Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podlézání a dopis Babišovi: Šéf SÚKL namíchl lékaře i lékárníky. Senátor chce jeho konec

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. prosince 2017
07:20

Už od 1. ledna by měli všichni lékaři povinně evidovat recepty elektronicky. Lékaři jsou ale z nastaveného pravidla nešťastní, zatímco Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má uvést eRecept do praxe, má za to, že vše je pečlivě připraveno. Jeho ředitel to dokonce v dopise zdůraznil i Andreji Babišovi. Jenže i zákonodárci z vládnoucího hnutí ANO mají pochybnosti. A ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr.) se netají přáním eRecept buď odložit, nebo alespoň první rok nesankcionovat. Předseda senátního zdravotnického výboru Peter Koliba kvůli dopisu vyzval ředitele SÚKL k rezignaci.

Nervozita kolem zavedení eReceptu panuje už řadu měsíců. Čím víc se ale blíží jeho skutečný start – 1. ledna, tím větší emoce vzbuzuje. Zatím naposledy „přiložil pod kotel“ ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta, který se snažil rozmluvit zákonodárcům za ANO kritiku, kterou na adresu eReceptu v poslední době nešetří. SÚKL má na starost vše kolem novinky technicky připravit. Jeho šéf vidí za odmítavým přístupem lékařů rozkrytí „lékového podsvětí“.

„Zatím nikdo nebyl ochoten vyslovit ten jediný opravdový důvod, proč je odpor vůči eReceptu tak výrazný. Jde o rozkrytí černé díry v předepisování léčivých přípravků a různých vazeb mezi lékaři a lékárníky, respektive mezi lékaři a farmaceutickými společnostmi, a tak jednoznačně prokázat účelovost preskripce. Lékaři v řadách politiků ambici na rozkrytí patrně mít ani nemohou,“ napsal Babišovi Blahuta.

Kubek: Státní úředník podlézá, aby si udržel místo

To nadzdvihlo ze židle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka. „Považuji to za nehorázné a ničím nepodložené obvinění. Je trapné sledovat, jak vysoký státní úředník podlézá politikovi – a jen proto, aby si udržel svoji funkci i za změněných politických poměrů, neváhá přijímat jeho populistickou rétoriku o ‚zdravotnictví jako černé díře‘,“ reagoval na Blahutův dopis, který ČLK zveřejnila na svých stránkách.

Kritika se na Blahutovu hlavu snesla i od České lékárenské komory. „Je zcela absurdní, aby taková ničím nepodložená a nedoložená tvrzení uváděl státní úředník, jehož úkolem je příprava a zprovoznění funkčního a všeobecně přínosného informačního systému elektronické preskripce,“ stojí v prohlášení na stránkách komory.

„To, co nám nyní Státní úřad pro kontrolu léčiv pod hrozbou sankcí vnucuje, není nic víc než řádně nevyzkoušený polotovar, tedy jakási demoverze, kterou si ovšem musíme dopředu zaplatit. Za tři týdny mají být elektronické recepty jedinou legální cestou, jak pacientům předepisovat léky, ale otázek je okolo nich stále více než uspokojivých odpovědí,“ doplnil Kubek svou reakci.

Proti zavedení eReceptu se bouří také někteří lékárníci. Podle nich je systém nepřipravený a zbytečně složitý. Pochybení podle lékárníků nejsou výhradně na straně SÚKL, odpovědní jsou i úředníci ministerstva zdravotnictví. „To ale řediteli SÚKL nedává právo vymýšlet si nepravdivá tvrzení pro odůvodnění nespokojenosti lékárníků se stavem zavádění systému, který prokazatelně může ohrozit dostupnost léků pro pacienty,“ uvedla lékárnická komora.

Vojtěch: Odložit, nebo nepokutovat

Nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) chce problematické elektronické recepty řešit jako úplně první věc po nástupu do rezortu. Uveden do úřadu byl ve středu a předložil už návrh změny zákona. Roční odklad pokut garantuje lékařům i v případě, že změna zákona nebude schválena do konce roku.

„Nedovedu si představit sankce, pokud nejsou ani všichni lékaři do systému registrovaní,“ uvedl Vojtěch. Systém elektronických receptů je podle něj nedotažený. Kritizovali ho i lékaři, nepřináší podle nich slibované funkce, jako je kontrola vzájemného působení léků nebo duplicit.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví | ČTK

Šéf výboru pro zdravotnictví „chce hlavu“ šéfa SÚKL

Blahuta si ve svém dopise Babišovi mimo jiné stěžoval na to, že někteří zákonodárci za ANO přijali „argumenty oponentů“. Stěžoval si tak ale nejen na, v tu chvíli budoucího, ministra zdravotnictví, nýbrž také na předsedu senátního zdravotnického výboru Petera Kolibu. I podle něj je systém připraven nedostatečně.

„Dopis, se kterým jsem měl možnost se seznámit, je od Pharm. Dr. Blahuty projevem velké neúcty ke všem partnerům. Nechápu, proč z nedostatků systému obviňuje lékaře, lékárníky, či dokonce zákonodárce. Je to projev alibismu a současně totální neloajality vůči svým současným i dřívějším nadřízeným,“ míní Koliba.

„Útok na všechny kolem, který je uvedený v dopise panu Babišovi, je zcela absurdní. Já osobně vnímám problémy kolegů lékařů a beru vážně výhrady ČLK a odborné veřejnosti k připravovanému projektu. Jsem zastáncem elektronizace ve zdravotnictví, ale nelze ignorovat odborné argumenty. Pokud systém v dosavadní podobě působí praktické potíže jak lékařům, tak lékárníkům, je nutné a zcela odpovědné dělat maximum pro to, aby od 1. ledna 2018 nedošlo ke kolapsu zdravotnictví,“ pustil se do Blahuty předseda senátního výboru pro zdravotnictví a sociální politiku.

Předseda senátního zdravotnického výboru Peter Koliba (nestr. za ANO) Předseda senátního zdravotnického výboru Peter Koliba (nestr. za ANO) | ČTK

Osobně se domnívám, že pan ředitel Blahuta by měl okamžitě rezignovat, požádat ministra zdravotnictví o uvolnění z funkce ředitele SÚKL a předat agendu někomu, kdo je ochoten a schopen komunikovat se všemi relevantními subjekty ve zdravotnictví slušně a konstruktivně,“ nešetřil šéfa kontrolního ústavu ve vyjádření.

Redakce Blesk Zpráv požádala o reakci i autora dopisu a šéfa SÚKL Zdeňka Blahutu, do vydání článku však nereagoval.

Lékaři podali trestní oznámení

Lékařská komora se v souvislosti s eReceptem také podivuje nad tím, kde skončily peníze za nefunkční systém. „V čích kapsách skončilo více než 300 milionů korun za nefunkční software, za který stát zaplatil, aniž by příslušný systém vlastnil? V situaci, kdy těžce nemocní lidé musí žebrat o to, aby jim pojišťovny uhradily drahé léky, které jim mohou prodloužit život, je pro nás nepřijatelné, aby za takové plýtvání veřejnými prostředky nenesl nikdo zodpovědnost. Proto jsme podali trestní oznámení,“ napsal Kubek v prohlášení.

eRecept je standardní lékařský předpis v elektronické podobě. Praxe v lékárnách při vyzvedávání léků by se tedy každopádně po Novém roce měnit neměla. Pacient pouze místo celého receptu získá od lékaře pouze tzv. identifikátor, a to ať už na papíře, smskou, nebo do mailu. Identifikátor pak ukáže lékárníkovi, který mu podle příslušné elektronické verze receptu vydá předepsané léky. Identifikátory by mělo být možné obdržet i skrze speciální aplikaci do telefonu.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon už v roce 2007. Vytvoření nového systému, jeho čtyřletá podpora a rozvoj stál SÚKL 14 milionů korun, provoz 100 tisíc korun měsíčně. Systém eRecept počítá s odbavením až 130 milionů receptů za rok, nyní již odbavuje asi 70 milionů papírových receptů. Zastánci změny si od ní slibují úsporu výdajů na léky nejméně 400 milionů korun.

vont ( 17. prosince 2017 14:51 )

 Tak deset let lékař.komora úspěšně bojkotuje a brzdí zavedení čehokoliv co by projasnilo hospodaření ve zdravotnictví! A když se někdo ozve a sdělí občanům, že je vše připraveno, tak LK a “lékaři” podávají trestní oznámení. To už je opravdu vrchol arogance. Pan Kubek a spol. zapomínají, že hospodaří s veřejnými prostředky a měli by s nimi nakládat s péčí řádného hospodáře! Nebo to pro tento resort neplatí?!

bizon_pepa ( 17. prosince 2017 12:51 )

Pane jo.

moiaza ( 17. prosince 2017 11:14 )

Rodinu tatyzdenka se musíte naučit chápat. Oni za svou slaboduchost opravdu nemůžou. Jaké geny dostali, takové je mají. Vždyť je všeobecně známo, že čím větší blb, tím více všemu rozumí. Ti moudří o tom moc nepíší, neboť dobře vědí, jak se věci mají. Ti hlupáci musí o tom, čemu nerozumí, pořád psát a žvanit, aby se ukázali jak jsou "moudří". Ale oni ve všem neprezentují svou "odbornost", ale svůj sprostonárodní slovník. Jsou to docela obyčejní hulváti s vychováním řeznického psa, pod vojenským dozorem.

arne100 ( 17. prosince 2017 11:01 )

Zdenekk:Ty mě připadáš těmi žvásty jako Mareček Bendů z ODS.Není to náhodou tvůj příbuzný.Ty víš starou belu jak to chodí jsi přesně ten typ žvanila jakých je tady hodně.Nic nevědí ale žvaní a žvaní.

bobou ( 17. prosince 2017 09:40 )

Ať mají lékaři možnost si vybrat kterou variantu budou používat. A postupně přecházet jenom na elektronické recepty. Zamezí se tak houfnému odchodu, ukončení starších lékařů bez jejich náhrady. Proč to dělat složitě, kdž to jde jednoduše. Co se týče EET to je jiná i lékaři musejí poctivě odvádět daně!!! Kdyby bylo EET zavedeno hned po sametu, nikdo by se nad tím nepozastavoval a daně by se odváděly, tak jak by měly. Jenže to se mocipánům nehodilo do krámu!!! Takže se nyní nedivme, že je kolem toho tolik křiku a tahanic. Jedni slibují zrušení a druzí zase rozšíření o další profese... Normálně pracující člověk odvádí daně celý život a nikdo se neptá jak vysokou částku ze mzdy chce odevzdávat státu!!! Prostě je mu automaticky stržena!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa