Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Okamurova poslance pobízejí k „striptýzu“. Mynář ve stejné zkoušce pohořel

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
28. listopadu 2017
16:20

Kolem poslance Radka Kotena z hnutí Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury je hodně živo. Jeho kritici tvrdí, že pokud usedne do čela bezpečnostního výboru Sněmovny, představuje to potenciální riziko, které by měl rozptýlit bezpečnostní prověrkou. O ni neúspěšně usiloval hradní kancléř Vratislav Mynář, funkci ho to ale nestálo. Návrh na podstoupení „striptýzu“ u Národního bezpečnostního úřadu podpořil i předseda hnutí Tomio Okamura. Zdůraznil ale, že to není reakce na požadavek TOP 09.

Radek Koten (SPD) je nejvážnějším kandidátem na post předsedy bezpečnostního výboru, vůči čemuž se vzedmula velká vlna odporu. Helena Langšádlová (TOP 09) dokonce první den druhé schůze Sněmovny na tiskové konferenci prohlásila, že by si Koten měl požádat o nejpřísnější prověrku na stupeň přísně tajné.

„Dlouhodobě šíří proputinovskou dezinformační kampaň, je bezpečnostním rizikem. Proto navrhujeme, aby sám požádal o prověrku do úrovně přísně tajné, protože s takovými informacemi se seznamují zástupci bezpečnostního výboru,“ řekla Langšádlová. Poslanci mají za vymezených podmínek přístup k utajovaným materiálům projednávaným Sněmovnou.

Nápad podpořilo i vedení samotného hnutí SPD. Místopředseda Radim Fiala ale zdůraznil, že to není kvůli požadavku opoziční TOP 09. „My si nenecháme radit od TOP 09, natolik máme své hlavy. Předpokládám, že pokud se pan Koten stane předsedou bezpečnostního výboru, tak i my mu budeme doporučovat, aby si nechal udělat tu prověrku na přísně tajné. Předseda bezpečnostního výboru by ji měl mít,“ uvedl Fiala s tím, že dezinformace nešíří.

Poslanec šířil konspirační teorie

Špičky SPD dlouhodobě o Kotenovi tvrdí, že je bez škraloupu a bez vazeb na Rusko či USA. Na sociální síti ovšem šířil hoaxy a konspirační teorie. „Poslanec SPD Radek Koten dlouhodobě a pravidelně šíří ty nejbrutálnější konspirační teorie, které jsou na české dezinformační scéně k dispozici,“ napsal ve své analýze o možném šéfovi bezpečnostního výboru například analytik programu Kremlin Watch think-tanku Evropské hodnoty Roman Máca.

Na sociální síti například Koten šířil teorie o tom, že útok 11. září v New Yorku je jedna velká lež. „Mezi jeho oblíbené zdroje patří tahouni konspirační scény Aeronet, AC24, Protiproud nebo například Spuntik,“ podotkl Máca.

Video  Radek Koten (SPD) na tiskové konferenci: S Putinem jsem na kafi nebyl a ruský agent také nejsem.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Podle předsedy SPD Tomia Okamury, který Kotena do funkce prosazuje, je poslanec slušný člověk. „Není spojen s žádnými bezpečnostními skandály, problémy. Nemá žádné škraloupy. Chtěli jsme, aby to byl člověk vyvážený, dokázal najít konsenzus a neměl špatnou minulost,“ uvedl Okamura minulý týden.

O vedení výborů bude Sněmovna hlasovat během schůze, která začne dnes odpoledne. Kotena vedle stran Demokratického bloku nebude volit ani ČSSD, tedy celkem 63 poslanců z 200.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa