Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Extremista Bartoš mluví jako nacista. „Je to antisemita,“ řekl u soudu znalec

Autor: ČTK - 
14. prosince 2017
13:25

Projevy předsedy Národní demokracie Adama B. Bartoše připomínají 30. léta v Německu, řekl u Obvodního soudu pro Prahu 1 znalec z oboru extremismu. Bartoš je podle něj antisemita. Šéf Národní demokracie čelí obžalobě mimo jiné z popírání genocidy a hanobení národa, hrozí mu až tři roky vězení.

Znalec Josef Zouhar na počátku své výpovědi uvedl, že nehodnotí Bartošovy politické názory, kriticky ale nahlíží na způsob, jakým je prezentuje, zejména ve srovnání s dalšími představiteli pravicových stran. „Mně to připomíná 30. léta v Německu, že potřebujeme vládu silné ruky,“ uvedl znalec.

Upozornil také na to, že Bartoš na demonstracích často vyzývá k násilí. Připomněl například demonstraci z července 2015, na kterou Bartošovi příznivci přinesli šibenice, které byly určené pro tehdejší vládu. Bartoš měl na pódiu v ruce oprátku. „Tento způsob projevu se mi zdá naprosto společensky nepřijatelný,“ řekl Zouhar. „Pan Bartoš má právo protestovat proti komu chce. Ale ten způsob - oprátky, šibenice - ten není korektní,“ dodal znalec.

Knihy, které Bartoš napsal nebo vydával, jsou podle Zouhara jasně antisemitské, některé přímo popírají holokaust a například tvrdí, že čísla o obětech jsou vymyšlená. V jedné z knih, které Bartoš napsal, připomíná „židovskou otázku“, která podle něj stále není vyřešena. „Knihou dává (Bartoš) jednoznačně najevo, že je antisemita,“ dodal znalec.

Bartošův status na Facebooku o uprchlících již řeší i policie. Bartošův status na Facebooku o uprchlících již řeší i policie. | Facebook

Protižidovský text v podobném duchu zanechal před časem Bartoš u pomníčku zavražděné Anežky Hrůzové v Polné na Jihlavsku. I v tomto textu Bartoš poukazoval na údajně nevyřešenou židovskou otázku. Justice Bartoše za tento čin potrestala roční podmínkou.

Znalec u soudu strávil téměř čtyři hodiny. Většinu času zabraly otázky Bartošova obhájce Roberta Cholenského, který se ale často ptal na věci, na které už znalec ve výpovědi odpověděl, případně kladl otázky nesouvisející se znaleckým posudkem.

Cholenský se několikrát ptal na konkrétní fráze z knih a projevů a chtěl, aby v nich Zouhar nalezl znaky antisemitismu nebo neonacismu. Znalec ale vysvětlil, že knihy hodnotil jako celek a ke konkrétním výrokům se bez další analýzy vyjádřit nemůže. Na to ho několikrát upozornila i soudkyně Pavla Hájková, která řekla, že odpovědi musí být jasné „každému průměrně inteligentnímu člověku“.

Podle obžaloby Bartoš vydával protižidovské knihy a ve svých projevech, článcích nebo komentářích na internetu přisuzoval Židům pouze negativní vlastnosti. Předkládal podle státního zástupce překroucená, selektivně vybraná a neprokázaná tvrzení, kterými se snažil upevnit předsudky o škodlivosti židovského národa, imigrantů a muslimů. Bartoš vinu popírá, hájí se tím, že má právo na „svobodný projev“.

Adam B. Bartoš se v minulosti podílel také na demonstraci před bytem tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD.

Video Adam B. Bartoš na minidemonstraci před bytem premiéra Sobotky - Foto Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

moiaza ( 14. prosince 2017 15:40 )

Proboha a jak by se asi měla vyjadřovat smažka? Všechny smažky jsou mozkem někde mimo. Tak musíte smažáka Bartoše brát a chápat.

Rattlehead ( 14. prosince 2017 14:51 )

Adam Bartoš není antisemita, ale antisionista, což je podstatný rozdíl, který ale většina lidí nepochopí. Četl jsem od něj hodně knih a nic tak strašného v nich není. Jenže většina lidí je z jakékoliv kritiky Židů (nebo aktuálě i muslimů) připosraná, zatímco kritizovat a zesměšňovat český národ je naprosto v pořádku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa