Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Britská velvyslankyně s „embéčkem“ opouští Prahu. Bere si i české kočky

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
13. prosince 2017
06:30

Britská velvyslankyně Jan Thompson končí v Praze ve své funkci. Diplomatka, která proslula tím, že modré diplomatické espézetky pověsila na Škodu 1000 MB z roku 1968, si z Prahy odveze i dvojici koček, jež na ambasádě našly svůj domov. Thompson si je při příjezdu vzala z útulku, teď jsou podle jejích slov součástí rodiny. Prodávat nebude ani dnes už historické auto, po knedlících se jí ale stýskat nebude. Prozradila to v rozhovoru pro Blesk Zprávy velvyslankyně také zdůraznila, že Češi v Británii se změn spojených s brexitem nemusí obávat.

Britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean Claude Juncker oznámili minulý týden výrazný průlom ve vyjednáváních o brexitu. Jde skutečně o průlom? Řada odborníků i politiků je velmi opatrná, protože po téměř roce a půl od referenda nejde o velký pokrok...

Naopak, máme za to, že jde skutečně o průlom. V první fázi jsme se zaměřovali na garanci práv Čechů ve Spojeném království a naopak Britů v České republice. Bylo také důležité dojít k finančnímu vyrovnání. Theresa Mayová jasně řekla, že žádný členský stát, ani Česká republika, by neměl doplácet na to, že Velká Británie odchází. To už je dohodnuto.

Dále bychom měli řešit, jak skutečně bude Británie ve vztahu k Evropské unii fungovat, až vystoupí. Doufáme, že to bude velmi blízký vztah jak obchodní, tak v oblasti bezpečnosti. Británie a Česko měly vždy velmi blízký vztah na téma obrany a bezpečnosti a my doufáme, že to bude pokračovat, že najdeme způsob jak spolu nadále spolupracovat a být nejlepšími přáteli i poté, co Británie odejde z EU.

Co se vlastně změní po brexitu?

Naši občané dali jasně najevo v minulém roce v referendu, že chtějí nazpět převzít zpět kontrolu, rozhodování, tvorbu zákonů a rozhodovat, kdo by měl přicházet do země. Ale neznamená to, že se uzavíráme před Evropou. Dává naprostý smysl, abychom zůstali velmi úzce navázáni na EU, ať už v otázkách obchodu, bezpečnosti nebo výzkumu.

Británie a Česko mají třeba neuvěřitelně blízký vztah na poli vědy a výzkumu. Opouštíme Evropskou unii, ale ne Evropu. Pořád tady budeme, stále budeme muset spolupracovat. V některých ohledech si myslíme, že můžeme mít po odchodu dokonce bližší bilaterální vztah s jednotlivými členskými zeměmi. Máme velmi bohatou a dalekou společnou historii. Čeští letci bojovali v RAF během druhé světové války, Británie zase pomohla Česku do NATO a EU.

Natáčení rozhovoru s britskou velvyslankyní Jan Thompson (11.12.2017). Natáčení rozhovoru s britskou velvyslankyní Jan Thompson (11.12.2017). | Blesk / Tonda Tran

Vy jste říkala, že se Češi žijící v Británii nemusí těch změn obávat. Ale přesto, neptají se vás na to? Třeba i Pražané?

Rozhodně ano a já rozumím tomu, že lidé se obávají o svou budoucnost. Ale pozitivní na těch dohodách z minulého týdne z Bruselu je, že ty garance budou vzájemné. Tedy pro Brity žijící v Evropské unii a naopak. A to zahrnuje i Čechy. Opravdu si jich u nás ceníme, je jich kolem 45 tisíc, nevíme přesně, ale spousta je jich tam už velmi dlouho. Jsou to profesionálové, pracují na dobrých místech, jsou velkým přínosem pro naši společnost a ekonomiku. Chceme, aby zůstali.

A podle těch dohod to bude možné podle stejných pravidel, budou mít přístup ke zdravotní péči, právu k pobytu a tak dále. Pokud už mají trvalý pobyt, tak to jen budou muset vyměnit za nový registrační dokument.

Změnilo nějak referendum vztahy Čechů a Britů?

Nemyslím si. Teď čelíme několika letům vyjednávání, to už začalo, nevyhnutelně samozřejmě vznikne nějaké napětí, protože Britové hájí své zájmy a Češi a ostatní státy zase své. Ale na lidské úrovni je přátelství mezi Čechy a Brity velmi silné. To vydrží. Každý rok navštěvuje Česko zhruba milion Britů. Milujeme tuhle zemi, má velké bohatství a je tak pestrá. A milujeme také vaše výrobky. Dovážíme spoustu vašich aut, piva a elektroniky.

Nebylo to o něco složitější na té diplomatické úrovni? Vy osobně jste se určitě musela potýkat s mnoha otázkami a napětím ze strany diplomatů ze všech zemí EU…

Ano, je fér říct, že to byla taková další výzva, protože je velmi důležité pořádně vysvětlit, o čem vlastně britské rozhodnutí bylo. Docházelo k nepochopení jako, že Británie už nemá ráda Evropu, že vyhodíme z naší země všechny občany ostatních států EU, že nebudeme oproti plánu přispívat do rozpočtu. Vznikla kolem toho celá řada mýtů a mýlek, které jsem musela rozptýlit. Ale to je moje práce, od toho jsem tady.

Video  Britská velvyslankyně Jan Thompson: Proč jsem byla v Čapím hnízdě  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jaký máte vztah s Čechy tady v Praze nebo po celé zemi?

Je velmi dobrý, myslím si. Jakmile jsem do Česka přijela, připadala jsem si tu jako doma. Je to fantastické místo k životu. Krásná země, milí lidé a s Brity toho mají mnoho společného, například velmi podobný smysl pro humor. Oba národy jsou velmi pragmatické. Tuhle zemi zkrátka miluji. Letos jsem měla misi objet oficiálně všechny kraje, což jsem zvládla. Koupila jsem si české auto – starou škodu z roku 1968, embéčko. Nedávno jsem byla v Mladé Boleslavi a tam mi řekli, že jsou si jisti, že to je jediná stará škoda na světě s diplomatickými značkami.

Nebyla to trochu nuda poté, co jste působila v New Yorku a Afghánistánu?

Samozřejmě jsem každý den neriskovala, že mě zastřelí. Nemyslím ale, že je nutné mít každý den krizi, aby se člověk cítil motivovaný do práce. A samozřejmě česká politika není nikdy nudná, pořád se tu něco děje, co vás zaměstná (smích, pozn. aut.).

Vy jste také známá jako herečka. Jednou jste řekla, že si chcete zahrát Shakespeara v češtině. Jak jste pokročila?

Skoro to dopadlo. Nabídli mi hrát roli v Shakespearovi v češtině. Bylo to Divadlo bez zábradlí a já měla hrát Beatrice v Mnoho povyku pro nic. Ale pak jsme nedali dohromady plán zkoušek, oni chtěli zkoušet přes den, ale to jsem v práci, takže jsem nemohla a nakonec to nevyšlo. Ale jinak jsem tady hrála hodně s oficiální britskou společností, která se jmenuje Prague Shakespear Company, takže to byl většinou Shakespear. Tam byly zkoušky večer a o víkendech, takže jsem to mohla zkombinovat s prací.

Když sem za vámi přijdou návštěvy, jaké dárky vám udělají největší radost? Slyšela jsem, že krmení pro kočky je vždy vítáno…

Ano, to je vždy vítáno. Mé kočky jsou velkou součástí mého života tady. Jsou české. Když jsem přijela, vzala jsem si dvě z útulku. Účastní se každé diplomatické recepce na ambasádě i v rezidenci. Chtějí být na každé akci. Občas se nechovají dobře, ale většinou ano, a jsou velmi populární. Ano, mám ráda, když jim lidé přinesou nějaké dárky, obzvlášť krmení. Ale musím to hlídat, jinak by byly velmi tlusté.

Pojedou s vámi pryč?

Budou se mnou muset jet, kamkoliv to bude, až odjedu z Prahy, protože už patří do rodiny. Doufám, že to zvládnou, protože nikdy neopustily Českou republiku.

Angel (Anděl) je jednou ze dvou koček, které Thompson na ambasádě má. I ony pocestují s ní, kamkoliv to prý bude. Angel (Anděl) je jednou ze dvou koček, které Thompson na ambasádě má. I ony pocestují s ní, kamkoliv to prý bude. | Blesk / Tonda Tran

A co vaše embéčko?

Myslím, že to se mnou bude muset jet také. Protože k mé rodině také patří. Nevím, jak moc praktické bude, ale to záleží na tom, kde skončím. Takže bude muset se mnou a navíc je to skvělá vzpomínka na těch fantastických 4,5 roku v Praze.

Už víte, kam vaše kroky povedou?

To ještě nevím. Problém je, že Prahu bude složité nahradit. Česko bylo úžasné. Zamilovala jsem si ho, zamilovala jsem si lidi a vlastně všechno, kromě knedlíků. Knedlíky moc ráda nemám.

Thompson pověsila diplomatické značky na embéčko z roku 1968. Thompson pověsila diplomatické značky na embéčko z roku 1968. | Blesk / Tonda Tran

Důležitou událostí v české politice v poslední době bylo stíhání Andreje Babiše. Vy jste byla na Čapím hnízdě. Udělala byste to znovu nyní, když víte, že to vyšetřuje policie s podezřením na dotační podvod?

Já jsem byla pozvána na Čapí hnízdo…

Například by vás pozval na rozloučenou teď na Čapí hnízdo, co byste mu na to řekla?

Upřímně bych na to stejně neměla čas, protože teď mám plno akcí. Ale já zatím nevím o žádných nekalostech, každý je nevinný, dokud se mu neprokáže vina. Proto je pro mě složité to komentovat. Nicméně já mám s panem Babišem dobré vztahy.

Také jste musela pracovat s Milošem Zemanem. Váš komentář k němu? Vy jste vždy říkala, že máte také dobré vztahy. Změnilo se něco?

Stejný případ. Spolupracovala jsem s ním jako s hlavou státu. Začátkem tohoto roku jsem ho doprovázela do Londýna, kde se setkal s Jejím veličenstvem, byla mu udělena audience. A vím, že to velmi ocenil. A vždy se rád potkává s mými kočkami, vždy se mě na ně ptá.

Byl by vaší jedničkou pro prezidentské volby?

Já nehlasuji.

Ale můžete někoho upřednostňovat…

Nemám favorita, a kdybych měla, nemluvila bych o tom…

V Londýně byl zavražděn český občan. V Česku se to hodně řešilo. Vy jste v tomto případě měla těžkou roli, protože ministr zahraničí Zaorálek vás kolem toho zpovídal. Vím, že soud rozhodl, je hotovo, ale jak jste vnímala to zklamání ze strany Česka nad britským rozsudkem?

Byla to neuvěřitelně tragická událost. Je mi líto té rodiny a přátel. Bylo mi z toho smutno. Ten případ prošel britským systémem po právní stránce i stránce soudů. Padl rozsudek.

Britská velvyslankyně Jan Thompson: Vyjednávání o brexitu se posunula. Britská velvyslankyně Jan Thompson: Vyjednávání o brexitu se posunula. | Blesk / Tonda Tran

Byl pro vás také překvapivý?

Z toho, co jsem věděla, tak překvapivý byl, ale ani já jsem neměla přístup ke všem detailům případu, které se probíraly u soudu, ani k důkazům. Takže si nejsem jistá, zda můj úsudek je správný. Nicméně britská vláda nemá o nic větší moc zasahovat do průběhu soudů než ta česká. To jsem samozřejmě musela vysvětlit ministru Zaorálkovi a dalším. On chápal, jakým způsobem britský systém funguje, samozřejmě tlačil na české zájmy a zájmy rodiny, což bylo správné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa