Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Babišovi ministři přebírají opratě úřadů: Šlechtová řeší armádu, Stropnický odmítl čistky

Autor: ČTK, var - 
13. prosince 2017
21:34

Premiér Andrej Babiš ve středu uvedl do úřadu některé nové ministry. Úřadu se tak už chopil Martin Stropnický – nový šéf ministerstva zahraničí, který dříve vedl obranu. V čele diplomacie vystřídal Lubomíra Zaorálka. „Diplomacie musí pracovat kontinuálně, čistky nebudou,“ slíbil Stropnický. Mezi dalšími ministry na nových úřadech byla i Karla Šlechtová – jako nová ministryně obrany. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) by chtěl, aby perspektivně Česká republika poslala do Libye vojenskou jednotku na ochranu hranice této země. Úkolem vojáků by byl boj proti migraci. Nyní Česká republika plánuje na pomoc Libyi poslat peníze. Babiš to dnes řekl novinářům po uvedení nové ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO) do úřadu. Šlechtová chce v úřadě zjistit, zda je česká armáda bojeschopná. Na velké zakázky připravené předchozím ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) je připravena nechat zpracovat odborné posudky. V programovém prohlášení vlády bude podle ní podpora domácího zbrojního průmyslu.

Šlechtová je první ministryně, kterou Babiš po dnešním jmenování vlády prezidentem Milošem Zemanem uvedl do funkce. Na ministerstvo politici přijeli ze Strakovy akademie po jednání nového kabinetu. Babiš poděkoval Stropnickému za jeho dosavadní práci. Řekl, že obrana je stěžejním rezortem a že v minulosti byla podceněna, kvůli čemuž má nyní rezervy například ve vybavení. Vláda podle něj bude zvyšovat výdaje na obranu, ministerstvo ale musí být zároveň schopno peníze spotřebovat.

Stropnický jako šéf diplomatů

Diplomacie musí pracovat kontinuálně, čistky nebudou, řekl ministr Stropnický. Po uvedení do úřadu mluvil mj. o exportu a o pracovnících z Ukrajiny. V čele diplomacie vystřídal Lubomíra Zaorálka. 

Nového šéfa už má i vnitro

Nový ministr vnitra Lubomír Metnar se ve středu také oficiálně ujal úřadu. Do funkce ho uvedl premiér Andrej Babiš. Metnar nahradil ve vedení vnitra Milana Chovance. Metnar chce potírat nelegální migraci, digitalizovat veřejnou správu a zvýšit její efektivitu a vyhodnotit zákon o státní službě.

Hodlá se také zasadit o digitalizaci a větší efektivitu státní správy a vyhodnotit zákon o státní službě. Řekl to novinářům poté, co ho do úřadu uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády se vyslovil pro změnu zákona o státní službě tak, aby se otevřela konkurenci soukromé sféry. Chce zřídit pozici zmocněnce pro IT a pro digitalizaci veřejné správy.

Metnar mluvil také o potřebě snížit administrativní zátěž v bezpečnostních sborech, o zavedení systémové péče o veterány a o dostupnosti služeb České pošty i v menších obcích.

Adam Vojtěch nastoupil na ministerstvo zdravotnictví

Nového šéfa už má i ministerstvo zdravotnictví. Adam Vojtěch (ANO) bude nejdříve řešit problém zavádění elektronických receptů, předložil už návrh změny zákona. Roční odklad pokut garantuje lékařům i v případě, že změna zákona nebude schválena do konce roku. Zabývat se chce urychleně také zákonem o úhradách zdravotnických prostředků, který zrušil Ústavní soud. Řekl to dnes večer novinářům po svém uvedení do funkce.

Nedovedu si představit sankce, pokud nejsou ani všichni lékaři do systému registrovaní,“ uvedl Vojtěch. Systém elektronických receptů je podle něj nedotažený. Kritizovali ho i lékaři, nepřináší podle nich slibované funkce, jako je kontrola vzájemného působení léků nebo duplicit.

Průmysl převzal Hüner

Do funkce ministra průmyslu a obchodu nastoupil Tomáš Hüner. Do úřadu ho uvedl premiér Andrej Babiš. Hüner vystřídal v jeho vedení Jiřího Havlíčka. Prioritami Hünera bude energetická politika, odstraňování ekologických škod a nakládání s nerostnými surovinami.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pak očekává od nového ministra, že provede analýzu ohledně zásob a možné těžby lithia v České republice. Lithium se stalo jedním z předvolebních témat. Kritika se snesla zejména na Hünerova předchůdce Jiřího Havlíčka (ČSSD) kvůli tomu, že podepsal memorandum s australskými těžaři, a na sociální demokracii jako takovou. Záležitostí se mimořádně zabývala jen několik dní před volbami i Sněmovna.

Ministerstvo musí podle premiéra rovněž řešit nedostatek pracovních sil v ekonomice. Babiš doufá, že ustane dlouhodobá rivalita mezi ministerstvy průmyslu a financí.

V úřadu už je i nová ministryně financí

Její hlavní prioritou bude zjednodušení daňového systému a on-line zpracovávání daňových přiznání. V případě státních rozpočtů chce usilovat o vyrovnané hospodaření. 

Babiš označil ministerstvo financí za nejdůležitější resort. Prohlásil, že sestavování státního rozpočtu se nyní zásadně změní. „Teď je šance na lepší spolupráci,“ uvedl.

Schillerová zopakovala, že v uplynulých letech stát zvýšil administrativní zátěž daňových poplatníků zavedením kontrolního hlášení DPH a elektronické evidence tržeb. „Nyní ale musíme zapracovat na zjednodušení daňového systému,“ uvedla. Do dvou let by chtěla mít funkční on-line finanční úřad, který by fungoval na podobném principu jako internetové bankovnictví. „Máme celou řadu údajů z rejstříků a evidencí a musíme je dokázat natáhnout do daňových přiznání. To je absolutní priorita,“ dodala. Zároveň připravuje nový zákon o dani z příjmu.

Němcovou uvedl Babiš na ministerstvo práce

Nová ministryně Jaroslava Němcová převzala od Michaely Marksové vedení ministerstva práce a sociálních věcí. Němcovou uvedl do funkce premiér Babiš. Podle Babiše je rezort práce a sociálních věcí pro vládu stěžejní. Řekl, že nová ministryně by se měla soustředit na změny důchodů či role úřadů práce.

Babišova nová vláda - přehled ministrů najdete zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ellenic ( 13. prosince 2017 19:42 )

Vždyť se zase až tak moc nezměnilo, jenom se Šlechtová a Stropnický přestěhovali do jiných baráků a jiných resortů . Není nad to, když se hezky teplé místečko a velmi dobře placené ponechá jen výměnou. Takže Šlechtová bude jezdit po vojenských újezdech a Stropnický po zahraničí . jen jsem doufala, že se na ministerstva dostanou skuteční odborníci a ne herec .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa