Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman jmenoval Babiše premiérem a varoval ho: Do vysokých stromů bije blesk

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
6. prosince 2017
15:05

Očividně nastydlý prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu, 46 dní po volbách, šéfa hnutí ANO Andreje Babiše premiérem. Babiš, který dorazil po poledni na Hrad, střídá Bohuslava Sobotku (ČSSD), jehož vláda se ve středu ráno sešla naposledy. V příštích dnech bude jednat o podpoře pro svůj menšinový kabinet. Prezident oznámil, že se zúčastní ve Sněmovně jednání o důvěře vládě, kde nový kabinet podpoří.

Zeman Babišovi řekl, že „do vysokých stromů bije blesk“. Měl by se připravit na to, že velká část českých médií proti němu „dále zvýší svou nenávistnou kampaň“, dodal. Babiš poděkoval, že Zeman vládu jmenuje oproti původnímu předpokladu už 13. prosince.

Video  Andrej Babiš se stal nejstarším premiérem v historii ČR  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Nový premiér věří, že jeho vláda bude jeden tým bojující proti korupci a klientelismu. Chce se znovu scházet se zástupci ostatních sněmovních stran a bude s nimi jednat o podpoře nebo toleranci vlády.

„My žádnou koalici nemáme s nikým. Spěchám celý život, tak jsem přemýšlel, že bychom požádali o důvěru ještě před Vánoci, ale pak jsem si to rozmyslel. Nebudeme lidi otravovat před Vánoci nějakým dohadováním,“ řekl Babiš těsně po svém jmenování s tím, že od 18. prosince chce jednat s ostatními politickými stranami.

„A někdy na začátku ledna bychom předstoupili před Sněmovnu a požádali o důvěru, nebo alespoň o toleranci,“ plánuje si nový premiér.

Prezidentse přijde za Babiše v den hlasování o důvěře vládě do Poslanecké sněmovny přimlouvat. „Jestliže prezident někoho jmenuje premiérem, pak je jeho povinností, aby se toho, koho jmenoval, zastal ve svém vystoupení před Poslaneckou sněmovnou,“ řekl. Před čtyřmi lety Zeman obdobně vystoupil na podporu Sobotkova kabinetu.

Nová vláda se sejde hned příští středu večer poté, co ji jmenuje prezident.  Babiš chce příští středu také uvést do úřadu co největší počet ministrů, aby se mohli pustit do práce.

Jsme na to sami, ale nám to nevadí. Jsem připřaveni převzít zodpovědnost. jsem přesvědčen, že ta vláda má pracovat od prvního mentu, Jak vkročí do Úřadu vlády, plánuje Babiš nasadit vysoké pracovní tempo hned od začátku. 

Babiš řekl, že do Strakovy akademie se chystá až po jmenování celé vlády. Využije nabídku premiéra v demisi Bohuslava Sobotky (ČSSD), který v úterý prohlásil, že je připraven mu úřad a potřebné informace předat. „Pan premiér mi předá úřad a hned zasedne vláda, která by měla zvolit ředitele Úřadu vlády a mluvčí,“ uvedl Babiš.

Na ministerstva chce ve středu uvést co největší počet nových ministrů. „Byla by škoda, kdyby nezačali hned pracovat,“ uvedl. Ostatní ministry uvede do úřadů začátkem týdne, který bude následovat po jmenování. Ve čtvrtek a pátek hned po jmenování se totiž chystá na evropský summit do Bruselu.

Kvóty i pakt s SPD a komunisty

Unijní summit označil Babiš za velmi důležitý a jednu ze svých nejbližších priorit. Připomněl, že Evropská komise se zřejmě pravděpodobně dnes či ve čtvrtek rozhodne, že u unijního soudu zažaluje Česko, Polsko a Maďarsko kvůli jejich odmítání podílet se na přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Babiš chce vyjednávat a žádat komisi, aby k žalobě nepřistoupila. Trvá na tom, že kvóty nejsou dobrým řešením a migraci je třeba řešit mimo Evropu.

Šéf ANO také odmítl, že by jeho strana už měla uzavřenou koaliční dohodu, jak tvrdí některé opoziční strany, když poukazují na to, že všechna dosavadní důležitá hlasování zvládlo ve Sněmovně ANO s podporou KSČM a SPD. Žádnou koalici nemáme, uvedl. O důvěru chce Sněmovnu žádat až v lednu, protože nechce lidi před Vánoci otravovat dohadováním.

Hledá se podpora

Menšinovou vládu chce prezident Miloš Zeman jmenovat přesně za týden – ve středu 13. prosince. Andrej Babiš pro ni ale nemá ještě vyjednanou podporu. 

Vyjednávat chce i s připraveným programovým prohlášením postupně se všemi stranami, které sedí ve Sněmovně. Schůzky má naplánované podle výsledků voleb. Jako první proto oslovil ODS, která v říjnových volbách získala 11,32 % hlasů a má 25 poslanců. S ANO by dali dohromady 103 hlasů a měli by tedy těsnou většinu.

Podívejte se, jak jmenování Babiše probíhalo:

ODS ale účast na projektu šesti zástupců ANO a devíti odborníků odmítá. Vládního projektu se nechtějí účastnit ani Piráti, kteří skončili ve volbách s 10,79 % hlasů a 22 mandáty třetí.

Čtvrtá SPD s 22 poslanci a pátí komunisté s 15 zákonodárci pomohli hnutí ANO svými hlasy při ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. Tyto strany ale odmítá vzít do vlády naopak Babiš.

Šestá na cílové volební pásce skončila ČSSD, kterou volilo 7,27 % voličů a má 15 poslanců, za sociální demokracií jsou pak lidovci s 5,8 % hlasů a 10 mandáty.

Pokračování koalice s ČSSD a lidovci?

Právě pokračovaní stávající koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL poprvé po volbách dvě posledně jmenované strany v úterý nevyloučily. I když názory v jednotlivých klubech se dost liší. Obě strany jsou prý ochotné se o vládě s Andrejem Babišem bavit, nedostaly ale údajně žádnou nabídku.

Úplně stranou zůstávají TOP 09 a STAN, které chtějí zůstat i v dalším volebním období v opozici. 

„Nebyli jsme pozváni k jednání, pokud bude zájem jednat, jsme připraveni převzít vládní zodpovědnost a podpořit i menšinovou vládu,“ nechal se slyšet v úterý ve Sněmovně šéf lidovců Pavel Bělobrádek, a to v den, kdy Sněmovna schvalovala v prvním čtení návrh státního rozpočtu, který připravila ještě odcházející vláda.

„Nebráníme se vážně míněné debatě. Ale chceme ji vést u jednacího stolu. Stávající posílaní si vzkazů přes média je jen součástí zastíracího manévru, kterým hnutí ANO zamlžuje vznik svojí stranické menšinové vlády. Ta ale fakticky reprezentuje pouhou třetinu voličů,“ napsal statutární místopředseda ČSSD a končící ministr vnitra Milan Chovanec ve svém prohlášení.

Jak KDU-ČSL, tak i ČSSD ale trvají na tom, že nechtějí podpořit vládu, ve které by byla trestně stíhaná osoba. Míří tím na Andreje Babiše, o jehož opětovné vydání k trestnímu stíhání žádá policie.

Nejstarší premiér a konec Sobotkovy vlády

Babiš je ve svých 63 letech nejstarším premiérem samostatné České republiky. Nejmladším byl sociální demokrat Stanislav Gross, kterému bylo při nástupu do funkce 34 let. Celé funkční období vydrželi být premiéry jen Miloš Zeman, Václav Klaus a nyní i Bohuslav Sobotka, který předává pomyslné žezlo právě Andreji Babišovi.

Poslední zasedání koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou ve středu trvalo zhruba hodinu. Sobotka poděkoval všem ministrům za odvedenou práci. Všichni si pak udělali společnou fotografii. Kabinet se podle mluvčího Martina Ayrera sešel zhruba na 180 zasedáních. 

V Babišově kabinetu by měli usednout:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Sigi ( 7. prosince 2017 12:02 )

Kdyby uhodil ten blesk už zítra, tak je hodně pozdě! Doufejme, že se tak stane co nejdříve. Nechceme aby českým zemím vládlo slovenské StB!

marmat ( 7. prosince 2017 11:03 )

CO BY VŠICHNI OKOLNÍ TRPASLÍCI BLAFALI, KDYBY NEVYKONSTRUOVALI 10 LET STAROU "PŘÍHODU O DOTACI" ??? Kdyby to do září nestihli vyfabulovat ???

marmat ( 7. prosince 2017 11:00 )

A budete skutečně redaktor- HOV.O jen tak "neprojde"

marmat ( 7. prosince 2017 10:57 )

Já odmalička jím, žerou Vaši kámoši ???

marmat ( 7. prosince 2017 10:54 )

Nadávat důchodcům v jednom kuse - to je VÁŠ PROGRAM ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa