Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odbornice zve Okamuru a Filipa do Let kvůli Romům. „Drzost,“ běsní šéf KSČM

Autor: Zuzana Zelenková - 
7. prosince 2017
20:25

Šéfové SPD Tomio Okamura a KSČM Vojtěch Filip zpochybnili nákup vepřína u romského tábora v Letech. Jejich nejnovější výroky byly příliš na ředitelku Institutu Terezínské iniciativy Terezu Štěpkovou, která jim poslala otevřený dopis. Oba politiky zve do Let u Písku, kde probíhal za druhé světové války romský holocaust. Politici podle Štěpkové neznají historii místa. Filipa její slova pobouřila, pro Blesk.cz mluví o drzosti. Okamura zatím na dotazy redakce nereagoval.

Filipa s Okamurou pozvala Štěpková na komentovanou prohlídku místa po bývalém koncentračním táboře. Reagovala tak na jejich odpor proti výkupu vepřína. Politici se proti vládnímu plánu vyslovili během úterního projednávání státního rozpočtu na příští rok.  

„Z vašich vyjádření vyplývá, že vám není zcela jasné, jak a proč tento tábor fungoval. Rádi vám tyto informace přímo na místě při komentované prohlídce areálu sdělíme, provedeme vás oficiální expozicí Památníku Lety i místy, kde tábor skutečně stál,“ uvedla Štěpková ve výzvě, kterou zveřejnila organizace Romea.

Prohlídka proběhne 9. prosince v rámci mezinárodní studentské konference Identita evropských Romů ve 20. století ve světle dokumentace obětí holocaustu.

Filip zpochybnil polohu vepřína

Štěpkové se nelíbí například vyjádření šéfa komunistů Filipa o tom, že žádná část vepřína už nestojí na pozemcích bývalého tábora.

„To zařízení firmy AGPI není na žádném pozemku, který byl na původním místě toho pracovního tábora. A jestli tady byla výzva k tomu, abychom přece nějakým způsobem odškodnili to, jak to dělali Češi vůči Romům, nezlobte se na mě, to mi připadá výzva mimo realitu,“ uvedl Filip v úterý ve Sněmovně. Odbornice prý neví, z jakých podkladů předseda KSČM vycházel.

Filip se proti pozvánce do Let ohradil, na místo prý trefí a jeho minulost zná. „To je hodná, já tam trefím, dokonce možná častěji než ona. O dopise nevím a nevím, jestli tam chodí tak často jako já, je to můj volební obvod, jsem z Jihočeského kraje,“ uvedl Filip v reakci pro Blesk.cz.

To, že by neměl dostatečné historické znalosti, ho rozlítilo. „Považuji to za velkou drzost, to si dovolila hodně. Kdybych s ní mohl být ve veřejném pořadu, tak bych se jí zeptal na řadu věcí,“ pokračoval Filip s tím, že si ještě rozmyslí, jak a zda na otevřený dopis zareaguje.

Štěpkové předseda KSČM také doporučil, aby si přečetla to, co o vepříně sám napsal. Vyptat by se jí chtěl, jestli o zřízení zažádali kdysi Schwarzenbergové a zda ho nechala vystavět vláda druhé republiky Československa.

„Místo v Letech je symbolem vyrovnávání se s vlastní historií. To, co se kolem výkupu vepřína děje, nám osobně teď vadí. Dvacet let se různými způsoby jedná o tom, že se vepřín vykoupí. Teď se k tomu odstupující vláda konečně odhodlala a udělala to. Snaha to vyřešit je znovu napadaná a, co mi vadí nejvíc, je, že politici vůbec neznají historický kontext,“ uvedla Štěpková pro Blesk.cz. Institut, který vede, by také svým výzkumem rád přispěl k tomu, aby se změnil pohled české veřejnosti na Romy.

„Vadí mi, když se k tomu někdo vyjadřuje a vůbec neví, o čem mluví. Především, když se jedná o člověka, který má moc a postavení v Poslanecké sněmovně. A zpochybňuje to, co se Romům za druhé světové války dělo,“ dodala.

Romea: Oba politici by měli přijet

Podle Zdeňka Ryšavého z organizace Romea je otevřený dopis jediná možná reakce na výroky, které oba politici ve sněmovně vyslovili. „Byli to právě komunisté, jeho strana, která tady v 70. letech vepřín postavila. On by měl mlčet a stydět se, protože on je dále v té straně a zřejmě dále pokračuje v jejich politice. Od něj je to naprostá nehoráznost,“ uvedl Ryšavý pro Blesk.cz.

Tomio Okamura je podle něho svými výroky proti různým skupinám, ať proti Romům, nebo proti uprchlíkům, známý. „Zpochybňoval romský holocaust už dříve, nepřekvapuje nás, jak se vyjadřuje,“ dodal Ryšavý. Podle muže by se oba politici měli na komentovanou prohlídku přijet podívat. Česko za vepřín, který byl vystavěn v 90. letech minulého století, sklidilo přitom nejednu kritiku i na mezinárodním poli. 

Co vedlo k výzvě? Třeba tyto výroky ze sněmovní schůze z 5. prosince, u příležitosti projednávání rozpočtu na příští rok.

Tomio Okamura: Připomeňme vykoupení vepřína v Letech u Písku za více než půl miliardy korun, které má na svědomí vláda hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL, přičemž plány mají stát další stamiliony. A na co? To netuším, protože za více než 21 milionů korun v místě sběrného a pracovního tábora už památník stojí. Přitom na drtivé většině míst, kde byly nacistické koncentrační tábory, kterých bylo jen na našem území okolo 40, nestojí často ani pamětní destička za pětistovku, přičemž jediný stavebně dochovaný nacistický tábor v Brněnci u Svitav chátrá desítky let bez jakékoli pomoci.

Vojtěch Filip: To zařízení firmy AGPI není na žádném pozemku, který byl na původním místě toho pracovního tábora. A jestli tady byla výzva k tomu, abychom přece nějakým způsobem odškodnili to, jak to dělali Češi vůči Romům, nezlobte se na mě, to mi připadá výzva mimo realitu.

Já nebudu nijakým způsobem opravdu vyhrocovat projednávání státního rozpočtu České republiky na rok 2018, protože ten nákup má být proveden letos. Zatím to neschválilo ani 100 % akcionářů. A byl bych nejradši, kdyby ne ti menšinoví akcionáři zablokovali zápis majetku, ale byl bych nejradši, kdyby ministr financí se rozhodl, že tu smlouvu nepodepíše, anebo když už ji bude muset podepsat, protože musí respektovat usnesení vlády, že dá alespoň žalobu na relativní neplatnost té smlouvy.

Video se připravuje ...
Další videa