Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pospíšil musí v TOP 09 usměrnit Kalouska, radí experti. Spojí pravice síly?

Autor: Jakub Veinlich - 
29. listopadu 2017
05:45

Členem TOP 09 je Jiří Pospíšil teprve pár týdnů, už ale stojí v jejím čele. Nahradil Miroslava Kalouska, který si přitom jeho zvolení příliš nepřál. Bývalý šéf strany ale zůstane i dál výrazným politikem TOP 09, je totiž šéfem jejího poslaneckého klubu. Právě spolupráce mezi Pospíšilem a Kalouskem může podle politologů občas skřípat. Pospíšil se chce ale pustit především do spolupráce pravice v příštích volbách, což Kalousek v minulosti také navrhoval. 

„Rozhovory, přátelský pracovní oběd s Miroslavem Kalouskem, kafe s místopředsedkyní Markétou, kde byla řeč o fungování předsednictva. A pak přednáška na Právnické fakultě o pravomocech prezidenta nebo oběd s místopředsedy.“ Tak popsal pro Blesk.cz své první pracovní dny v čele TOP 09 její nový šéf Jiří Pospíšil.

Podle politologů to ale nebude mít ve straně, která si sáhla při volbách na dno, vůbec jednoduché. TOP 09 se do Sněmovny dostala jen těsně s 5,31 procenta hlasů.

Video  Nový šéf TOP 09 Jiří Pospíšil: Musíme zastavit lhaní a populisty.  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Samozřejmě to bude hodně odvislé od toho, jak se bude dařit Pirátům a Andreji Babišovi, ale musí prokázat, že to není jen kluk z plakátu. Ale že přináší do strany i nový styl a nová témata,“ popsal hlavní Pospíšilovy úkoly politolog Jan Kubáček.

Kubáček: TOP 09 má levicovější voliče než ODS 

Takovými tématy podle Kubáčka mohou být ta, která nabízejí řešení každodenních problémů, bydlení, elektronizace státní správy, propojování mateřství a práce nebo opětovná možnost přivýdělku pro aktivní důchodce. „Ukazuje se, že TOP 09 má trochu levicovější voliče než ODS,“ míní Kubáček.

Podobně to vidí také politolog Lukáš Jelínek. Podle něj bude ovšem TOP 09 i pod novým předsedou trvat delší dobu, než se vrátí k dvouciferným volebním výsledkům.

„Pro TOP 09 bude teď hodně důležité, aby se pevně usadila a stabilizovala v té parlamentní politice, ale nejen tam,“ míní Jelínek.

V prvních volbách v roce 2010 získala TOP 09 16,7 procenta hlasů. O tři roky později v předčasných volbách necelých 12 procent. A v letošních volbách se pak strana jen těsně dostala do Poslanecké sněmovny, kde má sedm poslanců.

Jelínek: Jenom kritika Babiše nestačí

Hlavním úkolem pro Pospíšila teď podle Jelínka bude vybudování členské základny v regionech a také lepší vyprofilování strany. „Nestačí jen být strana proevropská, pravicová v ekonomických přístupech a kritická vůči Andreji Babišovi,“ míní Jelínek.

Nemalým úkolem pro nového šéfa TOP 09 pak bude podle obou politologů umět zkrotit Miroslava Kalouska, který bude i nadále výrazným politikem. „To bude pro Pospíšila zásadní, protože jedna věc je něco vyhlásit na tiskové konferenci. A druhá věc je sledovat, jak se budou jednotliví poslanci chovat v praktické politice,“ řekl Kubáček k příští spolupráce mezi Kalouskem a Pospíšilem.

„Kalousek je chytrý politik a ví, že by případné okopávání kotníků Jiřímu Pospíšilovi, byť z něj není dvakrát nadšený, mohlo TOP 09 v důsledku zlomit vaz,“ míní Jelínek. Podle něj se po volebním výprasku ale strana chová mnohem důstojněji než například ČSSD.

„V TOP 09 si na rozdíl od ČSSD nevyřizovali navzájem účty a nezaznívají hlasy k vylučování,“ naráží Jelínek na výzvy části sociálních demokratů, aby premiér Bohuslav Sobotka složil kvůli volebnímu debaklu poslanecký mandát.

Sbližování pravice

Jiří Pospíšil navíc nevyloučil možné sbližování pravicových parlamentní stran. Včetně ODS, ze které před pár lety odešel a kterou utvářel z pozice místopředsedy. Spolupráce je podle něj možná například v komunálních, senátních nebo evropských volbách.

„Mým cílem je, aby ta spolupráce pokračovala, aby byla intenzivnější. Nikdo nehovoří o nějakém slučování, ale o tom, že bychom se s některými partnery mohli domluvit na fungování spolupráce například v komunálních volbách, bylo by dobré se dohodnout i pro senátní volby, protože by nebylo dobré, kdyby v jednotlivých obvodech stáli vedle sebe kandidáti všech čtyř středopravých stran (TOP 09, ODS, STAN a KDU-ČSL, pozn. red.). A považuji za důležité se pokusit o společnou kandidátku v rámci Evropské lidové strany (jejími členy jsou TOP 09, KDU-ČSL a STAN),“ prozradil své představy o sbližování pravicových stran pro Blesk.cz Pospíšil. 

Bližší spolupráci si dovede europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti představit i se svou bývalou domovskou stranou, tedy ODS. Ale v evropských volbách to nejspíš nepůjde, občanští demokraté jsou totiž v Bruselu součástí jiné frakce.

borman ( 30. listopadu 2017 11:28 )

borman ( 30. listopadu 2017 11:05 )

Kalouska by měli odklonit do věčných lovišť, jinak bude škodit dál, neznám odpornějšího slizouna co se drží koryta nežli je ta zrůda, máma ho měla vyflusnout.

lambrika ( 29. listopadu 2017 10:03 )

Copak ? V Bruselu mají už prázdniny a nemusí tam chodit " do práce " ? Asi to stíhá levou zadní. On by zvládl ještě i křeslo v nějaké správní radě nebo v OSN.Nebo tam má zdravotní omluvenku.

moiaza ( 29. listopadu 2017 09:29 )

Kalouska neumlčí nikdo. Jedině dobře mířená rána pěstí mezi oči. A s tou teplárnou si moc nepomůžou. Kalousek za svého působení ve funkci ministra financi zadlužil ČR neskutečně rekordně. Tak zadlužit zemi se nepodařilo nikomu jinému.

hejhej ( 29. listopadu 2017 08:18 )

TOP09 a STAN jsou protidemokratické strany. Jejich žvanilové Kalousek a Farský jim jenom škodí. O KDUČSL je zbytečné diskutovat, strana kam vítr tam plášť. A představitel ODS kdykoliv promluví, je trapný. Celé toto protidemokratické uskupení, kterým jde jen o vlastní koryto by po předčasných volbách mělo vypadnout z PS. Jsou to škůdci a umějí jenom politikařit. Pospíšol TOP09 nezachrání- je bruselký kývač.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa