Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Padne šéf klubu Pirátů? Michálek potichu stáhl stížnost s falešným podpisem Bartoše

Autor: bru/ČTK - 
2. prosince 2017
13:30

Všichni členové České pirátské strany mohou už dnešním druhým dnem hlasovat elektronicky po internetu o odvolání šéfa stranického poslaneckého klubu Jakuba Michálka z funkce místopředsedy Pirátů. Důvodem referenda, které se koná na členský podnět, jsou okolnosti stažení stížnosti Nejvyššímu správnímu soudu na říjnové sněmovní volby. Hlasování skončí v pondělí večer.

„Očekáváme velkou účast přes 50 procent členů strany,“ řekl dnes ČTK poslanec a vedoucí mediálního odboru Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Do hlasování se může podle něho zapojit všech 512 nynějších členů Pirátů. Vnitrostranické referendum začalo v pátek v 11:00 a skončí v pondělí ve 22:00, uvedl.

Podnět k hlasování může podat každý člen založením webové ankety. Aby se referendum uskutečnilo, za nynějšího stavu členské základny je musí podpořit nejméně desetina členů a zároveň se větší podíl straníků nesmí vyslovit proti.

Ututlal stažení stížnosti s falšovaným podpisem

Část straníků Michálkovi vyčítá, že ze soudu stížnost potají stáhl. Údajně se tím provinil proti průhlednosti, jedné z hlavních zásad Pirátů. Michálek přiznal, že předsednictvo utajilo stažení návrhu ze soudu záměrně, aby nemuselo záležitost vysvětlovat médiím. Stížnost na volby podala část straníků, aniž by o tom Michálek i předseda Ivan Bartoš věděli, podle Michálka byla stížnost neodborná. Bez Bartošova vědomí podle médií figuroval pod stížností jeho podpis.

V pirátských vnitrostranických referendech je návrh platný, pokud jej podpoří nadpoloviční většina hlasujících. Není v nich stanovena žádná hranice pro nutnou účast.

Na jaře členové České pirátské strany odvolali v takovém hlasování z funkce místopředsedy Ivo Vašíčka. Členové mu vyčítali zejména jeho vyjádření do médií, které nereprezentovaly většinový názor straníků a navíc prý stranu poškozovaly. Vašíček se vyslovoval pro vystoupení Česka ze Severoatlantické aliance. Jeho odvolání podpořilo 142 z 219 hlasujících členů. Tehdy se referenda zúčastnila podle Ferjenčíka nadpoloviční většina straníků.

Michálek věří, že ho Piráti „nesetnou“

Michálek už dřív vyjádřil přesvědčení, že hlasování pro něj dopadne pozitivně. Připomenul, že vedl kandidátku v Praze, kde Piráti získali 17 procent hlasů, což byl nejlepší výsledek ze všech krajů.

Piráti hlasují o Michálkovi navzdory tomu, že už začátkem ledna zasedne v Brně jejich Celostátní forum k volbě nového vedení. Volba předsednictva vyplývá ze stranických stanov Pirátů, když mu volební období končí vždy nejdéle tři měsíce po sněmovních volbách. Funkci předsedy bude obhajovat Bartoš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa