátelé mi říkají, že zvát muslimy do Evropy je, jako kdyby si Židé do domu nastěhovali fanatické nacisty. Říkají, otevři mu dveře a za dveřmi je pogrom,“ dodal emotivně Okamura.

Video  „Žádný mozek, jenom svaly?“ Okamura ve Sněmovně zase burácel proti ČT.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Policie: Udělali si rukojmí z místních

Oproti Okamurově pozdější stížnosti na řádění „extremistů“ během protestů stojí vyjádření policie, která na průběh protestních akcí dohlížela. V 18:45 byla v okolí pražského hotelu všechna shromáždění již ukončena a účastníci se rozcházeli. „Do této doby jsme nemuseli řešit žádné protiprávní jednání, žádná osoba nebyla policisty předvedena na policejní služebnu,“ potvrdil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Za komplikaci však označili policisté to, že demonstranti zablokovali příjezdové komunikace, které však slouží místním obyvatelům. Těm podle policie odmítli uvolnit průjezd. „Účastníci oznámených shromáždění tímto jednáním neporušují parametry zákona o právu shromažďovacím, tedy se tímto svým přístupem nedopouští ničeho protiprávního. Lze ale jednoznačně konstatovat, že si z těchto obyvatel, kteří se nemohou dostat domů, udělali v určitém slova smyslu rukojmí,“ uvedl policejní mluvčí.

Hayato, pravý opak Tomia, se zlobí: „Naprostá nepravda“

Tomio Okamura však také svým naštvaným vyjádřením připomněl jinou věc – nepříjemnou rodinnou záležitost. A sice že s bratrem Hayatem, který ve volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat za KDU-ČSL, jsou poněkud na kordy. Nad tím, že Hayato Okamura vystoupil na protestu proti akci svého bratra Tomia, se pozastavil i bývalý velvyslanec ve Francii Petr Janyška na svém blogu na Aktuálně.cz.

Uvedl přitom, že šlo o poklidnou manifestaci slušných lidí. „Velmi tolerantně a ekumenicky tu mluvil Hayato Okamura, lidovecký kandidát a pravý opak svého bratra Tomia,“ poznamenal Janyška. Sám Hayato Okamura upozorňuje, že šlo o nenásilnou demonstraci za „demokracii, mírovou Evropu a soudržnost lidí dobré vůle“.

Hayato Okamura bratrova slova o tom, že by se podílel na nějakém napadání, odmítl. „Že bych já byl přímo angažovaný nebo jen slovně někoho do něčeho takového hecoval, je naprostá nepravda,“ řekl pro lidovky.cz. „Jako klidná síla jsme se rozhodně postavili protievropské a prokremelské krajní pravici, jejíž mezinárodní špičky se shromáždily v blízkém hotelu na svém sjezdu. Dar evropské jednoty, díky němuž na velké části našeho kontinentu už přes sedm desetiletí panuje historicky jedinečný mír mezi předtím znepřátelenými národy – si nikdy a nikým nechceme nechat vzít,“ reagoval také na Facebooku Okamurův bratr.

„Shromáždění hnědokošiláčů“

Že se Okamura stal „hlavním hostitelem evropské extremistické smetánky“, na to poukazoval i šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Sám Štětina v reakci pro Blesk Zprávy byl také značně ostrý. „Bylo to shromáždění hnědokošiláčů. A pan Okamura kšeftuje se strachem,“ míní přitom Štětina. „Tomio Okamura rozeštvává společnost a dělá to proto, že vidí před sebou ten volební zisk, nedělá to proto, že by o tom byl přesvědčen,“ pokračuje.

Spolu se Štětinou zkritizoval akci konanou pod Okamurovou záštitou i šéf TOP 09 a další europoslanec Jiří Pospíšil. Uvedl, že se v Praze sešli „extremisté, kteří ohrožují zájmy Evropy i České republiky“. „Chtějí vystupovat z EU a NATO, chtějí se sbližovat s putinovským Ruskem. Je smutné, že je hostí místopředseda české Sněmovny,“ rýpl si Pospíšil do Okamury.

Zatímco Pospíšil, a nebo třeba i další z europoslanců Luděk Niedermayer, jsou členy Topky, Štětina do strany vstupovat nechystá. „Já jsem byl zvolen za TOP 09 jako nestraník a stále TOP 09 podporuji. Budu rád, když se bude Pospíšilovi dařit. Nepřemýšlím o tom (o vstupu do strany), poněvadž jsem svobodný,“ dodal pro Blesk Zprávy.

zvonik54 ( 19. prosince 2017 20:47 )

Štětináč, Dlouhé bidlo a Bohouš. - Co na to říct... Měl jsi pravdu pane Foglare.

mash ( 19. prosince 2017 12:53 )

Z toho pana Štětiny z TOP09 je mi fakt zle Prý poklidná demonstrace. V TV (né na sluníčkové ČT24) bylo vidět, jak poklidná byla. Anarchisti s ultralevičákama, Zelenými a "správňákama" z TOP09 blokovali cestu lidem, kteří se chtěli jen dostat domů, strkali do nich, vulgárně nadávali, atd. Navíc to, že napadli tu anglickou poslankyni v jiných novinách potvrdila ta samotná poslankyně a detailně popsala, jak k tomu došlo. Takže nechápu, co tu ti extrémističtí multi-kulti fanatici řeší? A navíc, nepozval náhodou samotnej Štětina ty ukrajinský fašouny z bloku Azov do europarlamentu?

alideda ( 19. prosince 2017 12:18 )

fasoun stetina europosranec to je hruza.

Milann ( 19. prosince 2017 11:24 )

Štětina je pravý fašoun a rozvratný debil neboli osina v pr-deli. Stačí si vzpomenout na jeho aktivity na Ukrajině je to hnusný fašoun.

deratizater ( 19. prosince 2017 11:15 )

„Jsem stoupencem socialistického uspořádání společnosti. Zastávám zásadu nutnosti diktatury proletariátu v prvním období socialistické revoluce. Silná komunistická strana je podle mne jediná síla, která může změnit společnost v současně třídně a ekonomicky rozděleném světě....“ - Jaromír Štětina Che Guevara který byl fanatický mezinárodní revolucionář je proti Štětinovi břídil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa