Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš potvrdil jméno posledního ministra: Školství povede Robert Plaga

Autor: mah, ČTK - 
3. prosince 2017
21:43

Od neděle jsou známi všichni budoucí ministři menšinové vlády Andreje Babiše (ANO). V České televizi oznámil, že ministerstvo školství povede Robert Plaga z hnutí ANO. Plaga dosud na ministerstvu školství působil jako náměstek pro řízení sekce vysokého školství. Společně se jménem posledního budoucího ministra Andrej Babiš oznámil, že se s budoucími ministry neformálě sejde už během příštího týdne, aby probrali první úkoly nové vlády.

Devětatřicetiletý Plaga je v současnosti náměstkem ministra školství pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu a také členem zastupitelstva města Brna. V roce 2016 byl také zvolen do zastupitelstva Jihomoravského kraje. Funkce se ale po volbách vzdal kvůli souběhu funkcí, který je podle výkladu ministerstva vnitra v rozporu se zákonem.

Babiš, jehož ANO vyhrálo volby, chce sestavit menšinový kabinet doplněný o nestraníky. Prezident Miloš Zeman tento návrh podpořil. Babiše jmenuje Zeman premiérem 6. prosince a Babišovu vládu o týden později. Se všemi navrženými členy své vlády se chce Babiš během příštího týdne sejít. „Je dobré, abychom se představili. Už budeme konzultovat a probírat první úkoly a rozhodnutí, která chceme udělat,“ řekl předseda ANO ČT.

V Babišově vládě bude devět ministrů, kteří dosud v kabinetu nezasedali. Mezi členy kabinetu budou čtyři ženy. Ve vládě budou pokračovat dosavadní členové vlády za ANO, tedy ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr dopravy Dan Ťok, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a také Martin Stropnický a Karla Šlechtová. Stropnického na postu ministra obrany ale vystřídá Šlechtová a Stropnický se má přesunout na ministerstvo zahraničí.

Novými členy vlády mají být kromě Plagy ještě Babišův poradce a poslanec ANO Adam Vojtěch jako ministr zdravotnictví, muzikolog Ilja Šmíd jako ministr kultury a poslankyně za ANO Klára Dostálová jako ministryně pro místní rozvoj. Ministryní financí bude dosavadní náměstkyně úřadu Alena Schillerová, ministerstvo průmyslu má řídit manažer Siemensu v Česku Tomáš Hüner a ministryní práce a sociálních věcí má být radní pro zdravotnictví Středočeského kraje Jaroslava Němcová. Kandidátem na ministra vnitra je bývalý náměstek úřadu Lubomír Metnar a na ministra zemědělství majitel koncernu Úsovsko Jiří Milek.

Speciál Prezidentské volby 2018 zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

lesnismes ( 5. prosince 2017 07:23 )

Znovu budou mladi a moci zpitomeli truhlici ridit neco ,cemu vubec nerozumi.Pekar dostane zdravotnictvi,nacek skolstvi,atd.Post-komunisticke zeme jsou opravdu jedno z nejhorsich mist k ziti.V celem vesmiru.O pravdu pech.

mrd.vola ( 4. prosince 2017 01:33 )

lidi ho volili a strašně ho chtěj za premiéra, jeho strana dostala nejvíc hlasů od sameťáku, popularitou prý předčil i tatíčka Masaryka, tak co má chudák Babiš dělat? je jasný že by nejraději jezdil po středozemním moři na svý jachtě se svlečenou Moníkou, ale když se zavázal že musí zničit toho burana Kalihouska a TOP 09, tak mu dopřej času, on to pak předá Pirátům a ty nás povedou kupředu levá

Nezadat ( 3. prosince 2017 22:39 )

Ať ti nepraskne žíla na hlavě od toho tvého vzteklý ho řvaní,že už nic neukradneš a řádně pomocí EET zaplatíš daně.Je mě jasno.že tě to dohání k šílenství no,ale jednou ten bordel musel skončit a pravda a láska zvítězit.Sice nerad používám tuto frázi jelikož vožralec a lump největšího ražení to v 90 zprofanoval.No,ale dočkali jsme se konečně pořádku a naděje po 28 letech temna,násilí,zlodějen a podvodů.

Nezadat ( 3. prosince 2017 22:31 )

Už jsem si myslel,že se nedožiji kompetentní slušné vlády.Konečně nenažraný a zlodějský prasata jsou v opozici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa