Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ťok a Šlechtová: Zeman zakázal Babišovi mluvit o ministrech, sám je „propálil“

Autor: base, base, ČTK, ČTK, ČTK, ČTK - 
29. listopadu 2017
12:02

Ministrem dopravy zůstane i v nové vládě Dan Ťok (za ANO). Vyplynulo to ze středečního vyjádření prezidenta Miloše Zemana během návštěvy jižní Moravy. Uvedl, že s Ťokem chce hovořit o dálnici z Brna na Vídeň. Premiérem hodlá Zeman 6. prosince jmenovat předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, vládu má prezident jmenovat 13. prosince. Zeman také respektuje plánovaný přechod dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) na ministerstvo obrany. Chce se v Lánech setkat se všemi novými jmény v připravované vládě Andreje Babiše (ANO), řekl ve středu jihomoravským zastupitelům.

Zeman sice Ťokovo jméno nezmínil, ale uvedl, že ministr dopravy zůstane stejný a že s ním bude hovořit o dálnici na Vídeň, jejíž stavba se oddaluje. „Na druhé straně Rakušané budou mít dokončenou dálnici až k hranicím,“ řekl prezident.

V nové vládě má být 14 ministrů plus premiér. Devět ministrů dosud v kabinetu nepůsobilo. Ve vládě by měly být podle Babiše čtyři ženy.

Babiš představil obsazení vlády Zemanovi v úterý. O jménech pak ale s novináři na prezidentovo přání nemluvil, protože si Zeman chce s nováčky ještě promluvit. Výhrady ale proti nikomu podle Babiše neměl. Předseda ANO uvedl, že členy vlády budou lidé, kteří už dříve působili v dané oblasti, takže nebude nutné, aby se s problematikou dlouho seznamovali.

Zeman ve středu zahájil třídenní návštěvu jižní Moravy. Zopakoval, že chce zabránit předčasným volbám, podle něj je potřeba respektovat vítěze voleb a svěřit mu premiérské křeslo. Volby vyhrálo hnutí ANO s velkým náskokem před ODS a Piráty. Do Sněmovny se dostali i zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Zeman také řekl, že zajímavý bude rozhovor s dosavadní náměstkyní na ministerstvu pro místní rozvoj. Jméno ovšem neuvedl. Podle některých spekulací by se novou ministryní pro místní rozvoj mohla stát poslankyně za ANO Klára Dostálová. Do října působila jako náměstkyně Šlechtové.

Šlechtová už v úterý potvrdila, že je Babišovou kandidátkou na ministryni obrany. „Jsem připravena být na ministerstvu partnerem armády a zajistit potřebný servis při očekávaném navýšení počtu vojáků i rozpočtu,“ uvedla Šlechtová v SMS zprávě pro ČT.

Zeman řekl, že k jeho úžasu se ministryně pro místní rozvoj rozhodla „vzít do ruky zbraň“ a stát se ministryní obrany. Doplnil, že její rozhodnutí respektuje.

Dosavadní ministr obrany Martin Stropnický (ANO) by se měl podle nepotvrzených informací přesunout na ministerstvo zahraničí.

ellenic ( 29. listopadu 2017 15:10 )

squirrel Spíše mi připadá, že dělají oba vše proto, aby se udržel na úřadu prezidenta zuby nehty . Většině lidí je jasné, že na tom není zdravotně dobře, možná, že i kvůli dceři se drží na Hradě dál, stále ještě studuje a být dcerou prezidenta zní lépe, než být dcerou bývalého prezidenta .

squirrel ( 29. listopadu 2017 14:26 )

sorry..clanek patril jinam

squirrel ( 29. listopadu 2017 14:24 )

zdravim..ne,nebudu psat k presidentovi,budu psat o te jeho arogantni pani,ze ji opravdu neni hanba pred narodem.Nacepyrena prvni dama za kazdou cenu..i za cenu tortury vlastniho manzela.Vsichni vidime,jak tezce se mu chodi,zrejme kazde naslapnuti mu pusobi bolest a on misto aby lezel nekde v sanatoriu,lecil se a relaxoval...plizi se po republice doslova ze svych poslednich sil. Jak ona hrde privezla krabice s volebnimi listky ...misto aby sama vystoupila a rekla narodu jak je to se zdravotnim stavem jejiho muze a presisenta republiky a ze ona sama s dcerou mu navrhly at uz do dalsiho volebniho obdobi se neangazuje.Sama za sebe si myslim,ze takovy pocin od zeny a dcery presidenta by byl vysoce cenen a na celou jeich rodinu by se zacalo pohlizet tak nejak lidsteji.

Jan Oščádal ( 29. listopadu 2017 14:03 )

Nechapu jak muze byt Slechtova mimistr obrany --ji nestaci ostuda z VC z Brna

sekebo ( 29. listopadu 2017 13:11 )

Šlechtová je jako odbornice na ministerstvo obrany? Tak to je od Babiše hodně špatný vtip. Ta nemá daleko od další odbornice jménem Peak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa