Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman vystoupil pochvalně na sjezdu okamurovců. Politici: Je to morální špína, šíří nenávist

Autor: ČTK, všm, zst, vr, bud - 
9. prosince 2017
18:05

V Praze na Pankráci se v sobotu sešli delegáti hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Na celostátní konferenci rozhodovali, koho strana podpoří v lednové prezidentské volbě. Na sjezdu vystoupil i prezident Miloš Zeman, který jinak navštěvuje pravidelně jen „srazy“ spřátelené Strany práv občanů (dříve Zemanovci). Řada politiků prezidenta za účast zkritizovala. Hnutí SPD vyzdvihlo jeho dosavadní práci, přímou podporu jeho kandidatury v lednových volbách ale nevyslovilo.

Konferenci zahájily projevy šéfa hnutí Tomia Okamury a prezidenta Zemana. Předseda SPD prohlásil, že Zeman je silnou osobností a bude hájit vlast.  Pochvalně hovořil také o Zemanově předchůdci v prezidentském úřadu Václavu Klausovi, který ale na funkci hlavy státu nekandiduje. 

Okamura o Zemanovi s Klausem prohlásil, že to jsou bojovníci, kteří mají vize a jasné a srozumitelné názory, které předkládají a obhajují. „Jsou to lidé, kteří se v debatě neschovávají za nálepky. Přestože s mnohým, co řekli nebo udělali, nesouhlasím, musím hluboce souhlasit s tím, jak za svými názory stojí," prohlásil Okamura.

Podle něj je při pohledu na současné kandidáty nutné myslet na to, aby se Pražský hrad nestal „hlásnou troubou odnárodňování a bruselské lobby". Na Hradě nesmí být lidé bez vize a názorů.

Blesk.cz o akreditaci na celostátní konferenci SPD žádal, ale přes opakované urgence ji nedostal - podobně jako řada dalších velkých českých médií.

SPD Zemana přímo nepodpořilo

Podle pozdějšího usnesení hnutí má být prezidentem i po lednových volbách nadále člověk, který bude podporovat přímou demokracii, bude bojovat proti migraci, islamizaci a bude bojovat za národní zájmy, uvedl Okamura. Přímou podporu pro prezidentské volby ale hnutí Zemanovi nevyslovilo. 

Prezident Miloš Zeman ve svém projevu na konferenci SPD vytknul přístup k vysílání českých vojáků do zahraničních misí. Vadí mu, že strana bojuje proti migraci, ale nepodporuje působení českých vojáků v zahraničí, kde bojují proti teroristickým skupinám. Vyjádření předsedy SPD Tomia Okamury k tomuto tématu označil za dehonestující vůči českým vojákům. Jde podle něj ale o jediný vážný bod, na kterém se s SPD neshodne. Rozporný názor mají také na členství v Evropské unii. Zeman řekl, že ale udělá vše pro to, aby mohlo hnutí svůj názor k vystoupení z Unie říct.

Zeman řekl, že by mohl vyjmenovat deset bodů, na kterých se s SPD shodne. Zmínil přímou demokracii nebo vztah k inkluzi. Věří, že hnutí předloží zákon o přímé volbě starostů nebo hejtmanů. Prezident by chtěl, aby se starostou či hejtmanem stal politik, který dostane nejvíce preferenčních hlasů na kandidátní listině vítězné strany.

„Zmínky o ovlivňování voleb jsou urážkou voličů“

Prezident Zeman také na sjezdu řekl, že zmínky o ovlivňování voleb cizími rozvědkami jsou trestným činem šíření poplašné zprávy. Na toto nebezpečí upozorňoval Zemanův protikandidát Jiří Drahoš.

Drahoš minulý týden vyjádřil obavu z ovlivňování českých voleb zahraničními tajnými službami prostřednictvím dezinformací. Zeman Drahoše výslovně nejmenoval, ale své vyjádření jasně k Drahošovi směřoval. „Myslím si, že jsme se nedávno stali svědky trestného činu šíření poplašné zprávy, když nejmenovaní politici nebo kandidáti na politika oznámili, že naši voliči v minulých parlamentních volbách byli ovlivněni zahraničními rozvědkami,“ řekl Zeman.

Takové postoje označil za „drzou urážku českých voličů“. Dodal, že má pocit, že si tak „někteří politici“ chystají alibi pro případ neúspěchu ve volbách. Zeman v minulosti opakovaně řekl, že se k protikandidátům nebude vyjadřovat.

Topolánek se pustil do Zemana

Návštěvu Zemana na konferenci někteří politici kritizovali. Například prezidentský kandidát Mirek Topolánek uvedl, že on sám by se nezúčastnil. „Nemůže se mi líbit, jak se ta strana chová k homosexuálům, novinářů, Židům, Romům a jak schvaluje výhrůžky dětem. Je to strana, co není na politické scéně pozitivní,“ uvedl s tím, že o podporu hnutí SPD by se neucházel.

Jiří Dienstbier (ČSSD) hovoří o „morální špíně“ a třeba místopředseda komunistů Jiří Dolejš se podivil nad tím, že Zeman SPD káral za jejich postoj vůči českých zahraničním vojenským misím a je proti vystoupení z Evropské unie. „Tak proč k nim lezl?“ ptá se Dolejš.

Jiří Pospíšil (TOP 09) poznamenal, že Zeman býval státníkem, který přivedl Českou republiku do NATO a podporoval EU. „Dnes z něj zůstal politik plný zloby, hrající na nejnižší lidské pudy - strach, závist, nenávist,“ uvedl.

Experti: Předvolební tah

Zemanovo vystoupení na konferenci pokládají experti za předvolební tah, i když to on sám popírá. „Pan prezident byl na konferenci SPD pozván,“ uvedl stručně mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na otázku, zda je vystoupení součástí kampaně a zda se prezident chystá zúčastnit i dalších sjezdů jiných stran. 

„Asi půjde oslovovat i komunistickou stranu. Sází na určitý typ voličů, je to z jeho strany velice pragmatická úvaha, která připomíná například tah Václava Klause, který šel vyjednávat za komunisty tehdy ještě v nepřímých prezidentských volbách,“ okomentoval politolog Jan Kubáček.

Podle odborníka Josefa Mlejnka jsou voliči Okamury ve velké části také voliči Miloše Zemana. „Okamura je politikem, který je pro něj nejvíc nebezpečný, pokud s ním bude ve sporu. Když by Zemanovi ubylo nějakých 10 procent voličů Okamury, tak by se nemusel dostat do druhého kola. On bude usilovat o přízeň Okamury a SPD, je otázkou, jak to bude chtít Okamura vytěžit. Možná té jejich vazby využije jako páky na Babiše, aby za podporu vlády dostal něco víc, než by mu Babiš chtěl dát,“ uvedl Mlejnek. 

Na celostátní konferenci SPD v Praze se podobně jako do štábu při parlamentních volbách nedostala některá média, mezi nimi i Blesk. Hnutí jim neudělilo akreditaci.

Čtěte více na Blesk.cz:

Speciál Prezidentské volby 2018 >>>

Průzkumy volebních preferencí >>>

Jak volit s voličským průkazem >>>

kretenos500 ( 11. prosince 2017 15:25 )

Levicového dobytka vždy poznáš podle smradu

..krakonos500 ( 11. prosince 2017 15:23 )

A ten tvůj Bohouš Sobotkovic někdy pracoval?

Povi ( 10. prosince 2017 18:24 )

 Topolánek, Dienstbier a Pospíšil to je bahno této společnosti.Poslední dva nikdy nepracovali.Vypadli že školy a zaparkovali v pol.stranách a parlamentu.Vůbec nemají po nětí o tom,jaká je situace a nálada mezi lidma.A ten první to je zkorumpovanej a namyšlenej gauner.Chtělo by to defenestraci z dvacátýho patra.

gabreta ( 10. prosince 2017 15:39 )

Topolánek:„Nemůže se mi líbit, jak se ta strana chová k homosexuálům a Židům" Nějak Topolánek už zapomněl na jeho výroky, že "Na ministerstvu dopravy by se neodvážil ohnout pro tužku a nebo že žid nakonec vždycky uhne!! A dneska chce někoho kritizovat? Nějak mi připomíná to, když bývalý ortodoxní komouš Štětina, je kritikem komoušů. Tak to jsou ti praví!!!

oldedek ( 10. prosince 2017 12:23 )

To je dobře, že se sešli dva nejmilejší a nejinteligentnější "chlapy" v naší republice - jak jsou milí, velmi veselí - zase se budeme mít dobře - já už se tak těším ale tak těším asi se z toho ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa