Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Budoucí ministryně Schillerová o kauze FAU: Chtějí miliardu? Ať doloží nárok

Video se připravuje ...
Autor: Tomáš Belica, Vera Renovica - 
6. prosince 2017
13:30

V případě firmy FAU klepl Nejvyšší správní soud (NSS) Finanční správu ČR přes prsty. Zajišťovací příkazy, kvůli kterým přerovský obchodník s palivy skončil v exekuci, byly nezákonné. Náměstkyně ministra financí pro cla a daně a zřejmě příští strážkyně státní kasy Alena Schillerová (53) ale trvá na tom, že firma podváděla a její exekuce byla na místě.

I přes nedávné rozhodnutí soudu trváte na tom, že FAU jela v podvodu?

Finanční správa je o tom přesvědčena. Už asi dva měsíce existuje pravomocné rozhodnutí o stanovení daně ve výši asi 217 milionů a z toho rozhodnutí vyplývá, že se účastnila podvodu. Samozřejmě, že firma může toto pravomocné rozhodnutí žalovat u soudu.

Co ten rozsudek podle vás vlastně říká?

Rozsudek NSS řešil situaci, kdy napřed firmě FAU byla doručena takzvaná ručitelská výzva, že kvůli platbě na nezveřejněný zahraniční účet ručí za daň někoho jiného. A na základě toho měla firma FAU plnit. Současně byl jiným správcem daně doručen zajišťovací příkaz, který se stal exekučním titulem a na základě toho finanční správa zabavila peníze na účtech plus movitý majetek této firmy. NSS s konečnou platností ten zajišťovací příkaz zrušil a řekl, že příkaz neměl být vydán, protože byla vydána už ručitelská výzva.

Tedy exekuce by byla v pořádku, pokud by šla přes ručitelské výzvy, a nikoliv zajišťovací příkaz, který byl zrušen. Z hlediska daňového řádu soud konstatoval, že se jednalo o neoprávněnou exekuci a zajištěné peníze – asi 60 milionů – měly být vráceny. Ty vráceny nebyly, ale v souladu se zákonem byly započteny na ten nedoplatek 217 milionů, který vyplynul z pravomocného rozhodnutí o stanovení daně.
Přesto FAU teď může stát žalovat o náhradu škody a může jít až o miliardu korun.

Pykal by za to některý z vašich úředníků?

Rozhodně nebudu operovat s nějakými čísly. Četla jsem o tomto požadavku a nechci o tom spekulovat. Je na firmě, aby doložila svůj nárok. Ta čísla, co uvádím, jsou: doměřená daň je 217 milionů, exekuovaná částka byla 60 milionů. Pořád se mi tam tedy ta miliarda ztrácí. Ale nechci spekulovat, je na nich, aby uplatnili nárok. Druhá stránka věci je, že může samozřejmě být uplatněn zpětný nárok na zodpovědné pracovníky.

Budoucí ministryně financí Alena Schillerová a redaktor Blesku Tomáš Belica Budoucí ministryně financí Alena Schillerová a redaktor Blesku Tomáš Belica | Blesk - Jakub Poláček

Jaká jsou vaše čísla ohledně prohraných žalob kvůli zajišťovacím příkazům?

Bereme v potaz jenom věci, které byly zažalovány. Celá řada zajišťovacích příkazů se k soudu vůbec nedostane. Ale u těch, co se tam dostanou a byly ukončeny buď na úrovni Nejvyššího správního soudu, nebo na Krajském soudu a nebyla podána kasační stížnost, je prohraných asi 25 procent, čtvrtina.

Jiné statistiky ale říkají, že podnikatelé uspějí až ve 45 procentech soudních sporů…
Záleží na tom, co se vlastně vykazuje. Někdo totiž bere v potaz všechny zažalované věci, které již byly rozhodnuty na úrovni krajských soudů, Finanční práva zase brala až ta konečná rozhodnutí na úrovni NSS. Podle mého soudu se musí do statistiky zohledňovat věci, kde bylo rozhodnuto s konečnou platností, tedy bylo vydáno rozhodnutí NSS nebo KS, kde nebyla uplatněna kasační stížnost.

Máte být ministryní v menšinové vládě ANO Andreje Babiše. Už teď vás opozice bombarduje, že jste jeho loutkou, prodlouženou rukou. Jak to chcete vyvracet teď? Má to ještě vůbec cenu?

Skutečně nevím, jak na to reagovat. Myslím si, že by mě pan Babiš vůbec nenominoval, pokud by se domníval, že jsem loutkou a že naopak naši spolupráci vidí v tom, že ví, že jsem silný partner pro diskusi. Označila bych se za workoholika, dávám té práci maximum…

Pokud ministryní budete, zůstane Martin Janeček ve své pozici šéfa finanční správy?

V tuto chvíli bych se k tomu nechtěla vyjádřit, protože on jako státní úředník je pod ochranou zákona o státní službě. Když se do toho zákona podíváte, je tam jasně řečeno, jaké jsou důvody pro odvolání a on ani jeden z nich nesplňuje. Takže bavíme-li se v zákonné rovině, tak prostě zůstane ve své funkci, protože zákon nedává jinou možnost. Ale samozřejmě se s ním chci bavit o srozumitelnosti Finanční správy.

Stále platí předpoklad, že až najedou všechny čtyři vlny EET, stát ročně získá 18 miliard?

Platí. My si stojíme za svými čísly. Máme za sebou první a druhou vlnu: pro rok 2017 v predikcích jsme předpokládali 4,3 miliardy. Zatím se nám to projevilo jen v DPH, protože 1. vlna začala 1. prosince 2016, druhá vlna 1. března 2017. Podává se zatím jenom přiznání DPH. Příští rok se nám to projeví i na příjmových daních. Tam očekáváme zhruba 12,3 miliardy a po náběhu všech čtyř fází předpokládáme 18 miliard.

Ptal jsem se, protože například už letos mají prodejci kaprů výjimku z EET. Také Senát projedná petici, v níž je návrh, aby podnikatelé s obratem do 750 tisíc nepodléhali EET. To výběr nenaruší?

Vy jste otevřel více problémů. Navrhli jsme také „výjimku“ pro nevidomé a hluchoslepé podnikatele, mezi něž patří různí maséři a podobně, protože pro ně nejsou dostupná žádná odpovídající pokladní zařízení. Tato „výjimka“ je dočasná do doby, než se taková pokladní zařízení objeví na trhu. Pak jste zmínil prodej kaprů, to bylo rozhodnutí vlády. Na inkasu se to neprojeví, neboť 14denní výjimka je z hlediska výběru daní zanedbatelná. A hluchoslepých a nevidomých podnikatelů je asi tisícovka nebo 1500, což se také neprojeví. Zmínil jste návrh, který se bude projednávat v Senátu, a my jsme se k němu postavili odmítavě. Ten by se už samozřejmě projevil.

Máte to vyčísleno?

Nemáme, protože doufáme, že ten návrh neprojde. Popřelo by to smysl EET, protože má-li narovnat podnikatelské prostředí, měli by se zapojit v maximální možné míře podnikatelé tak, jak je stanoveno zákonem.

S EET souvisí i loterie Účtenkovka. Prý by namísto jednou měsíčně slosování mohlo probíhat až čtyřikrát do měsíce?

Je to jedna z úvah. Netvrdím, že k ní přistoupíme, ale uvažujeme o tom. Máme i jiné návrhy, které už chystáme, třeba QR kód jako nepovinnou součást účtenky, protože zadávat všechna čísla je docela komplikované. Od začátku to monitorujeme, děláme si analýzy a neustále Účtenkovku zlepšujeme.

Máte údaje, kdo se loterie nejvíce účastní, jak moc staří lidé? Zajímalo by mě, zda senioři mají problém registrovat účtenky s tím příšerně dlouhým kódem?

Ne, vůbec ne. Naopak mě potěšilo, že například soutěžících ve věkové kategorii 70 plus bylo více než 23 tisíc. Takže si myslím, že s tím nemají problém. Určitě je není dobré podceňovat, jsou velmi šikovní.

bullshit ( 6. prosince 2017 17:08 )

Lúza zvolila stbáka, komunistu a největšího pobírače dotací za přispění sebestředného a mstivého starce ( též bývalého komunistu ) za předsedu vlády, tak co by jsme chtěli. Bývalý komunista se spojil s nynějšími komunisty a prodejná *** Okamura to jistí.

agfor ( 6. prosince 2017 15:04 )

Není to tak dávno, když se u církevních restitucí tvrdilo, že ukradené se musí vrátit, přest, že církvi od dob císaře Josefa nic nepatřilo a byla jen v nájmu. Proč se tedy u FAU ukradené nevrací. Je to typická vládnoucí sv ině.

moiaza ( 6. prosince 2017 14:23 )

Jen hlupák zde řeší FAU. Ať soud dopadne jakkoliv, vše zaplatí bez mrknutí oka daňový poplatník. Stejně, jako zaplatil tisíce přehmatů především za vlády ODS a ČSSD. S radostí jsme zaplatili Klausovou kuponovku, sanaci bank, všechny tunely, všechny podvody a krádeže. Co to je jedná miliarda, oproti bilionům. Krásné na tom je to, že všechny ty podvody zaplatila i zdenkova rodina.

Vlastimil77 ( 6. prosince 2017 14:13 )

Je obecně známo, přes jaký orgán se doplazila na tento post.Ostuda.

taha ( 6. prosince 2017 06:55 )

Samo,bacha ať Vám nepraskne cééévka ,to už by Vám vůbec nikdo nerozuměl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa