Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Noví ministři přehledně: Kdo bude šéfovat Česku pod taktovkou Andreje Babiše?

  • Autor: ČTK,kal - 
    13. 12. 2017
    15:11

    Andrej Babiš už má pohromadě celý menšinový kabinet. Moc do rukou mu dal prezident Miloš Zeman, který ve středu jmenoval jednotlivé ministry. Někteří z nich ještě týž dne přeberou úřady a pustí se do práce. O důvěru ve Sněmovně pak bude Babišova menšinová vláda usilovat v lednu. Kdo teď začne „šéfovat“ Česku? Prohlédněte si tváře nových ministrů.

  • 1.Ministryně financí: Alena Schillerová

    Vizitka náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové (53), která je v nové vládě Andreje Babiše ministryní financí:

    Datum a místo narození: 18. března 1964 v Brně

    Vzdělání: vystudovala právnickou fakultu dnešní Masarykovy univerzity (JUDr., 1988), kde získala i titul PhD. (2000)

    Předchozí funkce: náměstkyně ministra financí pro daně a cla (od ledna 2016)

    Kariéra: celý profesní život se věnuje daňové problematice; v roce 1991 začínala jako právnička na Finančním úřadě Brno-venkov, v roce 1995 se stala zástupkyní ředitele, v letech 2006 až 2012 tento finanční úřad vedla; od ledna 2013 do června 2014 působila jako zástupkyně ředitele a vedoucí odboru metodiky a výkonu daní jihomoravského krajského finančního úřadu; poté byla rok a půl (do prosince 2015) ředitelkou odboru právního a daňového procesu Generálního finančního ředitelství.

    Rodina: vdaná, dvě děti

    Alena Schillerová Alena Schillerová | ČTK/EPA/Reu

    • Letos v květnu, v době vládní krize vyvolané nejasnostmi v příjmech a majetku tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO), navrhovalo hnutí ANO Schillerovou na jeho místo v případě, že bude odvolán (což požadoval premiér z ČSSD Bohuslav Sobotka). Sám Babiš o své podřízené tehdy řekl, že představuje profesionální úřednici, která celý život pracuje ve finanční správě a není v žádné straně.
    • Nominaci Schillerové do funkce ministryně ale zamítl premiér Sobotka. Řekl, že náměstkyně je odpovědná za pomalý přístup ke kontrolám firem, které vydaly jednokorunové dluhopisy (mezi ně patří i někdejší Babišův Agrofert). Vyčetl jí rovněž, že prosazuje a obhajuje současný silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní. Podle Sobotky by Schillerová byla jen Babišovou prodlouženou rukou. Sama náměstkyně ale všechny jeho výtky odmítla.
    • Zmiňovány byly v této souvislosti také rodinné vazby Schillerové. Její dcera Petra Rusňáková (ANO) je zastupitelkou v Brně, zeť náměstkyně David Rusňák je majoritním vlastníkem investiční skupiny DRFG. Stal se jedním z obviněných v případu úniku z policejních spisů a trestních řízení. Jeho sponzorský dar ve výši 1,1 milionu korun hnutí ANO podle Babiše ale nepřijalo. Sám Rusňák své členství v hnutí ukončil. Jeho manželka Petra pak v červnu odstoupila z jihomoravské volební kandidátky ANO pro říjnové sněmovní volby.
    • Náměstkyní se stala po vítězství ve výběrovém řízení, kterého se zúčastnili tři kandidáti. Ve funkci měla na starosti například legislativní a technickou přípravu zavádění elektronické evidence tržeb (EET).
    • Schillerová rovněž přednáší, spolupracuje s Masarykovou univerzitou, je spoluautorkou řady odborných publikací týkajících se daňové problematiky.
    • Mezi své koníčky řadí lyžování a četbu.
    Alena Schillerová Alena Schillerová | ČTK,
  • 2.Ministr zahraničí: Martin Stropnický

    Vizitka ministra obrany Martina Stropnického (60), který vede ministerstvo zahraničních věcí:

    Datum a místo narození: 19. prosince 1956 v Praze

    Vzdělání: herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (1980), studium na Diplomatické akademii ve Vídni (1990 až 1991)

    Předchozí funkce: ministr obrany (od ledna 2014), poslanec (od října 2013)

    Divadelní angažmá: začínal v divadle v Mostě, v letech 1980 až 1986 byl členem Městských divadel pražských, poté byl až do roku 1990 v angažmá v pražském Divadle na Vinohradech; k herecké profesi se vrátil v září 2002, od dubna 2003 do dubna 2012 byl uměleckým šéfem Divadla na Vinohradech (funkci opustil z důvodu nesouhlasu se zrušením přípravných prací na jednu z inscenací).

    Působení v diplomacii a politice: od roku 1990 pracoval na ministerstvu zahraničí, nejprve jako poradce, později jako generální ředitel sekce kulturních styků; od června 1993 do října 1994 byl velvyslancem v Portugalsku, poté do konce roku 1997 působil na stejné pozici v Itálii; od ledna do července 1998 byl ministrem kultury v Tošovského vládě; od června 1999 do srpna 2002 byl velvyslancem ve Vatikánu; v říjnu 2013 byl jako lídr jihomoravské kandidátky hnutí ANO zvolen do Poslanecké sněmovny, v lednu 2014 byl jmenován ministrem obrany v koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD).

    Členství a funkce v politických stranách: je členem hnutí ANO 2011, členem předsednictva hnutí (od února 2015), byl předsedou pražského ANO (od listopadu 2015 do listopadu 2017).

    Rodina: je potřetí ženatý, manželkou je herečka Veronika Žilková - Stropnická, s níž má dceru Kordulu (jejich syn Melichar zemřel v listopadu 2007 ve věku půl roku); s první manželkou Lucií se oženil hned dvakrát po sobě a má s ní tři děti: Matěje (politik, nedávno odstoupivší předseda Strany zelených), Annu (herečka) a Františku.

    Martin Stropnický Martin Stropnický | Tonda Tran/Blesk.cz

    • Mezi úspěchy resortu obrany v minulých letech patří podle Stropnického nové zákony, rostoucí rozpočet i větší důraz na obranu. Vnímání její důležitosti se podle něj podařilo změnit, což napomohlo po letech škrtů ke zvyšování rozpočtu. Armádě to umožní revitalizaci vojenské infrastruktury a další akvizice (radary, vrtulníky, mobilní radiolokátory či další pronájem stíhaček Gripen).
    • Koalice dotáhla důležité zákony, které daly armádě kariérní řád, zavedly cvičení pro dobrovolníky nebo zatraktivnily aktivní zálohy. Pozitivní je podle Stropnického také rozvoj spojenecké spolupráce - působení českých stíhačů na Islandu, mise v Iráku, Afghánistánu či v Mali. Rezervy na obraně zůstávají zejména ve schopnosti ministerstva vypisovat a dokončovat některé zakázky.
    • Začátkem loňského roku řešily vládní strany další setrvání Stropnického ve funkci v souvislosti s jeho vyjádřením k únosu Čechů v Libanonu (ministr řekl, že podmínkou propuštění Čechů bylo, aby Česko nevydalo v Praze zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do USA). Část opozice požadovala odchod ministra z funkce. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se vyjádřil, že Stropnický sice udělal chybu, ale ne tak závažnou, aby jeho odvolání navrhl.
    • Stropnického jako herce si diváci mohou vybavit jako Lysandra v Shakespearově Snu noci svatojánské, jako Krysaře ve stejnojmenné hře Viktora Dyka nebo Howarda Katze ve hře Patricka Marbera. Objevil se v televizních seriálech (On je žena či Kriminálka Anděl) nebo ve filmech (Bolero a Non plus Ultras). Do povědomí veřejnosti vstoupil i díky spolupráci s Janem Jiráněm, s nímž tvořil písničkářskou dvojici. Na svém kontě má také divadelní režii nebo několik knih.
    • Je nositelem italského vyznamenání Řád rytíře Velkého kříže, v roce 2003 dostal za roli Howarda Katze Cenu Thálie.
    • Stropnického otec pracoval v obchodní diplomacii, on proto jako dítě žil čtyři roky v Itálii. Během pobytu v Turecku zase studoval na tamním francouzském lyceu.
    • Mluví francouzsky, anglicky, portugalsky, italsky, rusky a německy.
    Martin Stropnický Martin Stropnický | Jakub Poláček / Paparazzi
  • 3.Ministr vnitra: Lubomír Metnar

    Vizitka Lubomíra Metnara (50), nového ministra vnitra:

    Datum narození: 6. října 1967

    Vzdělání: při zaměstnání vystudoval Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity

    Předchozí funkce: manažer ve strojírenské skupině Vítkovice (od 2014)

    Kariéra: po maturitě a vojenské službě nastoupil k policii, kde prošel různými funkcemi, od roku 1992 působil u severomoravské kriminálky, vyšetřoval násilnou trestnou činnost, před odchodem od policie byl vedoucím útvaru; v roce 2011 nastoupil jako bezpečnostní manažer do společnosti Vítkovice, v červenci 2013 si jej ministr Rusnokovy vlády Martin Pecina přivedl na ministerstvo vnitra jako náměstka pro vnitřní bezpečnost, Pecinův nástupce Milan Chovanec (ČSSD) svěřil Metnarovi sekci ekonomiky a provozu úřadu; z ministerstva odešel v červenci 2014, vrátil se zpátky do Vítkovic; nyní je podle obchodního rejstříku mimo jiné v dozorčí radě firmy Vítkovice Heavy Machinery, v minulosti krátce zasedal v stejném orgánu mateřské společnosti Vítkovice

    • Jako kriminalista se Lubomír Metnar podílel mimo jiné na odhalení pachatelů rasově motivovaného žhářského útoku ve Vítkově, při kterém byla v dubnu 2009 těžce popálena malá dívka. V září téhož roku jej spolu s dalšími policisty vyznamenal moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas. „Byly to asi čtyři měsíce usilovné práce, obrovské nasazení všech kriminalistů, kteří do toho byli zainteresovaní, která vyústila v úspěch a 12. srpna jsme celý případ objasnili,“ řekl tehdy Metnar. V roce 2010 dostal Metnar za tento případ vyznamenání i od Martina Peciny, tehdejšího ministra vnitra ve vládě Jana Fischera.
    • Donedávna byl členem vedení hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita (BOS), které letos na jaře založili především bývalí vojáci a příslušníci bezpečnostních sborů. Na svých webových stránkách hnutí mimo jiné varuje před „plíživou islamizací evropských zemí“ nebo „ilegální migrací, mezinárodním terorismem a s tím spojeným nárůstem počtu kriminálních trestných činů“. Jedním z cílů hnutí je podle vyjádření jeho představitelů podpořit kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta.

    Lubomír Metnar Lubomír Metnar | ČTK

  • 4.Ministryně obrany: Karla Šlechtová

    Vizitka Karly Šlechtové (40), která nově vede ministerstvo obrany:

    Datum a místo narození: 22. května 1977 v Karlových Varech.

    Vzdělání: vystudovala ekonomickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni (titul Ing.)

    Předchozí funkce: ministryně pro místní rozvoj (od října 2014), poslankyně (od října 2017)

    Profesní kariéra: projektová manažerka ve společnosti Czech Business Leaders Forum (1998-2001); manažerka v bruselské organizaci zabývající se společenskou odpovědností firem CSR Europe (2001-04); projektová manažerka Evropského centra pro veřejnou správu (2004-05); senior konzultantka společnosti Deloitte Advisory, Divize Projekty EU a granty (2005-10); projektová manažerka České správy sociálního zabezpečení (2010-11); ředitelka odboru přípravy programového období 2014-2020 ministerstva pro místní rozvoj (únor 2011 - květen 2014); ředitelka odboru EU fondů Úřadu vlády (od května 2014).

    Členství a funkce v politických stranách: nestraník

    Rodina: svobodná, bezdětná

    Karla Šlechtová Karla Šlechtová | Jakub Poláček / Paparazzi

    • Premiér Bohuslav Sobotka ČSSD) letos v srpnu označil za největší úspěch ministerstva pro místní rozvoj (MMR) vedeného Šlechtovou dočerpání evropských dotací z programového období 2007 až 2013. MMR pochválil i za přijetí novely stavebního zákona nebo nového zákona o veřejných zakázkách. Zklamán byl naopak z toho, že se nepodařilo schválit zákon o sociálním bydlení.
    • Šlechtová během vysokoškolského studia absolvovala stáž v Senátu ČR.
    • Kromě angličtiny a němčiny má i základní znalost francouzštiny, holandštiny a bulharštiny.
    • Má ráda rockovou a metalovou hudbu.
    Karla Šlechtová Karla Šlechtová | ČTK
  • 5.Ministr spravedlnosti: Robert Pelikán

    Vizitka Roberta Pelikána (38; ANO), který v kabinetu Andreje Babiše zůstává na pozici ministra spravedlnosti:

    Datum a místo narození: 18. října 1979, Praha

    Vzdělání: Právnická fakulta UK v Praze, získal titul Ph.D. (2011)

    Předchozí funkce: ministr spravedlnosti (od března 2015), poslanec (od října 2017)

    Kariéra: po studiích nastoupil do advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný a spol. (2002-2007); od roku 2004 přednášel na katedře občanského práva Právnické fakulty UK v Praze; v roce 2007 složil advokátskou zkoušku; v letech 2007 až 2009 pracoval v advokátní kanceláři Linklaters a následně byl partnerem v advokátní kanceláři Vrána & Pelikán (2009-2014); od února 2014 do června téhož roku řídil právní sekci ministerstva financí, od června 2014 do března 2015 byl prvním náměstkem ministryně spravedlnosti (pro úsek justiční a legislativní)

    Stranická kariéra: na ministerstvo spravedlnosti nastoupil jako nestraník, členem hnutí ANO se stal v roce 2015

    Rodina: jeho matka, profesorka obchodního práva Irena Pelikánová, působí od května 2004 jako soudkyně Tribunálu Soudního dvora EU (mandát má do roku 2019); otec Dragutin Pelikán přednášel na pražské právnické fakultě právní dějiny se zaměřením na ruskou právní historii; je rozvedený, má syna

    Robert Pelikán Robert Pelikán | ČTK

    • Za prioritní úkoly v resortu Pelikán při svém nástupu označil zákon o státním zastupitelství, problematiku exekutorů či insolvencí a strategii justice. První z cílů se mu ale naplnit nepodařilo, připravovaný nový zákon o žalobcích, který měl zajistit jejich větší nezávislost na výkonné moci, nakonec Sněmovna neprojednávala. Ministerstvo pod Pelikánovým vedením také nepřipravilo očekávanou novelu trestního řádu a nový občanský soudní řád. Ministr opakovaně řekl, že nechce přípravu obou procesních kodexů uspěchat. Práce nicméně pokračuje, návrh občanského soudního řádu ministerstvo nedávno představilo k diskusi odborné i laické veřejnosti.
    • Sám ministr Pelikán ke svým úspěchům přiřadil zvýšení zaměstnanosti vězňů nebo zjednodušení zápisů společností do obchodního rejstříku. Ministerstvu pod jeho vedením se také podařilo dokončit dlouhá léta připravovaný tendr na elektronické náramky pro vězně. Smlouva byla podepsána v polovině září. Uznání z mnoha stran se dočkal také za snížení nákladů na vymáhání méně vysokých dluhů, kvůli podpoře postavení dlužníků je ale v otevřeném střetu s Exekutorskou komorou.
    • Nedávno vzbudily pozornost informace o tom, že se Pelikánův poloviční bratr, arabista Petr Pelikán, před dvěma lety podílel na vyjednávání o propuštění pětice Čechů za Libanonce Alího Fajáda. Pravicoví politici Pelikánův postup kritizovali jako nestandardní či partyzánský, ministr postup nechtěl s ohledem na povahu případu komentovat. Kritiku politiků si Pelikán vysloužil i letos v létě, kdy Pelikán týdeníku Respekt řekl mimo jiné, že policejní žádost o vydání jeho stranického šéfa Andreje Babiše k trestnímu stíhání má ovlivnit volby.

    Robert Pelikán Robert Pelikán | Blesk / Karel Kopáč

    • Do blízkosti politiky se dostal advokát Pelikán před pěti lety, v srpnu 2012 jej ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) nominoval na člena rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Ministr ale posléze Pelikánovu nominaci stáhl. V tisku se spekulovalo o tom, že důvodem byl Pelikánův blog, na kterém advokát kritizoval politiku vlády, jejího premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).
    • Na podzim 2013 se stal členem Rady ekonomických poradců hnutí ANO. V médiích se tehdy spekulovalo o tom, že se Pelikán stane ministrem spravedlnosti. Šéf hnutí Andrej Babiš si však Pelikána vzal s sebou na ministerstvo financí jako ředitele právní sekce, kde působil zhruba rok. Jako náměstek měl na ministerstvu spravedlnosti na starost novelizaci občanského zákoníku. Ten Pelikán hlasitě kritizoval už předtím, než nabyl počátkem roku 2014 účinnosti.
    • Ve funkci prvního náměstka nahradil Pelikán v létě 2014 Hanu Marvanovou, která odešla kvůli sporům s ministryní Válkovou. Už tehdy se v tisku objevily úvahy, že Pelikán časem Válkovou v čele ministerstva nahradí. V polovině srpna 2014 vyvolal pozornost spor mezi náměstkem Pelikánem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Ten se veřejně ohradil proti Pelikánovým úvahám o tom, že žalobci mají být více kontrolováni exekutivou, aby z nich nevznikla "čtvrtá moc ve státě".
    • Jako advokát zastupoval mimo jiné rodinu, jejímuž synovi v létě 2009 amputoval eskalátor v pražském metru tři prsty. Později například hájil město Karlovy Vary ve sporu se skupinou firem o vlastnictví sportovně-kulturního centra KV Arena.
    • Rád jezdí na kole a cvičí jógu.
    Video Robert Pelikán a jeho spolužák - Blesk / Zuzana Štíchová, Petr Soukup
    Video se připravuje ...
  • 6.Ministryně práce a sociálních věcí: Jaroslava Němcová

    Vizitka nové ministryně práce a sociálních věcí Jaroslavy Němcové (46):

    Datum narození: 27. dubna 1971

    Vzdělání: vystudovala Kyjevský institut národního hospodářství, Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě (Ing.) a Prague international business school (MBA)

    Předchozí funkce: radní Středočeského kraje pro oblast sociálních věcí (od 2016), členka zastupitelstva Středočeského kraje (od 2016)

    Praxe: již během studií pracovala jako účetní a daňový poradce (OSVČ), poté byla v letech 1993 až 1997 burzovní makléřkou (Všeobecná úvěrová banka Praha, EPIC-Securities); následně byla finanční ředitelkou společnosti Dermacol, poté pracovala na stejné pozici ve společnostech Barkov ŽCR a GES Media Holding; v letech 2006 až 2009 byla náměstkyní ředitele pro ekonomické řízení Ústřední vojenská nemocnice Praha a v letech 2009 až 2011 náměstkyní vedoucího Úřadu vlády ČR a ředitelkou ekonomické sekce; následující tři roky byla ředitelkou odboru služeb klientům Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a od roku 2014 náměstkyní ředitele Nemocnice na Homolce pro obchod a ekonomiku zdravotní péče.

    Členství v politických stranách: členka hnutí ANO 2011.

    • Působí jako nezávislá členka finančního výboru v Dobřichovicích u Prahy.

    Jaroslava Němcová Jaroslava Němcová | ČTK

  • 7.Ministr dopravy: Dan Ťok

    Vizitka ministra dopravy Dana Ťoka (58; nestraník za ANO), který v nové vládě Andreje Babiše (ANO) zastává stejný post:

    Datum a místo narození: 4. března 1959, Uherské Hradiště

    Vzdělání: vystudoval fakultu strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně

    Předchozí funkce: ministr dopravy (od prosince 2014), poslanec (od října 2017)

    Kariéra: začínal v První brněnské strojírně, kde v letech 1983 až 1996 prošel řadou funkcí od konstruktéra, projektového manažera, ředitele divize až po generálního ředitele; v letech 1996 až 1999 byl generálním ředitelem společnosti ABB Energetické systémy, poté vedl tři roky českou a slovenskou pobočku koncernu Alstom; mezi roky 2003 až 2006 byl předsedou představenstva Jihomoravské plynárenské a poté dva roky vedl KKCG Industry miliardáře Karla Komárka; v letech 2008 až 2014 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva ve společnosti Skanska.

    Působení v politice: v prosinci 2014 byl jmenován jako nestraník za hnutí ANO ministrem dopravy v koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), když ve funkci nahradil Antonína Prachaře (ANO); ve volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu 2017 byl lídrem kandidátky ANO v Karlovarském kraji, s počtem 5014 preferenčních hlasů byl zvolen poslancem.

    Rodina: podle dostupných údajů je rozvedený a má dvě dcery

    Dan Ťok Dan Ťok | J. Poláček, K. Kopáč, archiv

    • Za Ťokova působení v čele resortu dopravy se podařilo zlepšit čerpání evropských dotací a pokročilo se v přípravě klíčových dopravních staveb. Naopak nezačala stavba žádné strategické silnice, pro kterou se zrychleně podařilo získat posudek dopadu na životní prostředí (EIA).
    • Podle premiéra Sobotky se podařilo zprovoznit 120 kilometrů dálnic a silnic I. třídy, do kterých je však započítána i modernizace dálnice D1. Dalších 230 kilometrů komunikací se v současnosti staví a dalších 152 kilometrů dálnic a silnic I. třídy je připraveno k výstavbě. Sám Ťok k počtu nově otevřených úseků dlouhodobě uvádí, že mu předchůdci v resortu nepředali dost připravených projektů, které by se daly během jeho funkčního období dokončit.
    • Nejvýznamnější veřejnou zakázkou v dopravě je v současnosti tendr na správu mýtného systému. Tendr, který ministerstvo vyhlásilo v červnu 2017 a do něhož se přihlásili čtyři uchazeči, počítá s tím, že po roce 2019 se zpoplatnění rozšíří o 900 kilometrů silnic první třídy z nynějších zhruba 230 kilometrů. O rozšíření rozhodla před rokem vláda. Ministerstvo opakovaně kritizuje současného provozovatele mýtných bran Kapsch, který v ČR vybírá mýtné od roku 2007, za obstrukční jednání. Cílem firmy je podle ministerstva shodit tendr na mýto dřív, než uchazeči stačí přijít s nabídkami, které ukážou, nakolik je současná cena konkurenceschopná.
    • V listopadu 2016 premiér Sobotka uvedl, že by Ťok mohl odvádět lepší práci. Uvažoval by o jeho výměně, kdyby mohl udělat revizi u členů vlády z koaličních stran. Dopravní odborníci a profesní svazy v dopravě vyčítali Ťokovi postup při zajišťování fungování mýta po vypršení smlouvy s Kapschem i nedostatek připravených projektů, které by bylo možné okamžitě začít stavět. Pozitivně naopak hodnotili personální stabilizaci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).
    • V březnu 2015 informoval Český rozhlas o podezření z korupce v české pobočce Skansky. Podle informací rozhlasu bylo z této pobočky vyvedeno sto milionů korun v roce 2011, tedy v době, kdy ji vedl Ťok. Peníze prý putovaly na úplatky do firmy, s níž Skanska spolupracovala na dostavbě silnice R7. Ťok podezření z korupce odmítl.
    • V roce 2014 byl prezidentem Americké obchodní komory v ČR, předtím v komoře vedl mj. platformu pro transparentní veřejné zakázky.
    • Jeho nezvyklé příjmení údajně pochází z maďarštiny. „Myslím, že moje jméno pochází z maďarského příjmení Tóth,“ řekl v lednu 2008 Hospodářským novinám.

    Dan Ťok Dan Ťok | Jakub Poláček / Paparazzi

  • 8.Ministr průmyslu a obchodu: Tomáš Hüner

    Vizitka nového ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera (58):

    Datum a místo narození: 26. června 1959 v Ostravě

    Vzdělání: vystudoval Fakultu strojní, katedru tepelných strojů a jaderných zařízení na VUT v Brně, absolvoval studijní program International Institute of Certified Studies in Strategic Management

    Předchozí funkce: ředitel divize Energy Management společnosti Siemens Česká republika (od 2015)

    Praxe: v letech 1984 až 1994 pracoval v Elektrárně Dětmarovice, mimo jiné na pozici náměstka ředitele pro výrobu; v letech 1994 až 2002 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva společnosti SME (Severomoravská energetika); další dva roky byl konzultantem společnosti AP&P, která mimo jiné restrukturalizovala společnost Slovenské elektrárne; v letech 2004 až 2006 byl manažerem firmy ČEZ v Bulharsku; v letech 2006 až 2011 působil jako náměstek na ministerstvu průmyslu a obchodu (pro sekci průmyslu a energetiky); v letech 2006 až 2014 byl předsedou dozorčí rady společnosti ČEPS, v letech 2011 až 2014 předsedou dozorčí rady státního energetického operátora, firmy OTE; v letech 2014 až 2015 pracoval jako předseda dozorčí rady a ředitel energetických zdrojů firmy Vršanská uhelná finančníka Pavla Tykače.

    • Je nestraníkem. Hovoří anglicky, rusky a bulharsky.
    • Mezi své zájmy řadí vysokohorskou turistiku, lyžování, tenis a automobilový sport.

    Tomáš Hüner Tomáš Hüner | ČTK

  • 9.Ministryně pro místní rozvoj: Klára Dostálová

    Vizitka ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (46):

    Datum a místo narození: 13. března 1971 v Praze

    Vzdělání: vystudovala Vysokou školu ekonomickou (1994)

    Předchozí funkce: první náměstkyně ministryně pro regionální rozvoj (od listopadu 2014), poslankyně (od října 2017)

    Kariéra: začínala jako účetní, později pracovala jako úvěrový specialista v České spořitelně, nebo banketmanažerka v hotelu Černigov v Hradci Králové; od roku 2002 působí ve veřejné správě, nejprve jako auditorka na královéhradeckém krajském úřadě, po dvou letech přešla do nového Centra evropského projektování, působila i na několika postech v rámci Regionálního operačního programu Severovýchod a podílela se na projektech financovaných z Fondu soudržnosti; na ministerstvu pro místní rozvoj působí od února 2014, kdy se stala náměstkyní

    Stranická kariéra: bezpartijní

    Rodina: vdaná, má dvě děti; s rodinou žije v Hořicích v Podkrkonoší

    Klára Dostálová Klára Dostálová | ČTK

    • O tom, že by se Dostálová mohla stát ministryní pro místní rozvoj, se spekulovalo již na podzim 2014, když tehdejší šéfka resortu Věra Jourová odešla do Evropské komise, se o Dostálové spekulovalo jako o nové ministryni, do funkce ji dokonce doporučila sama Jourová. Nakonec hnutí ANO do této funkce nominovalo Karlu Šlechtovou.
    • Loni v říjnu byla Dostálová zvolena za ANO krajskou zastupitelkou v Královéhradeckém kraji. Na zastupitelský mandát však letos v dubnu rezignovala, a to vzhledem k neslučitelnosti funkcí krajské zastupitelky a náměstkyně ministryně pro regionální rozvoj.
    • V roce 2013 se v médiích objevila informace, že opozice v Královéhradeckém kraji a část krajských úředníků poukazují na to, že Dostálová na úřadě za jednu práci dostává dva platy. Jako ředitelka centra plánování souběžně poskytovala krajskému úřadu konzultace o investicích, za což dostávala ještě 35 tisíc korun měsíčně navíc. Námitku o dvou platech Dostálová odmítla s tím, že v každé funkci vykonává jinou práci, nahrazuje i ředitelku investičního odboru, a kraji peníze naopak šetří. To potvrdil i mluvčí krajského úřadu Imrich Dinogeszi s tím, že plat vedoucího odboru by byl vyšší, než odměna, kterou dostávala Dostálová.
    • Je dvounásobnou držitelkou ceny Lady Pro (2005, 2012), která se uděluje ženám na významných postech, které dokázaly úspěšně skloubit kariéru a rodinu.
    Klára Dostálová Klára Dostálová | ČTK
  • 10.Ministr zdravotnictví: Adam Vojtěch

    Vizitka ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (31; nestraník za ANO):

    Datum a místo narození: 2. října 1986, České Budějovice

    Vzdělání: vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde získal titul Mgr. (2012) a mediální studia na Fakultě sociálních věd UK v Praze, kde také získal titul Mgr. (2013)

    Předchozí funkce: člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (od září 2016), poslanec (od října 2017)

    Kariéra: V letech 2013 až 2014 působil jako právník ve společnosti MAFRA, v červnu 2014 se stal tajemníkem na ministerstvu financí, ve volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu 2017 byl zvolen poslancem v Jihočeském kraji jako nestraník za hnutí ANO.

    • Byl poradcem předsedy hnutí ANO Andreje Babiše pro zdravotnictví.
    • Působil i v několika dozorčích a správních radách a také je členem představenstva společnosti Thermal-F, která provozuje karlovarský hotel Thermal.
    • V minulosti byl známý coby zpěvák a hudební skladatel. Koncertoval v dětských pěveckých sborech a vystupoval v dětských muzikálech. V roce 2005 se zúčastnil talentové pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar, kde získal přezdívku Ken. V roce 2006 vydal hudební album Portugal.
    • V letech 2010 až 2012 byl předsedou spolku českých právníků Všehrd.

  • 11.Ministr zemědělství: Jiří Milek

    Nestraník Jiří Milek (54) - nový ministr zemědělství:

    Datum a místo narození: 3. července 1963

    Vzdělání: vysokoškolské (Ing.)

    Předchozí funkce:  předseda představenstva zemědělského a potravinářského koncernu Úsovsko se sídlem v Klopině na Šumpersku, člen statutárních orgánů řady dalších firem, převážně dceřiných firem

    Kariéra: Celý život se pohybuje v zemědělství a potravinářství, v roce 2011 byl vyhlášen v anketě Manažer roku 2010 manažerem odvětví výroba potravin, společnost Úsovsko je vítězem ankety Zemědělec roku 2013 a 2014

    Stranická kariéra: Za ANO neúspěšně kandidoval v roce 2013 ve volbách do Poslanecké sněmovny

    • Podle Andreje Babiše doporučila Milka na post ministra Agrární komora, původně se spekulovalo o předsedovi komory Miroslavu Tomanovi, který byl ministrem zemědělství v úřednické vládě Jiřího Rusnoka.
    • Milek je členem představenstva Agrární komory ČR a také vedení spolku Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků, jejímž cílem je hájit domácí výrobce, prosazovat větší ochranu domácího trhu a propagovat tuzemské potraviny.
    • Milek mj. platí za kritika ruských sankcí. „Celá Evropa má růst postavený na obchodu s Ruskem. Nevím, v čem jsme si těmi sankcemi pomohli. Politici než udělají nějaké rozhodnutí, tak by měli znát důsledky takového kroku. Ale oni si nedělají žádné analýzy, jen plácají jeden přes druhého. Je to tím, že v životě nepracovali, neřídili žádná podnik, do politiky šli přímo ze škol a přitom nic neumí, nemají hospodářský přehled,“ řekl v létě 2014 Šumperskému deníku. Podobně se o „tradičních politicích“ vyjadřuje i Andrej Babiš.
    • V Rusku dokonce nějaký čas Milek žil. „Mám s Rusy velké zkušenosti, žil jsem tam dokonce nějaký čas na vesnici, takže vím, jak ti obyčejní lidé přemýšlejí. Jim vůbec nevadí, že tam nebudou jablka nebo nějaký sortiment, jsou na to zvyklí. Tady kdyby teď nebyly třeba banány nebo vepřové maso, tak bude pomalu povstání. Jim je to jedno. To je ten rozdíl mezi ruskou a naší mentalitou. Každý říká, že oni to nevydrží a couvnou. Nebude to tak, vedení země nemá potřebu couvat, protože národ ho netlačí,“ prorokoval a jeho slova se naplnila.
    • Du Ruska vyváží Milek mj. müsli tyčinky. Vedle toho Úsovsko platí např. za velkého producenta jablek. Vlastní sušárnu jablek v Klopině, ovoce pěstuje v sadech na rozloze přes 380 hektarů. Zaměřuje se i na potravinářskou výrobu snacků a cereálií pod značkou Bersi.
    • Podle Aktuálně.cz byla Milkova společnost v roce 2015 čtvrtým největším příjemcem evropských dotací pro zemědělce.

    Kandidát na ministra zemědělství Jiří Milek Kandidát na ministra zemědělství Jiří Milek | ČTK

  • 12.Ministr životního prostředí: Richard Brabec

    Vizitka ministra životního prostředí Richarda Brabce (51; ANO), který zastává v nové vládě Andreje Babiše stejný post:

    Datum a místo narození: 5. července 1966, Kladno

    Vzdělání: vystudoval geologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1992)

    Předchozí funkce: člen Poslanecké sněmovny (od října 2013), ministr životního prostředí (od ledna 2014), místopředseda vlády (od května 2017)

    Kariéra: byl ředitelem Českomoravské komoditní burzy v Kladně, později pracoval v řadě průmyslových podniků, především v chemičkách; mimo jiné byl vedoucím odboru financování Unipetrolu, finančním ředitelem Spolany; v letech 2005 až 2011 byl generálním ředitelem a v letech 2011 až 2014 předsedou dozorčí rady Lovochemie (společnost patří Agrofertu, který vlastní šéf hnutí ANO Andrej Babiš); působil jako člen statutárních orgánů řady dalších společností; byl také členem představenstva Svazu chemického průmyslu ČR

    Působení v politice: člen hnutí ANO (od roku 2012), místopředseda hnutí ANO (od února 2017); v letošních volbách do Sněmovny byl lídrem hnutí ANO 2011 v Ústeckém kraji; získal 8065 preferenčních hlasů a obhájil tak mandát poslance; v minulosti byl předsedou ANO v Ústeckém kraji; v letech 1991 až 1997 byl členem ODS, později vstoupil do Unie svobody; mj. byl zastupitelem města Kladna (1990-1998; za ODS) a zastupitelem Středočeského kraje (2000-2004; za US)

    Rodina: ženatý, má dva syny

    Richard Brabec Richard Brabec | Foto CNC - Michal Protivanský

    • „Ministerstvo průmyslu by mi bylo bližší, to je pravda, ale v rámci chemičky jsem se zabýval i dopady na životní prostředí. Proto jsem od našeho hnutí dostal interní nominaci,“ řekl v roce 2013 týdeníku Respekt. Označuje se za „srdcem ekologa a rozumem ekonoma“.
    • Jeho jmenování do funkce ministra životního prostředí v roce 2014 provázely kritiky ekologických organizací kvůli jeho angažmá v chemičce Lovochemie.
    • Místopředsedou vlády se stal letos v květnu poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odvolal vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Brabcovo jméno se objevovalo i mezi kandidáty na ministra financí, Sobotka to ale odmítl kvůli Brabcovým údajným vazbám na Agrofert. Přijal až nominaci Ivana Pilného, někdejšího šéfa českého Microsoftu.
    • Ve funkci ministra životního prostředí prosadil „kotlíkové dotace“ na výměny starých kotlů za nové, ekologické, nebo dotační program Dešťovka, který podporuje využívání dešťové vody anebo použité vody ze sprch. Premiérem Sobotkou byl také chválen za čerpání peněz z Operačního programu Životního prostředí a zjednodušení procesu hodnocení dopadu staveb na životní prostředí EIA.
    • Vláda naopak nestihla prosadit nový zákon o odpadech, který Brabcovo ministerstvo připravilo. Brabec také nepředložil antifosilní zákon, který měl zajistit postupné snižování závislosti na fosilních palivech. Brabec podle kritiků z řad ekologických organizací ustoupil lobby těžařských firem, ministr ale uvedl, že vláda přijala Politiku ochrany klimatu, která je zásadnější a také konkrétnější než případný zákon.
    • Letos také začala platit novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která výrazně ovlivní fungování čtyř českých národních parků v Krkonoších, Českém Švýcarsku, na Šumavě a v Podyjí. Sporná pravidla vetoval prezident Miloš Zeman, podle kterého novela o ochraně přírody a krajiny nepřihlíží ke zvláštnostem šumavského národního parku.

    Richard Brabec a Andrej Babiš Richard Brabec a Andrej Babiš | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

  • 13.Ministr školství: Robert Plaga

    Vizitka Roberta Plagy (39), který je ve vládě Andreje Babiše (oba ANO) ministrem školství:

    Datum narození: 21. červenec 1978

    Vzdělání: vystudoval veřejnou správu, finance, daně a účetnictví na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně (Ing.) a hospodářskou politiku a správu tamtéž (Ph.D.)

    Předchozí funkce: náměstek ministra školství pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu, člen zastupitelstva města Brna

    Praxe: v letech 2002 až 2009 učil na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity, v letech 2009 až 2013 pak na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií, v roce 2011 byl i vedoucím Ústavu regionálního rozvoje a veřejné správy; současně v letech 2007 až 2010 pracoval jako poradce a lektor ve společnosti Eurion, poté byl konzultantem společnosti RBE Consult (je společníkem obou firem); v prosinci 2011 nastoupil na ministerstvo školství, kde se stal vrchním ředitelem sekce řízení operačních programů EU, ministerstvo tehdy vedené ministrem Josefem Dobešem (Věci veřejné) však opustil po několika dnech s tím, že se jeho představy o odborném vedení agendy neshodují s představami ministerstva (podle některých médií odmítl podepsat některé problematické projekty); v letech 2012 až 2015 byl ředitelem Centra pro transfer technologií Mendelovy univerzity; na ministerstvo školství se vrátil v únoru 2015 jako politický náměstek za hnutí ANO, později se z nespecifikované funkce zástupce koaličního partnera přesunul na post náměstka pro vysoké školy, vědu a výzkum; v roce 2014 byl zvolen do zastupitelstva města Brna, v roce 2016 do zastupitelstva Jihomoravského kraje

    Členství v politických stranách: člen hnutí ANO 2011

    Robert Plaga Robert Plaga | ČTK

    • V roce 2016 byl zvolen do zastupitelstva Jihomoravského kraje, funkce se ale krátce po volbách kvůli souběhu funkcí, který je dle výkladu ministerstva vnitra v rozporu se zákonem, vzdal.
    • Ovládá angličtinu a němčinu.
    • Počátkem listopadu napsal týdeník Respekt, že Andrej Babiš nabídl post ministra školství rektorovi Masarykovy univerzity v Brně Mikuláši Bekovi. Ten funkci odmítl a posléze jménem všech rektorů navrhl, aby se ministrem stal náměstek Robert Plaga.
  • 14.Ministr kultury: Ilja Šmíd

    Vizitka ministra kultury Ilji Šmída (65):

    Datum a místo narození: 14. února 1952, Plzeň

    Vzdělání: vystudoval český jazyk a hudební výchovu na Pedagogické fakultě v Plzni (1971-1975) a hudební vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1977-1983), v roce 1986 složil rigorózní zkoušku a získal titul PhDr. (hudební věda a historie)

    Předchozí funkce: pedagog na Katedře Arst managementu podnikohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (od 2014)

    Kariéra: sbormistr a vedoucí lidové skupiny Vojenského uměleckého souboru v Táboře (1976-1982), vedoucí uměleckého oddělení Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého v Praze (1982-1990), šéfredaktor nakladatelství a vydavatelství Lunarion (1992-1993), spolumajitel a ředitel nakladatelství a vydavatelství Clarton (1993-2001). V roce 1994 spoluzakládal s Jiřím Bělohlávkem Pražskou komorní filharmonii, jíž byl v letech 1996-2006 ředitelem. Poté byl ředitelem Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK (2006-2012), umělecký ředitel opery Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni (2013-2014), dramaturg Centra uměleckých těles, soutěží a přehlídek v Českém rozhlasu (2013-2014).

    • Šmíd se věnuje tvorbě scénářů a moderování hudebně-vzdělávacích pořadů. Během svého působení v Pražské komorní filharmonii připravoval koncerty pro rodiče s dětmi v Rudolfinu a komorní koncerty v sále Philharmonia, pro Český rozhlas a Českou televizi připravoval hudebně-vzdělávací pořady pro děti. Od roku 2014 působí jako externí spolupracovník stanice Českého rozhlasu Vltava.
    • Jako dlouholetý předseda Asociace symfonických orchestrů a pěveckých sborů ČR byl současně i zástupcem ČR v mezinárodní asociaci živého umění PEARLE se sídlem v Bruselu. Působil i jako expert v několika komisích EU.
    • Jako ředitel Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK (2006-2012) čelil dlouhodobé kritice od svých spolupracovníků (zejména se neshodl s uměleckou radou a šéfdirigentem Jiřím Koutem) a v roce 2012 sám rezignoval.
    • Od roku 2014 je ředitelem umělecké agentury AuraMusica, jejímž hlavním projektem je od roku 2015 koncertní sezóna Břevnovská hudební setkání pořádaná v Břevnovském klášteře v Praze.
    • Příležitostně komponuje a upravuje lidové písně. Napsal komorní operu a dva celovečerní muzikály z českých lidových písní.
    • Ve volném čase sportuje (hraje tenis, dříve byl závodním volejbalistou) a maluje.
    Ilja Šmíd Ilja Šmíd | Martin Polívka / MAFRA / Profimedia

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 13. prosince 2017 18:56 )

Tak DNES máte speciální důvod k zuřivosti, ale celá i Vaše familie určitě zapíjí největší "DEN ANO!

marmat ( 13. prosince 2017 18:53 )

Chrochtám blahem, jak je pýcha a arogance semlela .....Karma je KARMA

marmat ( 13. prosince 2017 18:51 )

Dnes jsme se na tendenční-anti-Babišovské Televizi ČT 1/24 dozvěděli, od politologa, že STÍHÁNÍ pana Babiše Bruselem za přidělení dotace 50.mil. na Čapí hnízdo je de facto vyloučené, neboť z finančního výkazu a použití prostředků VŠE SEDÍ !!!

marmat ( 13. prosince 2017 18:36 )

STAČÍ SI PUSTIT NAPOSLEDY DNES -CELÝ DEN 100% tendenční , Antibabišovské úvahy a teorie naprosto ze soudku sci-fi "KOMENTÁŘE" na ČT 24 Taková ubohost a tendenčnost (zahalená jako jako-chytře do politologického rozboru) je alarmující

marmat ( 13. prosince 2017 18:29 )

TRIUMF A.B.=ANO v přímém přenosu DNES !!! GRATULACE Černý den "trpaslíků" Kalouska,Fialy Okamury, Stanjury, Farského, Němcové .... Waterloo celé ODS, ČSSD i KDU ČSL by bylo dobré pustit ve zpravodajství jako doklad "neschopných" trucantů, které vodvařila jejich nafoukanost ........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa