Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš po bouřlivé noci v Bruselu „vystřízlivěl“. Na migranty hledá spojence

Autor: Jakub Veinlich - 
15. prosince 2017
13:40

Až po půl jedné nad ránem skončila v Bruselu neformální večeře lídrů Evropské unie. Řešení pro další období ale její účastníci, mezi kterými byl poprvé ve funkci českého premiéra Andrej Babiš (ANO), opět nenašli. Česko se dál brání přerozdělovacím kvótám na migranty v EU a Babiš teď hledá spojence pro další postup. Teď se zaměří na francouzského premiéra Emmanuela Macrona. 

„Diskuse byla docela bouřlivá. Dlouho jsme mluvili, de facto všichni se k tomu vyjadřovali, já samozřejmě taky. Jsou tam různé názory,“ řekl značně unavený a vyčerpaný, ne ale naštvaný Babiš po nočním jednání. Odcházel z něj až jako poslední.

Evropští lídři se vzájemně při jednání osočovali z nesolidarity a neochoty se podělit o uprchlíky. „Pro nás je to nepřijatelné,“ zopakoval Babiš podle diplomatů přímo v jednacím sále stanovisko České vlády, nepodílet se na přerozdělování. Česko chce pomoc finančně, nebo vyslat do oblastní ohrožovaných migrační vlnou experty, policisty nebo vojáky. Jednat by o tom podle českého premiéra mohla v dohledné době i nově jmenovaná vláda.  

„Pan Juncker jmenoval nějaké počty policistů, nebo vojáků, kteří jsou potřeba. To určitě je téma pro nás. Ale určitě ty kvóty jsou pro nás nepřijatelné,“ řekl Babiš, který si v Bruselu jako premiér odbyl svou premiéru.

Babiš pozval do Česka Macrona

Česko i další státy, které odmítly migrační kvóty, teď čelí žalobě Evropského soudu. Zároveň se obávají, že při novém návrhu by mohly být opět přehlasované. Babiš chce ale jít cestou vzájemné konsensuální dohody. Jenže tu se zatím nedaří nalézt, a tak šéf Evropské komise stále hrozí, že by se mohlo opět hlasovat „kvalifikovanou většinou“ na Radě ministrů.

Babiš proto hledá silného spojence. „Drápek“ se snaží zaseknout u ambiciózního francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. „Důležité je, jestli přijede na návštěvu k nám. Myslím si, že to více méně přislíbil. Jde o to, aby hlavně velké země chápaly naši pozici,“ spoléhá na bilaterální jednání se silnými státy Babiš.

Babiš: Získal jsem nové známosti

Zahraniční politiku a téma migrace chce nový premiér koordinovat ve vládě především s ministry vnitra, spravedlnosti a zahraničí. „Získal jsem tam, řekněme, nějaké nové kontakty, nebo nové známosti. Určitě se budeme snažit vyjednávat bilaterálně, protože, když člověk vyjednává samostatně, tak je to lepší,“ nastínil svou další taktiku Babiš.

„Znám dobře pana Rutteho (nizozemského premiéra, pozn. red.), telefonoval jsem si se Sebastianem Kurzem (vítězem rakouských voleb, pozn. red.), znám i nového polského premiéra, protože je to bývalý ministr financí,“ pochlubil se Babiš už před jednáním.

Blesk Zprávy z diplomatických kruhů zjistil, že Andrej Babiš jel na své premiérové zasedání Evropské rady s trochu jinou představou. Praxe ho trochu zaskočila. „Bylo to dlouhý. Dalo se to možná zkrátit, ale byla tam různá témata, ne jen migrace,“ postěžoval si nad ránem Babiš.

I když byla schůzka, jak premiér na začátku prozradil, místy bouřlivá, byla prý ale mnohem uvolněnější, než jednání ministrů financí EU, kam Babiš v minulosti také jezdil. „Byl jsem překvapený, že ta komunikace je mnohem méně formální,“ popsal své pocity.

Nový premiér se musí ještě hodně učit

Jak to na vrcholných schůzkách chodí, se musí český premiér ještě hodně učit. Český velvyslanec při EU Martin Povejšil Blesk Zprávám prozradil, že Andreje Babiše připravoval na jeho premiéru v Bruselu zhruba tři týdny. Sám ho prý varoval na různé fígle jednotlivých premiérů. Což Babiš hned první den odhalil.

„Je vidět, že někteří premiéři mají k sobě nějak blíž a že se koordinují při vystupování. Samozřejmě vyjádřit se můžeme, otázka ale je, jestli se dostaneme do té pozice, že se prosadíme, respektive, jestli oni to prosadí, když na to máme jiný názor,“ uzavřel Babiš, kterého v Bruselu celou dobu doprovází také státní tajemník pro Evropské záležitosti. Řadový člen ČSSD, Aleš Chmelař, kterého si na úřad přivedl ještě Babišům předchůdce Bohuslav Sobotka.

Ostudu si podle zákulisních informací od unijních diplomatů při své premiéře Andrej Babiš neuříznul. Řada politiků byla překvapená, že nepřišel žádný velký bojkot.  Zároveň ale také český premiér nijak příliš nenadchnul.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rada42 ( 16. prosince 2017 05:34 )

Kdo problém způsobil - musí ho také řešit a neházet ho na druhé ...toto dělají jen zákeřní lidé...

zvonik54 ( 16. prosince 2017 03:50 )

Omasto, co furt máš s tou porodností? Vždyť celá planeta je přelidněná jako shnilé jablko zachvácené hnilobou! Ty máš snad IQ ženský, u které se neměří IQ jako inteligenční kvocient, ale intenzita kvokání!!!

Omasta ( 16. prosince 2017 01:57 )

K nám odjakživa proudili Slováci a Ukrajinci z východu. A do Itálie a Francie přichíázeli tmaví Arabi. To jsou taky chytří lidé. Z médií, jak ukazují negramotné černochy, není pravda. Ve skutečnosti, k nám jde výkvět, ti nejlepší z nejlepších . Naproti tomu, co se rodí u nás? Tu mají zájem plodit děti jen lidé hloupí a chudí, protože nic neumějí. Lidi, kteří umí pracovat a platit daně, ti děti nechcou. Nikdo s tím nic nenadělá. Nebouřete se proti tomu!. Musí se doplňovat chybějící porodnost.

Omasta ( 16. prosince 2017 01:38 )

Chápu, že Babiš chce do všeho mluvit. Oni mají v Unii nějaký systém a už je fuk, jestli Češi zaplatí za nepřevzetí uprchlíků nebo zaplatí Itálii za boj s převaděči. Zadarmo to nikdy nebude, protože jsme součástí a musíme se podílet na nákladech s uprchlíky. Rozdíl je jen v tom, že Babiš chce obcházet tok peněz. Oni mu serou na to, aby bojoval s převaděči, když z toho mají podíly.

luder ( 15. prosince 2017 19:46 )

Advent v Pažíži! To byste sluníčkáři chtěli u nás také? https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fvideo.twimg.com%2Fext_tw_video%2F93765214833827 0208%2Fpu%2Fvid%2F1280x720%2FUzlH7OgO-3zQBOHl.mp4&h=ATPaXL2pXetoomcPIJZWMfjxD1mn7N1h_yR_dXrFEaos fzq1qiNtm92zcYz0g5NzMhQFuuHudUrj6LSMpHGoe0NO04vL6Os-QFU25dlfvZA2T9V4nbCFDsmol1u2Edpdv2dngQQ5dymF

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa