Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nástupkyně Šlechtové „řízne“ do realitních makléřů. Je jich moc a Češi tím trpí

Autor: pk, ČTK - 
14. prosince 2017
18:36

Realitní kanceláře a makléři v Česku si na provizích ročně vydělají 7,5 miliardy korun. Jejich konečná odměna se po odečtení nákladů pohybuje na úrovni 40 až 50 procent. Průměrný výdělek je tedy při vysokém počtu realitních makléřů poměrně nízký. Tomu odpovídá i kvalita služeb, kterou takto placený makléř nabízí. Nová ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová chce předložit nový zákon, který by tak měl počet realitních makléřů snížit.

Podle údajů Evropské rady realitních profesí (CEPI) je v Česku nejvíce realitních zprostředkovatelů v přepočtu na počet obyvatel ze všech zemí EU. Na jednoho makléře připadá 727 obyvatel.

Při takto vysokém počtu makléřů vychází průměrná měsíční provize 43 100 korun na jednoho. Podle generálního ředitele Next Reality Roberta Hanzla tak makléři po odečtení zůstane 40 až 50 procent.

„Je zřejmé, že průměrný výdělek makléře je poměrně nízký. A tomu odpovídá i kvalita služeb, které takto zaplacený makléř poskytuje. Východiskem by bylo radikální snížení počtu makléřů, kterých je u nás mnohem víc než v zahraničí. Přežijí pouze ti, kteří nabízejí svoje služby kvalitně,“ doplnil Hanzl.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová chce rychle předložit k projednávání nový zákon o realitním zprostředkování, který se v minulém volebním období nepodařilo schválit. „Velmi intenzivně jsme o něm jednali s legislativní radou vlády. Je nachystán, máme ho v mašličkách. Předložíme ho opravdu velmi rychle, protože jde o ochranu spotřebitele,“ dodala ministryně.

Zákon má výrazně upravit činnost realitních makléřů. Minulá verze návrhu předpokládala, že profese realitního makléře nebude volná živnost jako dosud, ale živnost vázaná. K jejímu provozování bude nutné buď vysokoškolské vzdělání v oblastech jako právo, ekonomie, finance, obchod a stavebnictví, nebo středoškolské s praxí v oboru. Alternativou ke vzdělání a praxi mělo být složení zkoušky pro profesní kvalifikaci obchodník s realitami.

Připomeňte si vystoupení Kláry Dostálové v předvolební debatě Blesku před krajskými volbami 2016.

Video Klára Dostálová z ANO: Neudělal z ní Babiš ministryni kvůli platům? 
Video se připravuje ...

Babišova nová vláda - přehled ministrů najdete zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hchkr ( 14. prosince 2017 20:22 )

Ta je nejvykrmenější z celé sněmovny

drobenakulata ( 14. prosince 2017 20:18 )

misto zrani bucku by mela vice soulozit

moiaza ( 14. prosince 2017 19:35 )

Ježiši, ta je ale vyžraná. Tlustoprdky nemusím ani na fotce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa