Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministři se chopili vlády a vyhazují. Největší čistka čeká rezort průmyslu

Autor: zst - 
17. prosince 2017
15:57

Sotva nastoupili do úřadů, už je čistí. Ministři nové vlády rozdali první výpovědi, jež mířily především k politickým náměstkům. Na rozdíl od odborných náměstků totiž nespadají pod služební zákon, a je tak snazší se s nimi rozloučit. Konec odborníků chtějí zatím ministři financí, vnitra a průmyslu. Jejich výpovědi ale bude muset projednat vláda.

Žijí a končí s vládní gartniturou. Takový je osud politických náměstků. Většina nových ministrů se tak zástupců bývalých koaličních parnterů ČSSD a KDU-ČSL logicky zbaví. S oběma politickými náměstky se rozloučí na ministerstvu zahraničí Martin Stropnický nebo na školství Robert Plaga.

„Pan ministr (Plaga) mi oznámil, že bude rušit pozice politických náměstků,“ řekl jeden z končících náměstků ministra školství Jaroslav Fidrmuc (KDU-ČSL). Poroučí se ze stejné pozice i Petr Pavlík (ČSSD).

Největší vítr ale zřejmě chystá mezi svými nejbližšími podřízenými Tomáš Hüner. Chce si ponechat jen sedm náměstků. „Jedenáct náměstků na jediném ministerstvu byl myslím rekord, bohužel v negativním slova smyslu. Tak nabobtnalou strukturu asi nemělo žádné jiné ministerstvo. Snížil jsem počet náměstků a změnil strukturu ministerstva tak, aby to byl dobře a efektivně pracující úřad,“ uvedl Hüner. Konkrétní jména ale neřekl.

Alena Schillerová chce údajně zrušit sekci hazardu a zbavit se tak náměstka Ondřeje Závodského. „Několik minut po nástupu paní ministryně mi bylo řečeno, že je zájem od 1. ledna moji sekci zrušit,“ řekl Závodský. Věc ale musí schválit vláda, jeho působení na ministerstvu spadá pod služební zákon. „Jsem zvědavý, jak celá věc dopadne,“ dodal. Závodský na ministerstvo přišel za působení Andreje Babiše (ANO), na starost měl oblast hazardu.

Ministr vnitra Lubomír Metnar zase požaduje odchod náměstkyně Moniky Pálkové. „Bylo mi řečeno, že končím. Blíže bych se k tomu ale v tuto chvíli nevyjadřovala. Ještě jsem nemluvila s panem ministrem,“ sdělila portálu Neovlivní.cz. I ona je pod služebním zákonem.

Naopak změny se neplánují na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR). „U nás žádné výměny lidí dělat nebudeme. Z MMR pocházím, byla jsem tam donedávna odbornou náměstkyní. Takže všechny svoje kolegy dobře znám,“ komentovala situaci ministryně Klára Dostálová. Pozice politického náměstka nebyla na MMR obsazena, Dostálová ji chce nabídnout odborníkovi na IT.

Celkem by se ministři měli rozloučit asi s desítkou náměstků, někteří šéfové rezortů ale ještě nebyli uvedeni do úřadů, číslo se tak může zvýšit. Babišova vláda je první, která začíná vládnout po začátku účinnosti služebního zákona.

Odvolat úředníka ve státní službě teď není možné podle zákoníku práce. Úředník musí dostat třeba špatné služební hodnocení, přijít o bezpečnostní prověrku nebo odejít po zrušení svého místa. To ale vyžaduje nové organizační schéma celého úřadu. Změny jsou navíc podle zákona možné každý rok jen k poslednímu prosinci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukuku ( 17. prosince 2017 21:36 )

begina ( 17. prosince 2017 21:14 )

zada ( 17. prosince 2017 18:45 )

Správně, ale nemusí nikdo řičet ,že se mu to nelíbí. Vždz´t to je odedávna, že si každý nový šéf bere k sobě svoje loajální úředníky. To jen k tomu. Ale že si schvalují poslanci velké platy, a ještě si schválí zákon o nevyhazovatelnosti, protože se to muže schválit jen ten, který je k ničemu, ničemu nerozumí a bojí se o koryto. Tak tenhle zákon je totální hnus, a je proti občanům tohoto státu!!! Už jen proto, že není odborník jako odborník, a většinou se tam nahrnuli lidi co tomu moc nerozumí, proto to vypadá jak to u nás vypadá. Ale i přesto si myslím, že tento zákon může být ve svém jádru dobrou protizbraní pro ANO, při schvalování, že????? Takže si hoši ČSSD a Deblok schválili něco, co se dá i směnit při hlasování. No, Deblok se ubije vlastní zbraní, schváleným zákonem o úřadnících!!!!!

kukuku ( 17. prosince 2017 17:44 )

Zloději z Demokratického bloku+ČSSD budou ještě kopat proti všemu, co zavádí pořádek - třeba proti EET. 3.hlasování o důvěře vlády svázat s hlasováním o novele zákona o EET - a sť si zloději vyberou - jestli přijmout zákon a Babišovu vládu nebo předčasné volby, v kterých dopadnou ještě hůř.

aIiaIi ( 17. prosince 2017 16:57 )

Správné kroky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa