Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hlavatému může překazit návrat do Senátu sedm soupeřů. Holovská to nebude

Autor: mah, ČTK - 
7. prosince 2017
17:55

Na Trutnovsku už jsou jasná jména všech kandidátů doplňovacích voleb do Senátu. Ti se na začátku ledna utkají o křeslo, které svým zvolením do Sněmovny uvolnil továrník Jiří Hlavatý (ANO). Ten se následně poslaneckého mandátu vzdal a rozhodl se znovu přihlásit do senátních voleb. Podmínky pro kandidaturu splnil on i sedm dalších adeptů. Trutnovský městský úřad nezaregistroval pouze Terezii Holovskou z Prahy.

„Přihláška Terezie Holovské nesplnila náležitosti nutné k registraci,“ uvedla mluvčí úřadu Michaela Dědková. Problém byl podle úřadu v petici, v níž většina z celkem 1133 podpisů nesplňovala zákonné náležitosti, například u podpisů chyběla úplná adresa trvalého pobytu petenta. Holovské bylo započítáno 622 podpisů, nutných jich bylo nejméně tisíc. Holovská se může odvolat k soudu, pokud by jí dal za pravdu, bude zaregistrována dodatečně.

Majitel textilky Juta Hlavatý byl do Sněmovny zvolen preferenčními hlasy z 18. místa hradecké kandidátky hnutí ANO. Mandát senátora mu zvolením do Sněmovny automaticky zanikl, s čímž Hlavatý podle svých slov nebyl srozuměn. Po zvolení poslancem uvedl, že chtěl kandidaturou ANO podpořit a se zvolením nepočítal hlavně kvůli pracovnímu vytížení v Jutě. Stěžoval si, že si nemohl vybrat, ve které komoře chce působit.

O místo senátora se bude dále ucházet starosta Vrchlabí Jan Sobotka, který kandiduje za STAN a má podporu TOP 09, KDU-ČSL a ODS. ČSSD nominovala místostarostu Úpice Karla Šklíbu. Za Okamurovu SPD bude kandidovat majitelka tiskárny Luďka Tomešová z Trutnova. Za KSČM s podporou Strany práv občanů bude kandidovat předsedkyně odborů v trutnovské nemocnici a zastupitelka Trutnova Iva Řezníčková. Řezníčková čelí obžalobě pro pomluvu jedné osoby v nemocnici. Kandidátka obvinění odmítá, od krajského výboru KSČM dostala plnou podporu.

Za Nezávislou iniciativu (NEI) kandiduje majitelka Luční boudy v Krkonoších Klára Sovová. Kandidátem Pirátské strany bude pedagog a nestraník Jaroslav Dvorský z Trutnova. Občanská demokratická aliance do voleb vyslala galeristku Blanku Horákovou.

Bývalá místostarostka Prahy 8 Holovská podala přihlášku i do lednové volby prezidenta. Dodala v ní však podpis jen jednoho občana a ministerstvo vnitra ji z volby vyřadilo. Na konci listopadu se Holovská obrátila na Nejvyšší správní soud (NSS), kde se domáhá zrušení registrace prezidentských kandidátů Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka, a to kvůli tomu, že někteří poslanci a senátoři podpisem podpořili více kandidátů. Ministerstvo vnitra v duplicitě některých podpisů nevidí problém.

Doplňovací volby do Senátu na Trutnovsku jsou naplánované na 5. a 6. ledna, případné druhé kolo voleb bude 12. a 13. ledna. Pod volební obvod 39 Trutnov spadají kromě Trutnovska i některé obce na Náchodsku.

Senátních voleb v roce 2014 se také zúčastnilo osm kandidátů. Hlavatý tehdy ve druhém kole zvítězil nad nedávno zesnulým náčelníkem krkonošské horské služby Adolfem Klepšem, jehož vyslala TOP 09. Dalšími soupeři byli předchozí senátor za ČSSD Pavel Trpák, za ODS středoškolský učitel a radní Trutnova Pavel Káňa nebo za KSČM důchodce Slavomír Brádler, za Kozí alternativu do voleb šel i aktivista Stanislav Penc.

Pollo ( 8. prosince 2017 14:40 )

 Snad voliči nezapomenou, že nezná ústavu a z nich si dělá pr del.

myras ( 7. prosince 2017 19:25 )

Doufám,že ten "vychcánek" padne na hubu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa