Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezident Zeman přijal demisi premiéra Sobotky. Bez fanfár i hrozby holí

Autor: ČTK, kal - 
5. prosince 2017
16:05

Prezident Miloš Zeman v úterý přijal demisi vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), kterou koaliční kabinet sociálních demokratů, hnutí ANO a lidovců podal minulý týden. Ve středu se Zeman chystá jmenovat předsedou vlády šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, jeho menšinovou vládu chce jmenovat o týden později. Do té doby Zeman pověřil stávající vládu výkonem její funkce, oznámil Hrad.

Současná vláda schválila svou demisi v návaznosti na konec ustavující schůze nově obsazené Poslanecké sněmovny. Kabinet už po říjnových volbách omezil svou činnost a soustředil se jen na neodkladné záležitosti či evropskou agendu. Přesto se ministři ještě jednou v demisi sejdou, poslední zasedání svolal Sobotka na tuto středu.

Video  Miloš Zeman drsně proti premiérovi: Sobotko, sklapni!  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Přijetí demise nezvykle neprovázela ceremonie na Pražském hradě. Sobotka je prvním premiérem od vzniku samostatné České republiky, který nepřišel oznámit konec své vlády prezidentovi osobně, ale o demisi informoval prezidenta dopisem.

Mezi Sobotkou a Zemanem panují špatné vztahy, které se ještě vyhrotily letos v květnu. Při sporu o setrvání Babiše na ministerstvu financí Zeman přijal Sobotku, jako by přišel s písemnou demisí, zatímco premiér dorazil pouze na konzultaci. Zeman po setkání s maďarským prezidentem Jánosem Áderem řekl, že nezná premiéra, který jeden týden podá demisi a druhý den si to rozmyslí. „Již tehdy jsem mu poděkoval za veškerou vykonanou práci a nevidím důvod, proč tento rituál vykonávat znovu,“ uvedl Zeman.

Sobotka novinářům řekl, že dopis považoval za nejrychlejší způsob, jak vytvořit dostatečný časový prostor pro ustavení nové vlády. Nemrzí ho, že s dokumentem na Hrad nepůjde. „Je to jednoduché, vláda jednala na základě ústavy. Já se snažil ty čtyři roky jednat na základě ústavy a abychom ústavu chránili. Je důležité, aby takto jednaly i všechny další vlády po nás,“ uvedl.

Celé období vydržel předtím jen Klaus a Zeman

Sobotkova vláda byla jmenována 29. ledna 2014 a je třetí, které se podařilo od vzniku samostatné České republiky vydržet do konce volebního období. Předtím čtyřletý mandát dokončily kabinety pozdějších prezidentů Václava Klause (1992-1996) a Miloše Zemana (1998-2002).

Zeman jmenuje Babiše na Pražském hradě premiérem ve středu ve 13 hodin. Od čtvrtka se pak bude scházet s ministerskými nováčky, kterých by v Babišově vládě mělo být devět. Pokračovat ve vládě bude pět ministrů Sobotkova kabinetu za ANO. Všichni členové budoucí vlády se v pondělí sešli v sídle hnutí ANO, zabývali se rozpočtem, programovým prohlášením či možnými změnami v jednacím řádu vlády. První oficiální jednání nové vlády by se mělo uskutečnit příští středu hned po jmenování.

Speciál Prezidentské volby 2018 zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

diskutujici ( 5. prosince 2017 18:14 )

S tou krykou ho mel jeste pretahnout po zadech

Nezadat ( 5. prosince 2017 16:41 )

Těžko,čert se svatého bojí.

xiioma ( 5. prosince 2017 16:40 )

Dnes poprosme čerta ať si vezme prezidenta.

Nezadat ( 5. prosince 2017 16:38 )

Měl mu Sobotkovi zmalovat hřbet až by se pos.ral.

Samo ( 5. prosince 2017 16:31 )

Zeman by měl také sbalit kramle a konečně vypadnout. Soresi, ty vubec nevíš o čem je život. Kam myslíš, že se podělo 60 miliard, které Zeman odpustil Rusku jako 3/4 dluhu z dob SSSR. Ty jsou dobře u Putina a jsou z nich financovány Zemanovy prezidentské kandidatury. Těch pár tisíc, které Zeman odvádí charitám jsou v porovnání se 60 miliardami Kč pouze drobné. A proč si myslíš, že je Zeman v Rusku pečený a vařený a byl tam víckrát, než všude jinde dohromady. Zeman je asi tak poctivý jako stará prostituka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa