Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman jmenuje Babiše premiérem. Prezident možná podpoří šéfa ANO i u poslanců

Autor: Jakub Veinlich - 
6. prosince 2017
05:02

Už ve středu se stane Andrej Babiš (63, ANO) dvanáctým premiérem samostatné České republiky. Na Pražském hradě jej jmenuje prezident Miloš Zeman (73). Stane se tak jen den po té, co hlava státu přijala demisi kabinetu Bohuslava Sobotky (46, ČSSD). Zatím co mezi končícím premiérem a prezidentem byly vztahy velmi napjaté, s Babišem si Zeman zatím notuje. A chystají i vzájemnou podporu. 

Už ve 13 hodin se stane Andrej Babiš novým českým premiérem. Připíše si přitom hned dvě nej. Bude nejstarším předsedou vlády a zároveň nejspíš prvním trestně stíhaným. Funkce se ujme na Pražském hradě 46 dnů od voleb a jmenuje ho politický spojenec, prezident Miloš Zeman.

„Nevidím důvod, proč by se mělo měřit různým metrem,“ řekl Zeman těsně po volbách v pořadu s Prezidentem v Lánech. Reagoval tak na dotaz, zda jmenuje premiérem Andreje Babiše i v případě, že by byl znovu vydaný k trestnímu stíhání.

Podle Zemana hnutí ANO podpořili lidé ve volbách především kvůli Babišovi. A prezident také připomněl, že tři roky trestně stíhaný Martin Půta se stal za STAN nejen hejtmanem Libereckého kraje, ale lidé ho zvolili v říjnu také poslancem. Mandátu se ale později vzdal.

Hledá se podpora menšinové vlády

Babišova vláda má mít 14 ministrů, pět z hnutí ANO a devět nestranických odborníků. V Poslanecké sněmovně ale zatím nemá zajištěnou podporu. Ostatní strany nechtějí buď podpořit samotného Babiše, anebo budoucí premiér odmítá vládnout s nimi. I když například sociálním demokratům se to pod tíhou klesajících preferencí začíná rozkládat v hlavě.

Babiš chce proto ještě zkusit strany přesvědčit. Vyhradil si na to týden před vánočními svátky. Zeman totiž 13. prosince jmenuje celý kabinet. Šéf ANO pak uvede některé ministry do úřadů a odletí na první zasedání Evropské rady jako nový český premiér. Pak plánuje setkání se zástupci všech parlamentních stran. V pořadí, v jakém skončili ve volbách.

V pondělí na dotaz týkající se možné podpory kabinetu Babiš uvedl stroze: „To je otázka na všechny strany, které kandidovaly ve volbách, zatím to vypadá, že všechny kandidovaly do opozice.

Zemanova přímluva ve Sněmovně?

Babiš chce nabídnout dalším partajím, že bude prosazovat i některé body z jejich programu. Navíc není vyloučené, že se za něj přijde při hlasování o důvěře vládě přimlouvat mezi poslance také prezident Zeman. Podobně v minulosti podpořil už úřednickou vládu Jiřího Rusnoka, kterému to ale na většinu hlasů nestačilo.

„Pan prezident uvažuje o tom, že by podpořil Andreje Babiše těsně před hlasováním o důvěře vládě přímo v Poslanecké sněmovně,“ připustil pro Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Na to předstoupit s žádostí o důvěru bude mít přitom Babiš a jeho vláda podle ústavy měsíc. Nejpozději tak přichází tedy v úvahu 12. leden, v první den prvního kola prezidentských voleb, ve kterých kandiduje také Miloš Zeman. O den později pak bude mít ODS volební kongres v Ostravě.

V Babišově kabinetu by měli usednout:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdrclamrdka ( 7. prosince 2017 10:46 )

cezar8 ( 6. prosince 2017 12:37 )

...a jak si na to přišel sokolíku? O co ti vlastně jde, o to aby Babiš byl na mizině? Nebo o naši vlast.....

rumovapalice ( 6. prosince 2017 11:50 )

psychotesty potřebuješ na auto a né na prezidentování ty blbe z ndr

begina ( 6. prosince 2017 11:45 )

Gratulujeme, Andreji

rumovapalice ( 6. prosince 2017 11:28 )

Je to takové laické vyjádření, ovšem fakt je ten, že ony takzvané pravicové vlády v podobě např. ODS už si v Česku ani neškrtnou. Mám obavy, že se k nim přidají i ti nešťastníci Piráti - kteří šli prohrát volby do opozice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa