Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obchody se o svátcích zase otevřou? ODS našla spojence v Babišovi s Okamurou

Autor: Zuzana Štíchová - 
15. prosince 2017
05:13

Jeden ze svých „hlasitých“ cílů začala krátce po volbách plnit ODS. Ve Sněmovně už leží návrh na úplné zrušení zákazu prodeje v obchodech o některých svátcích. A vypadá to nadějně. Podporu přislíbili okamurovci, vládnoucí hnutí ANO i TOP 09. Jejich názor se ale ještě pokusí změnit odboráři, kteří s opětovným otevřením obchodů nesouhlasí.

My jsme minulý týden tento návrh podali. Vyplývá z našeho programu, chceme kompletně zrušit omezení prodejní doby. Teď je 30denní lhůta, kdy se s tím seznámí ostatní kluby. Jak jsme viděli informace v médiích, tak nám bylo vzkázáno od hnutí ANO a SPD, že oni jsou také pro to, aby se toto omezení zrušilo,“ okomentovala pro Blesk Zprávy stručný návrh na zrušení zákona 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Opětovné otevření obchodů nad 200 metrů čtverečních, které byly poprvé nuceny zavřít 28. října 2016, podporuje také Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu. „Ve zkráceném meziresortním připomínkovém řízení podpoří návrh Petra Fialy, Zbyňka Stanjury, Jany Černochové a dalších poslanců na zrušení zákona o omezení otevírací doby,“ napsala komora v tiskové zprávě s tím, že jde o zbytečný zákon.

„Pokud budeme slepě přejímat zákazy a regulace z okolních zemí s vágním vysvětlením tam to platí, tak u nás musí taky, pak brzy budeme naprosto nesvéprávní,“ řekl k tomu prezident Vladimír Dlouhý.

„Budou na to určitě reagovat odbory, které budou proti, ale ODS si je vědoma toho, že skoro vždy stojí na opačné straně než odbory, béčko ČSSD,“ míní Udženija. „Mělo by to být projednáno začátkem příštího roku. Termín se bude odvíjet od jednání a toho, kdy se bod podaří zařadit na program některé ze schůzí,“ uzavřela první dáma ODS. Podporu přislíbilo ANO, SPD i TOP 09. Mohla by to tak být jasná záležitost.

Odbory: Je to zvrácenost

Myslím, že to je úplně špatně. ČR je unikátem, všechny země kolem nás mají mnohem širší zákaz prodeje o svátcích. Pokud by bylo možno s tím něco udělat, tak to má jediný logický nápad. Ne zrušit, ale rozšířit na všechny svátky tak, jak to udělali na Slovensku,“ řekl Blesk Zprávám odborový předák Josef Středula. Slováci mají zavřeno už 15 dní během celého roku.

Jak bude o svátcích 2017 otevřeno? Blesk přinesl přehled otevírací doby, která je zákonem ovlivněna. Jak bude o svátcích 2017 otevřeno? Blesk přinesl přehled otevírací doby, která je zákonem ovlivněna. | Blesk

Podle něj aktuální stav napomáhá prodejcům v tom směru, že se lidé stejně zásobují a obchodníci tak o tržby nepřijdou. „Co se týká zaměstnanců, ti si to pochvalují. Jestliže chceme být normální společností, tak není nic proti ničemu, aby ta zákonná úprava zůstala minimálně v podobě, v jaké je. Někteří to dokonce rozšiřují a to je cesta k moderní západní společnosti,“ dodal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Argument některých podnikatelů, že by si zaměstnanci brali bonusové směny o svátcích kvůli penězům dobrovolně, odmítá. „To je úplná zvrácenost. Ať si jdou nakoupit v době svátků do Německa, Rakouska nebo na Slovensko. Možná, že je policejní eskorta vyvede až za hranice a ušetří tak na nákladech. To je úplně postavené na hlavu,“ zkritizoval argumenty firem Středula a hodlá parlamentní strany přesvědčit, aby zákon nerušily.

Pro zrušení pohodlná většina?

Pokud strany, které nyní deklarují zrušení zákona, nezmění názor, měla by to pro ODS být lehká cesta. S ANO, SPD a Topkou dají dohromady 132 hlasů. Zákon se totiž v minulost opíral o ČSSD, komunisty a lidovce. Ti ale výrazně oslabili.

Stát nemůže provádět regulaci maloobchodu a řešit věci, které jsou záležitostí podnikatelského záměru a dohody podnikatelů, zaměstnanců, a které jsou také otázkou určitého rozsahu služeb, na které si čeští občané zvykli,“ napsal na dotaz, zda zrušení zákona podpoří předseda poslanců Radim Fiala. SPD tak bude pro.

Poslanecký klub SPD má 22 členů, vede jej Radim Fiala, Okamurova pravá ruka Poslanecký klub SPD má 22 členů, vede jej Radim Fiala, Okamurova pravá ruka | Foto Blesk - Jakub Poláček

Stejně tak TOP 09. „Od samého začátku jsme byli proti a na našem stanovisku se nic nemění. Někteří zákonodárci naprosto nesmyslně vybrali jen některé svátky a jen v některých obchodech (dle velikosti) nařídili zavřít. Do podnikání nemá stát vstupovat zbytečnými regulacemi tam, kde to není nutné,“ reagovala 1. místopředsedkyně strany Markéta Adamová.

Z oslovených poslanců hnutí ANO na dotaz ohledně znovuotevření obchodů odpověděl jen vicepremiér Richard Brabec, ale jen velmi vágně. Prý o tom ještě bude na poslaneckém klubu debata. V minulosti ale hnutí uzavření obchodů odmítalo a Babiš nedávno nařízení znovu kritizoval. „Za mě bych to (zrušení) podpořil. Předpokládám, že i naši poslanci,“ řekl Právu.

Někdejší podporovatelé drží „basu“

Pro zrušení naopak nezvednou ruku lidovci ani sociální demokraté, tedy zbytek bývalé vládní koalice. „Návrh nepodporujeme. Alespoň ve vybraných svátcích by měly být maminky s rodinou,“ míní předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Lidovci v minulosti chtěli dokonce zavřít obchody daleko častěji.

„Nebylo by logické, aby se ČSSD podílela na demontování zákona, o jehož prosazení se snažila několik let,“ dodal také předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Proti jsou také komunisté. „My jsme pro ten zákon hlasovali v omezené podobě, v jaké teď je. Byly dvě možnosti, lidovci chtěli ještě daleko širší zákaz. Pro ten bychom nebyli. To, co je teď, je dostačující akorát. Pro úplné zrušení určitě nebudeme,“ objasnil postoj KSČM předseda poslanců Pavel Kováčik.

Stačil by zřejmě jen Babiš

Pokud by se hlasování o zrušení zákona účastnili všichni poslanci a zároveň všichni členové poslaneckých klubů ODS a ANO zvedli ruku pro, stačilo by ODS i „pouhé“ spojenectví s Babišovým hnutím. Společně mají totiž většinu 103 z 200 hlasů.

Zákaz prodeje o některých státních svátcích už dokonce doputoval k Ústavnímu soudu. Stížnost podali senátoři v čele s Jaroslavem Kuberou (ODS). Soudci o podnětu zatím nerozhodli.

Aktuální složení Poslanecké sněmovny najdete zde >>>

Kajinek ( 15. prosince 2017 14:09 )

Fiala by si měl na svátky sednout do pokladny v marketu a změní ten svůj debilní názor.Ptáci jsou černá můra ČR a Fiala obzvlášť

sores ( 15. prosince 2017 11:46 )

Topolánovi je to fuk,ten sedne do letadla na víkend a nakoupí si např. v Paříži!Když má dům za 30mega a další v Krkonoších za 17 mega a jiné nemovotosti. Když se pátralo kde na to vzal ty obrovské mega,tak řekl doslova, veřejnosti je do toho HO.V.N.O!Nakradl si do.by.te.k je to další zlodějský rychlomilionář a ten by nám chtěl vládnout takto si tedy komunisté nežili jako dnešní naše politici

dzery ( 15. prosince 2017 09:44 )

Není to obráceně?

fotrpjotr ( 15. prosince 2017 09:44 )

Ještě,že jste nenapsali krásná Udženija.

moiaza ( 15. prosince 2017 09:40 )

Proč se řeší taková kravina? Ať si rozhodne majitel obchodu sám, zda zavře, nebo ne. Dagu69, já jsem léta sedával za volant o svátcích, sobotách, nedělích, o vánocích, Silvestru i na Nový rok. Lidé chtěli cestovat a mě se nikdo neptal, zda chci do práce, nebo ne. Autobusy musely vyjed denně. Nikdo nikoho nenutí, aby šel pracovat jako prodavačka. Je spusta zaměstnání, kde víkendy mají volné. Já jsem svou práci dělal rád, proto jsem si ji zvolil. A když někoho nebaví dělat so-ne-svátky a pod, ať změní zaměstnání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa