Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kam zamíří Sobotka po roli premiéra? Mohl by kandidovat na starostu Vyškova

Autor: Mii - 
8. prosince 2017
11:50

Mise Bohuslava Sobotky (ČSSD) v čele vlády skončila, objevují se proto otázky, co bude dělat dál. I když se koncem svého úřadování „promlčel“, stále byl teprve třetím premiérem novodobé historie České republiky, který ve funkci vydržel celé období. Zatím to vypadá, že v politice zůstane. Je poslancem a podle zdrojů deníku Lidové noviny zvažuje vstup do komunální politiky, respektive kandidaturu na starostu jihomoravského Vyškova.

Proč zrovna Vyškov, město s necelými 22 tisíci obyvateli nedaleko Brna? Je to jeden z mála okresů, kde ČSSD v nedávných sněmovních volbách uspěla – v žádném jiném jihomoravském kraji nezískala více hlasů. Samotný Sobotka zde dokonce získal skoro 21 procent preferenčních hlasů.

Komunální volby se budou konat příští rok na podzim, mohl by tedy kandidovat už tehdy. Jestli se ale nakonec rozhodne, je otázka. Celou věc teprve zvažuje a sám to zatím odmítá. „Jsem plně vytížen výkonem poslaneckého mandátu a nechystám se příští rok kandidovat ani v komunálních, ani v senátních volbách,“ sdělil Sobotka Lidovým novinám. Čas na změnu názoru ale ještě je a jak Sobotkovi kolegové sdělili, rozmýšlení mu bude trvat déle.

Otěže převzal Andrej Babiš

Prezident Miloš Zeman přijal demisi Sobotkovy vlády v úterý 5.12. Premiér mu ji zaslal netradičně poštou, ještě žádný předseda vlády takový způsob nezvolil. Politologové se shodují, že tak udělal nejspíš proto, aby se prezidentovi pomstil za to, jak na něj ukazoval holí při sporech o setrvání šéfa ANO Andreje Babiše ve funkci ministra financí.

„Já jsem na závěr ještě poděkoval členům vlády za jejich práci pro Českou republiku, pro občany, no, a udělali jsme si závěrečnou fotografii těch ministrů, kteří se dneska zúčastnili toho prvního a posledního zasedání naší vlády v demisi,“ uvedl v demisi Bohuslav Sobotka.

Prezident hned následující den jmenoval Andreje Babiše premiérem České republiky. Šéf ANO plánuje menšinovou vládu, která bude doplněna o odborníky. Zda dostane důvěru, stále není jisté.

Osudy českých premiérů

Setrvání v politice po ukončení mandátu nebylo u předchozích předsedů vlády časté. Většina odešla do soukromé sféry nebo důchodu, a pokud se vrátila, tak s touhou kandidovat na prezidenta. To se stalo v případě Miloše Zemana nebo Mirka Topolánka. Neúspěšně kandidoval i úřednický premiér Jan Fischer.

Do boje o Hrad vyrazi i Václav Klaus, tehdy ovšem ještě v nepřímé volbě, kdy prezidenta volili na společné schůzi obě komory parlamentu. Prakticky nebylo možné, aby se volby účastnili nepolitici. Dnes Klaus vystupuje hlavně v roli komentátora aktuálního dění.

Josef Tošovský působil jako předseda Institutu pro finanční stabilitu v Basileji, ze kterého odešel po autonehodě. Dnes je v důchodu. Vladimír Špidla dělal eurokomisaře, později radil Sobotkově vládě. Stanislav Gross po odchodu z funkce pracoval v advokátní kanceláři, po těžké nemoci zemřel. Jiří Paroubek se zabývá burzovními spekulacemi, o návrat do politiky se pokoušel, ale neúspěšně. Jiří Rusnok je guvernérem České národní banky.

Petr Nečas dělá konzultanta, zejména pro firmy obchodující s Čínou. Obchází také soudy, kde je společně se svojí manželkou Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) souzen v kauze tzv. poslaneckých trafik.

bobikdoma ( 9. prosince 2017 09:38 )

U nás se uvolnilo místo hrobníka a správce hřbitova, Je to i s bytem a služební Multikárou.

joudajoudovy ( 9. prosince 2017 09:09 )

bohuzel, nymand je tak financne zajisteny, ze si opet zaplati svoji partu hic, aby ho podporila a nasledne udrzela u dalsiho koryta.

sandokan500 ( 9. prosince 2017 06:55 )

Nejlépe mu půjde lepení kornoutů.

Komori Komori ( 8. prosince 2017 23:52 )

 Může leštit boty na VÂCLAVÁKU, hlavně ať už přestane jak straně, tak národu škodit, a vrati těm lidem z Lidoveho domu těch 7000,- co jim ukrad na zahojeni po Altnerovi posera

lunatic ( 8. prosince 2017 21:51 )

Může podepírat kulhajícího dědka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa