Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ČSSD řeší na vládě problémy, které ji potkají v opozici. Chvojka chce rychle změnit zákon

Autor: base, ČTK - 
29. listopadu 2017
11:06

Ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD) přinesl na středeční jednání vlády novelu, podle které by sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS), Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) či Finančního analytického úřadu (FAÚ) ve Sněmovně neměly sedm členů, ale byly v nich zastoupeny všechny strany. Novinářům to řekl před začátkem zasedání. Návrh je reakcí na spory, které obsazení komisí přineslo v úterý ve Sněmovně. Podle místopředsedy vlády Richarda Brabce (ANO) jde o úplnou novinku, kterou je třeba ještě probrat.

Obsazení komisí na základě poměrného zastoupení prosadily v hlasování ANO, SPD a KSČM proti ostatním stranám, které neúspěšně požadovaly, aby v komisích měly strany po jednom zástupci. Dohledové komise pro kontrolu činnosti BIS, NBÚ, Vojenského zpravodajství, FAÚ či Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost jsou ze zákona sedmičlenné.

Chvojka upozornil na to, že v takové situaci má v těchto komisích tři zástupce ANO, další dva strany Demokratického bloku, po jednom by pak připadlo na SPD a Piráty. „Tedy KSČM a ČSSD se do těch komisí vůbec nedostanou, já myslím, že to je špatně, je potřeba zákon upravit tak, aby byly v těchto komisích zastoupeny všechny strany, které jsou ve Sněmovně,“ uvedl.

Novelu Chvojka připravil během úterý, zkontrolovala ji i vládní legislativa. Do Sněmovny by mohla podle jeho představ putovat ve formě vládní novely. „Situace je urgentní, musí se to řešit,“ uvedl. Po ustavení menšinové vlády Andreje Babiše (ANO) podle něj hrozí to, že Česko bude mít vládu jednoho muže, který pod sebou bude mít zpravodajské služby i ministerstva vnitra či spravedlnosti, což dodává komisím na důležitosti. „Pokud tam bude mít ANO ze sedmi členů tři, tak je to riziko pro demokracii,“ řekl.

Ministr životního prostředí Brabec novinářům řekl, že je to pro něj nová informace. Chvojka o předpisu hovořil už v úterý ve Sněmovně. „První reakce byla – proč se o tom nebavit. Ale přišlo to hodně na honem, určitě to budeme chtít diskutovat,“ uvedl. ANO zatím podle něj nemělo příležitost o věci hovořit.

VIDEO – Jan Chvojka (ČSSD) mluví o SPD:

Video  Ministr Chvojka (ČSSD): SPD jsou extremisté. Koalice s ANO a KSČM není standardní.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

auslak ( 29. listopadu 2017 11:20 )

Na co zákony , když je poslanci můžou měnit podle potřeby.Po dalších volbách to zase změní jinak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa