Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jermanová si pochvaluje „středočeské zemětřesení“. Rakušan: Vyměnila nás za figurky

Autor: ČTK, ula - 
3. prosince 2017
13:17

Nedávná změna ve vedení Středočeského kraje, při níž hnutí ANO vyměnilo své koaliční partnery, byla podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) opodstatněná a prospěšná. Zrychlila se výběrová řízení a změny k lepšímu se čekají i ve zdravotnictví nebo cestovním ruchu, sdělila ČTK. Pozitivně vnímá celý rok, který uběhl od loňských krajských voleb. Opozice má na věc jiný názor, podle některých zastupitelů se od krajských voleb nic zásadního neudělalo.

Ve středních Čechách se v říjnu rozpadla koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů, kraj nyní vedou ANO a ČSSD s podporou komunistů. Podle Pokorné Jermanové se řada věcí, které si žádaly jiný přístup, začíná měnit. „Ať už je to v oblasti soutěžení zakázek, kde se zrychlilo tempo práce, nebo v oblasti zdravotnictví, které by po změně generálního sekretáře (Asociace středočeských nemocnic) mělo konečně dosahovat díky organizování centrálních nákupů vyšších ekonomických úspor,“ uvedla.

Rakušan: Vidím slepenec lidí, kteří se neosvědčili

Zastupitel za STAN Vít Rakušan, který zasedal v původní radě a nyní je v opozici, takové hodnocení nesdílí. Chybí mu mimo jiné programové prohlášení, nová koalice je podle něj jen uskupením pro udržení moci. „Vidím slepenec lidí, kteří se neosvědčili a kteří skočili po příležitosti mít na další tři roky jistou funkci. Vidím výměnu konstruktivních a pracovitých partnerů za pouhé figurky s nutnými hlasy. Dovolím si říci, že paní hejtmance toto uspořádání zřejmě vyhovuje více,“ míní Rakušan.

Hejtmanka: Opravili jsme silnice

Podle hejtmanky se od voleb před rokem podařila řada pozitivních změn. Krajský úřad změnil strukturu odborů, aby mohl lépe a hospodárněji plnit úkoly. Novinkou jsou online přenosy z jednání zastupitelů. Vznikla centrála cestovního ruchu a asociace nemocnic, začalo se napravovat hospodaření zadlužené mladoboleslavské a kladenské nemocnice. Pokračovalo se také v opravách silnic. „V průběhu uplynulého roku se nám podařilo opravit 185 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Celkovou rekonstrukcí či většími údržbovými pracemi prošlo také 35 mostů,“ shrnula hejtmanka.

Podotkla, že celou dobu se dařilo plnit schválený rozpočet a splácet staré úvěry. Ze čtyřmiliardového úvěru zbývalo na konci listopadu splatit 2,39 miliardy Kč a z úvěrů na rekonstrukci nemocnic ve výši 1,84 miliardy korun zbývalo uhradit 1,18 miliardy Kč.

Opozice: Nic se nezměnilo

Opoziční zastupitel za TOP 09 Jan Jakob ale vidí počínání krajského vedení jinak. „Bohužel jsem přesvědčený, že se za poslední rok téměř nic nezměnilo. Kraj není schopen zajistit potřebné a nezbytné investice, ačkoli na ně prostředky má. Namísto toho je posilováno osobní PR vedení kraje v čele s hejtmankou, a to za krajské peníze. Prostředky se také dle mého nehospodárně vynakládají na podporu řady soukromých akcí,“ uvedl.

Speciál Prezidentské volby 2018 zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ebba ( 3. prosince 2017 18:41 )

Pollo ( 3. prosince 2017 17:54 )

 Jermanová je jeden ze zásadních Babišovývoj omylů v politice.

panamira ( 3. prosince 2017 15:16 )

Ma Pet - žabák - Rakušan, si musí dávat pozor na ulici na čápa, aby ho nezezobl. Trapák.

zada ( 3. prosince 2017 14:32 )

Rakušane, slyšel jsem tě v poslanecké sněmovně, tak to udělala Jermanová velmi dobře, že se tě zbavila!!!!! Takový egoista a v.l z kalouskovic líhně nepatří do politiky. Paní Jermanová vašemu rozhodnutí tleskám

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa