Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Fiala je místopředsedou Sněmovny. A Piráti budou sedět v koutě

Autor: simao, zst, ČTK - 
28. listopadu 2017
19:25

Pátým místopředsedou Sněmovny se stal šéf ODS Petr Fiala a poslanci museli řešit i spor o zasedací pořádek. Zatímco SPD nakonec usedne ve středu dolní komory, na Piráty čekají méně výhodná místa v rohu. Do nové Sněmovny doputovala policejní žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) k trestnímu stíhání. Nad ní chtěl usednout v úterý v plánu sněmovní mandátový a imunitní výbor, k žádosti se ale podle členky výboru Heleny Válkové zatím nedostali.

  • Mandátový a imunitní výbor měl v úterý poprvé jednat o nové žádosti policie o vydání Andreje Babiše s Jaroslavem Faltýnkem (ANO) k trestnímu stíhání, poslanci to ale nestihli. Policie žádá o vydání Babiše a jeho pravé ruky kvůli případu dotace ve výši 50 milionů korun pro farmu Čapí hnízdo. Podle šéfa ANO Babiše jde o čistě politickou kauzu.
  • Babiše čekalo i jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Na Hrad mu přinesl seznam lidí, které by rád viděl v menšinové vládě.
  • Mezi pětici místopředsedů Sněmovny usedl na třetí pokus nakonec i šéf ODS Petr Fiala. A Piráti prohráli s SPD spor o lukrativnější místa v poslaneckých lavicích.

V nové Sněmovně poprvé o vydání Babiše
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
19:25
28. 11. 2017

Na programu druhé schůze je 35 bodů, většinou na téma velikosti výborů, komisí nebo obsazení stálých delegací. Kvůli častým dohadům poslanci v úterý stihli bodů jen 17. Pokračovat se bude ve středu. Posledním bodem schůze by měla být debata o vydání exprimátora ODS Bohuslava Svobody. I jeho chce policie zbavit imunity kvůli trestnímu stíhání. Stejně jako Babiše a Faltýnka. Děkujeme za přízeň a pozornost našemu online zpravodajství, dění ve Sněmovně se budeme věnovat i ve středu.

18:17
28. 11. 2017
!

Jednání o komisích se protahuje. Politici se hádají o ideové záležitosti. Demokratický blok chce, aby komunisté, SPD a ANO přiznali, že tvoří koalici. Radim Fiala, místopředseda Okamurovců, už to nevydržel a zaútočil na předsedu lidoveckých poslanců Jana Bartoška: „Vy pořád mluvíte o extremismu. Asi máte nějakou psychózu, měl byste se jít léčit.“ Bartošek, původním povoláním psychoterapeut, před několika minutami mluvil o tom, že KDU-ČSL nebude podporovat ani legitimizovat extremisty.

17:49
28. 11. 2017
!

Imunitní výbor si kvůli žádosti o vydání Babiše a Faltýnka pozval vyšetřovatele a státního zástupce. Zpravodajkou bude exministryně Kateřina Valachová (ČSSD). Informoval o tom předseda výboru Stanislav Grospič z KSČM.

17:40
28. 11. 2017

Byli zřízeny tři nové stálé komise, kromě komise pro ústavu také pro práci Poslanecké sněmovny a pro rodinu.

17:35
28. 11. 2017

Během jednání o počtu členů stálých komisí Sněmovny, které se zabývají například kontrolou bezpečnostních služeb nebo GIBSu (Generální inspekce bezepčnostních sborů), komunisté znovu požadují zřízení komise pro ústavu. Tento požadavek vznáší KSČM dlouhodobě. Senát takovou komisi má.

17:25
28. 11. 2017
!

Andrej Babiš mezitím ukončil návštěvu Pražského hradu. Prezidentovi Miloši Zemanovi přinesl seznam ministrů, s devíti z nich bude chtít Zeman mluvit. Babiše jmenuje 6. prosince, vládu pak 13., tedy o týden později.

17:21
28. 11. 2017

Podle šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška se po sporu o zasedací pořádek ve Sněmovně dál ukazuje, jak funguje spojenectví ANO, SPD a KSČM.

17:17
28. 11. 2017
!

Piráti v hlasování prohráli, do středu sálu se posune SPD.

17:15
28. 11. 2017

Ve Sněmovně teď probíhá debata o zasedací pořádek. Podle místopředsedy komory Vojtěcha Filipa (KSČM) je to z jeho zkušenosti poprvé, kdy se poslanci na tomto bodě neshodli „na první dobrou“. Piráti se dohadují s SPD, nechtějí totiž sedět v rohu. „Jsme středová strana, SPD přišla na psolední chvíli s protinávrhem,“ agitoval Mikuláš Ferjenčík. ODS je to podle Zbyňka Stanjury jedno.

17:10
28. 11. 2017

Petr Fiala se před novináři poprvé objevil v roli místopředsedy Sněmovny. „Doufám, že se ukázalo, že to, co se tady odehrávalo minulý týden ze strany hnutí ANO, byla cesta do slepé uličky. Dnes byl složen jakýsi reparát,“ komentoval své zvolení na třetí pokus. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek před volbou řekl, že debata poslanců hnutí byla bouřlivá, nakonec ale většina Fialu podpoří, protože se „povznesla“ nad „okopávání“ ze strany ODS. Reakce Petra Fialy ve videu:

Video  
Video se připravuje ...
17:01
28. 11. 2017
!

Jednou z priorit nejbližších týdnů bude schvalování státního rozpočtu na příští rok, i proto už zasedal rozpočtový výbor. V jeho čele bude Miloslava Vostrá z KSČM. Svého šéfa mají zatím pouze dva výbory (kromě organizačního, který automaticky vede předseda Sněmovny) a oba vede komunista.

16:57
28. 11. 2017

Poslanecká sněmovna bude mít v tomto období celkem 18 výborů. Jde o stejný počet, jako byl v loňském období. K volbě vedení výborů - např. školský výbor by chtěl vést Václav Klaus mladší - se sejdou poslanci vesměs ve středu, kdy má Poslanecká sněmovna pauzu.

Video  
Video se připravuje ...
16:41
28. 11. 2017

Mandátový a imunitní výbor, který by měl v přestávce v jednání Sněmovny řešit policejní žádost o vydání Andreje Babiše, na svém jednání rozhodl o místopředsedech výboru - těmi se stali poslanci Petr Gazdík (STAN), Lukáš Bartoň (Piráti), Radek Rozvoral (SPD) a poslankyně Taťána Malá (ANO).

Poslankyně Taťána Malá se stala místopředsedkyní mandátového a imunitního výboru Žádost policie o vydání Babiše řešil mandátový a imunitní výbor. Na snímku předseda Grospič a poslanec ODS Marek Benda Poslanec SPD Rozvoral se stal místopředsedou mandátového a imunitního výboru
16:37
28. 11. 2017

V zákulisí Sněmovny se dnes také řešilo hospodaření Agrofertu, který měl podle Českého rozhlasu neoprávněně hospodařit na 1700 hektarech půdy, která mu nepatří. A navíc na to používal dotace. "Pokud je to pravda, tak je to spíš podnět pro kontrolní orgány, které dotace přidělují a které kontrolují použití dotací," uvedl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. "Moje reakce není žádná, já v Agrofertu už dva roky nepůsobím," kontroval Jaroslav Faltýnek (ANO) a dodal: "Osobně si myslím, že je to blbost."

16:15
28. 11. 2017

Po přestávce v jednání Sněmovny se bude řešit i zasedací pořádek, nad čímž se podivoval komunista Filip. Svůj protest proti přesunutí do pravého rohu Sněmovny totiž vznesli Piráti. "Zasedací pořádek běžně bývá nekonfliktní. Možná se ale budeme handrkovat o jednotlivých místech. Před třemi týdny jsme dostali návrh, že máme sedět uprostřed jako středová strana, s čímž nemáme problém, ale teď to vypadá, že bychom měli být odsunuti do rohu, což se nám nelíbí," uvedl pirátský místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. V pravém rohu však nechce sedět ani Okamurova SPD.

Video  
Video se připravuje ...
15:29
28. 11. 2017

Poslanci dnes ustavují v rámci své schůze jednotlivé sněmovní výbory. Na svůj program však zařadili dodatečně také další policejní žádost - tentokrát o vydání pražského exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání. V případě Svobody jde o kauzu opencard.  

Bohuslav Svoboda v nové Poslanecké sněmovně
15:15
28. 11. 2017

Mandátový a imunitní výbor, který projednává policejní žádost ohledně vydání Babiše, dnes zatím dle informací Blesk.cz daleko nepokročil. Rozhodl o místopředsedech, o termínu, na který by měl být pozván Andrej Babiš, jasno není. "K tomuto bodu jsme se nedostali," potvrdila exministryně spravedlnosti, poslankyně a členka výboru Helena Válková. Ke konci jednání došlo k lehce úsměvnému momentu, kdy Marek Benda (ODS) musel poslance, kteří "vystřelili" z jednací místnosti, volat zpět. Válková prozradila, že se výbor sejde dnes ještě jednou. Stane se tak v 90minutové pauze, která je ve Sněmovně vyhrazena na jednání rozpočtového výboru.

Video  
Video se připravuje ...
15:01
28. 11. 2017

"Skutečně pokud někdo je obviněn a hrozí mu trestní stíhání, tak by neměl být premiérem,"

dodává Bělobrádek k otázce policejní žádosti o vydání Andreje Babiše. "Zákony platí pořád stejně a nemění se tím, jestli se někdo stává nebo nestává premiérem," podotkl šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek. Bělobrádek uznává presumpci neviny, nároky na ústavní činitele však dle něj mají být vyšší, což by měl být důvod Babiše vydat, aby se očistil.

14:56
28. 11. 2017

"Jsem přesvědčen, že jsme si mohli dvě volby odpustit, kdyby tady nebyla atmosféra: Ukážeme vám, kdo je tady pánem,"

říká ve sněmovním atriu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) k volbě Petra Fialy (ODS) místopředsedou Sněmovny. "Hlasovací mašina" ANO, SPD a KSČM se podle něj ukáže i v dalších volbách. "Jsem rád, že jsme ukončili tuto poněkud trapnou vložku a že je konečně naplněn počet místopředsedů Poslanecké sněmovny," dodal. 

14:53
28. 11. 2017

Radek Vondráček (ANO) své výroky k projednávání policejní žádosti ohledně Babiše s Faltýnkem žádá, aby se nevytvářely "umělé problémy tam, kde nejsou". "Tam nebyla věta, že jestli je premiér, není důvod, abychom ho nevydali," hájí se. "My o to více, pečlivě, musíme vycházet ze zákona a budeme vše muset hodnotit. Ale to není nic o tom, že by sněkdo nectil zákon, že by se nectil právní stát," podotkl Vondráček. "V celkovém kontextu ten výrok je naprosto v pořádku," dodal.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) řídí schůzi. Přihlíží Jan Hamáček (ČSSD) Místopředsedové Sněmovny Pikal (Piráti) a Okamura (SPD) na jednání
14:51
28. 11. 2017

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) připomíná Vondráčkovy dle ní "skandální" odpovědi z pořadu Otázky Václava Moravce, týkající se vydání Babiše s Faltýnkem. "Jelikož Andrej Babiš bude premiérem, policejní vyšetřování kauzy Čapí hnízdo by se mohlo o 4 roky odložit," cituje Adamová další Vondráčkův výrok pro Český rozhlas a žádá, aby předseda Sněmovny své výroky vysvětlil, případně je odvolal a omluvil se za ně. Z poslanců prý dělá "nadlidi" a zejména pak z Andreje Babiše. 

14:45
28. 11. 2017
!

Petr Fiala (ODS) byl zvolen místopředsedou Poslanecké sněmovny. Ve volbě bylo odevzdáno 183 lístků a Petr Fiala získal 116 hlasů, uvedl šéf volební komise Martin Kolovratník "i s knírkem značky Movember", jak hodnotí poslanec ANO svůj nový vzhled. Fiala nyní děkuje tím, kteří ho volili. "Je to určitě velmi pevný mandát," říká Fiala. Vedení Sněmovny je po této volbě, která byla úspěšná hned v 1. kole, kompletní.

Petr Fiala (ODS) byl na třetí pokus zvolen místopředsedou Sněmovny
14:30
28. 11. 2017

Úterní schůze Poslanecké sněmovny začala tím, že slib složila nová trojice poslanců, kteří nahradili hejtmany Jaroslavu Jermanovou Pokornou (ANO) a Martina Půtu (STAN) a podnikatele Jiřího Hlavatého (ANO), který chce zpět do Senátu. Složení poslaneckého slibu tak mají za sebou lékařka Eva Matyášová a starosta Milovic Milan Pour a také Půtův náhradník Pavel Pávek (STAN).

14:09
28. 11. 2017
!

Hnutí ANO většinově podpoří na místopředsedu Sněmovny předsedu ODS Petra Fialu. Novinářům to na tiskové konferenci řekl Jaroslav Faltýnek s tím, že údajně společně s Andrejem Babišem apelovali na své poslance, ať se „povznesou nad urážky“, kterými je ODS častovala.

13:12
28. 11. 2017

Nový šéf Sněmovny Radek Vondráček poslance Pirátů i dalších stran popudil slovy v ČT v Otázkách Václava Moravce, kdy mluvil o tom, že u Andreje Babiše "budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu".  

Radek Vondráček (ANO), nový předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) přijímá gratulace, stal se novým šéfem Sněmovny
13:10
28. 11. 2017

"Hnutí ANO samozřejmě funguje tak, že členové brání svého šéfa, ale oni zastávají důležitou pozici v Poslanecké sněmovně,"

uvedl na pirátské tiskovce šéf Pirátů Ivan Bartoš. Podle něj předseda Sněmovny Radek Vondráček a šéf volebního výboru Martin Kolovratník (ANO) relativizují situaci, kdy bude Sněmovna jednat o vydání Babiše s Faltýnkem. Bartoš upozornil, že Piráti vyloučili tichou i aktivní podporu formující se koalice ANO, SPD a KSČM.

Video  
Video se připravuje ...
13:00
28. 11. 2017
!

Komunista Grospič, Miroslava Němcová s Miroslavem Kalouskem, Babišův poradce a adept na ministra zdravotnictví Adam Vojtěch i "zabrušovač" od Okamury Rozner dorazili na jednání mandátového a imunitního výboru, který právě teď řeší policejní žádost. Podívejte se i za dveře, kde se o Babišovi momentálně jedná.

Video  
Video se připravuje ...
12:49
28. 11. 2017

Tomio Okamura připomněl, že poslanci z SPD, kteří byli ve Sněmovně i minulé období, hlasovali pro vydání Babiše s Faltýnkem. „Nevidíme důvod, proč bychom to naše rozhodnutí měli měnit,“ uvedl šéf SPD. Od dvojice poslanců z mandátového a imunitního výboru prý dostal informaci, že by se o vydání Babiše mělo ve Sněmovně hlasovat ještě před Vánoci. Andrej Babiš je prý před 14 dny oficiálně oslovil, zda podpoří menšinovou vládu. „Stále platí: Vláda, který neplní náš volební program, nemůže dostat naši důvěru," dodal.  

12:40
28. 11. 2017

„My chceme teprve po tom první jednání zjistit, jestli je skutečně totožná,“

řekl k policejní žádosti o vydání Andreje Babiše šéf komunistů Filip. Nechtěl předjímat jednání mandátového a imunitního výboru. Bude prý ale chtít vědět „nakolik je to stejné, nakolik se to posunulo“. Kdyby to bylo stejné, musel by se prý jako poslanec urazit, protože „policista od září neudělal vůbec nic“.

12:20
28. 11. 2017

"To jsem ještě opravdu nikdy nezažil,"

uvedl ve Sněmovně Vojtěch Filip (KSČM). Novou zkušeností pro něj totiž je, že se strany nebyly schopny shodnout na zasedacím pořádku. "Někteří slibovali nové pořádky, vidím, že je tady zavádějí," míní Filip.

12:07
28. 11. 2017

Sociální demokracie je připravena podpořit zúžení poslanecké imunity na procesní imunitu, uvedla Kateřina Valachová na tiskovce (ČSSD). Prozradila také, že ČSSD podpoří Petra Fialu na místopředsedu Poslanecké sněmovny. "My tady nemáme dvě kategorie občanů, jak to někdy vypadá, z hlediska toho, že poslanci mají imunitu," doplnil Valachovou Jan Chvojka (ČSSD). Trestní právo nemůže jít stranou, ať už se jedná o premiéra, nebo běžného člověka, podotkl.

12:04
28. 11. 2017

"Od jednání očekávám, že se bude jednat,"

glosoval situaci před zasednutím mandátového a imunitního výboru Miroslav Kalousek (TOP 09), který je členem výboru.

Žádost policie o vydání Babiše řešil mandátový a imunitní výbor: Miroslav Kalousek (TOP 09)
12:02
28. 11. 2017
!

Mandátový a imunitní výbor začal jednat se zpožděním a za zavřenými dveřmi. Jeho členové nebyli při příchodu do jednací místnosti v přízemí Poslanecké sněmovny příliš sdílní. "Ještě jsme neviděli žádný spis," uvedl Miloslav Rozner z SPD. Komentář odmítli i Adam Vojtěch a exministryně spravedlnosti Helena Válková (oba ANO).

Žádost policie o vydání Babiše řešil mandátový a imunitní výbor: Předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) Žádost policie o vydání Babiše řešil mandátový a imunitní výbor: Miroslava Němcová (ODS) Žádost policie o vydání Babiše řešil mandátový a imunitní výbor: Adam Vojtěch vedle Heleny Válkové (ANO) Žádost policie o vydání Babiše řešil mandátový a imunitní výbor: Miloslav Rozner (SPD)
11:31
28. 11. 2017

"Lidé jsou si rovni před zákonem a je jedno, jestli se jedná o obviněného občana, nebo o obviněného politika, dokonce o obviněného možného premiéra. Není možné, aby poslanecká imunita byla takto zneužívána,"

uvedl na tiskovce TOP 09 Jiří Pospíšil. "Poslanecká imunita má chránit poslance pouze v případech, kdy se jedná o zcela zjevně účelové trestní stíhání. V případě Andreje Babiše je dostatek jasných indicí, které musí posoudit nezávislý soud. Pouze nezávislý soud může říci, zda Andrej Babiš je, či není viný. V případě, že Andrej Babiš nebude vydán, zůstane zde pachuť jeho možného trestně právního provinění a veřejnost se nikdy nedozví, jestli Andrej Babiš spáchal, a nebo nespáchal trestný čin," dodal nový předseda Topky a exministr spravedlnosti.

Video  
Video se připravuje ...
11:03
28. 11. 2017

Poslanecká imunita jako přežitek? K jejímu omezení ve Sněmovně vyzval liberecký hejtman Martin Půta, který dobrovolně skončil měsíc po zvolení jako poslanec za STAN. Půta míní, že by se imunita měla vztahovat jen na projevy v Poslanecké sněmovně. Nikoliv na činy, které se staly před získáním poslaneckého mandátu tak, jak tomu je např. v případě Andreje Babiše. O konci hejtmana Půta ve Sněmovně a žádosti na omezení imunity čtěte ZDE

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
10:56
28. 11. 2017

"S podporou komunistů a SPD je to tak, že žádná dohoda, prosím vás, o vládě není. To jsou zase jenom plky některých politiků,"

uvedl Babiš na svém Facebooku. V případě Petra Fialy z ODS Babiš nechápe, proč nepodpořil do vedení Sněmovny Radka Vondráčka. "U nás se to samozřejmě lidem nelíbilo, pan Fiala nás ani nepožádal, abychom ho podpořili, takže samozřejmě je to nějaká nepříjemná záležitost, která se vyřeší, ale není možné nám vyčítat, že my jsme nedemokratičtí, protože jsme nepodpořili Fialu, ale to, že ODSka nepodpořila Vondráčka, to je jako v pořádku," podotkl Babiš.

"Nikdo nechce od nikoho, aby líbal prsten, to je výraz ODS, oni tam mají ty kmotry. Nikdo ani nechtěl, aby chodil s kytkou. Ale tak samozřejmě snad je normální říct: Podpořte nám pana Fialu, to je snad to nejmenší z hlediska nějaké normální komunikace," dodal. 

10:45
28. 11. 2017

Premiérem by měl Miloš Zeman jmenovat Andreje Babiše 6. prosince. Poté by se Zeman rád sešel především s novými kandidáty na ministry. Novou vládu by pak mohl jmenovat 15. prosince. Právě tehdy začne utíkat vládě lhůta 30 dní, aby získala důvěru Poslanecké sněmovny. 

10:35
28. 11. 2017

Samotná ODS mluví ve Sněmovně o tom, že nechce jít před Babišem pokleknout a políbit mu prsten. Jako jediný z pětice adeptů na pět křesel místopředsedy Poslanecké sněmovny totiž nebyl zvolen šéf ODS Petr Fiala, což opozice považuje za demonstraci síly. Právě Fialu na poslední volné křeslo by ráda ODS "dotlačila" po pátečním nezdaru alespoň dnes. Stal by se tak vedle místopředsedů Hamáčka (ČSSD), Filipa (KSČM), Okamury (SPD) a Pikala (Piráti) jediným zástupcem tzv. Demokratického bloku ve vedení Sněmovny.   

Video  
Video se připravuje ...
10:28
28. 11. 2017

V samotné Poslanecké sněmovně dnes startuje ve 14:00 druhá schůze. Minulý týden probíhala schůze ustavující, kterou provázely hádky mj. o to, zda se ve Sněmovně vytvořila nová koalice složená z ANO, SPD Tomia Okamury a KSČM. Jak okamurovci, tak i komunisté zatím podporu pro Babišovu menšinovou vládu odmítají. Předložili však ANO své programové požadavky. Babiš chce se zástupci stran jednat o podpoře pro programové prohlášení vlády, se kterým chce ještě do konce roku před Sněmovnu předstoupit. Vedle toho Babiš vyzval ODS a Piráty otevřeně, aby s ním šli do vlády. 

Video  
Video se připravuje ...
10:24
28. 11. 2017

"Spíš mi není zrovna nejlépe, protože jsem v posledních dnech nastydl a nerad bych pana prezidenta nakazil,"

řekl Babiš Právu před schůzkou se Zemanem. "Ale už jsem to snad vyřešil léky a vitamíny. Kdyžtak si vezmu roušku," dodal. Právě Zeman by měl od Babiše uslyšet jména nových ministrů jako první. Spekuluje se mj. o rošádě resortů mezi ministry z ANO - Martina Stropnického by na ministerstvu obrany měla nahradit Karla Šlechtová a Česko by tak od doby Karolíny Peake mohlo mít v čele obrany znovu ženu. Místo Šlechtové by se do čela Ministerstva pro místní rozvoj mohla přesunout Klára Dostálová, Stropnický míří do čela ministerstva zahraničí.

10:19
28. 11. 2017

Babiše se v kauze Čapí hnízdo zastává i prezident Miloš Zeman. Právě za ním jde dnes Babiš v 15:00 odnést seznam jmen pro menšinovou vládu, kterou složil. Ze 14 ministrů má být hned 9 nestraníků, uvedl Babiš Právu. O dotacích pro farmu Čapí hnízdo mluvil Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech.

Video  
Video se připravuje ...
10:10
28. 11. 2017

"Systém nikdy nespí, dalo se to čekat,"

glosoval pro Blesk.cz Andrej Babiš že policejní žádost do Sněmovny doputovala již 21. listopadu. "Jsem překvapen tou rychlostí a urputností. Všechny kroky policie včetně rychlého doručení mě stále přesvědčují ,že je to čistě politická kauza," míní Babiš a dodal: "Ta rychlost, s jakou po mně jdou, opět jenom dokazuje, jak ohromný strach má korupční systém. Jak moc se mě ten starý systém bojí a jak urputně se mě snaží dostat. Ještě než sestavíme vládu, která by lidem ukázala, že premiér může dělat věci pořádně a ve prospěch lidí."

Vydají Babiš s Faltýnkem i podruhé?
10:06
28. 11. 2017

Zatím se očekává, že mandátový a imunitní výbor dnes o doporučení k vydání či nevydání Babiše s Faltýnkem nedospěje. Výbor vede Stanislav Grospič (KSČM), do čela výboru ho prosadili v tajném hlasování poslanci KSČM, ANO a SPD. Členové výboru by dnes měli rozhodnout o zpravodajích a dohodnout další proceduru. Výbor by také mohl požádat policii o možnost nahlížení do spisu.

Komunista Stanislav Grospič se stal předsedou mandátového a imunitního výboru. Pogratuloval mu i kolega Grebeníček
10:00
28. 11. 2017

Dobrý den, v nové Sněmovně se bude dnes poprvé projednávat policejní žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) k trestnímu stíhání v dotační kauze kolem farmy Čapí hnízdo. Policejní žádost doputovala do Sněmovny ještě předtím, než bylo rozhodnuto o jejím novém vedení. Nově zvolený předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) si však již žádost policie vyzvedl a postoupil mandátovému a imunitnímu výboru.

Radek Vondráček (ANO) přijímá gratulace, stal se novým šéfem Sněmovny. Rukou mu potřásl i Andrej Babiš

pupak_1 ( 28. listopadu 2017 23:52 )

 Krade miliardy a dostanou ho na 50 mega... To je smůla, soudruhu Bureši, co? Jako Al Capone.

Deneček ( 28. listopadu 2017 22:48 )

TOP 09 a ODS by měli sedět na Mírově.

plebejec ( 28. listopadu 2017 21:58 )

Dokud tady bude vegetovat nenávistné kvarteto Křaďousek, Germánová, Bunda a Fialka, je s ČR konec.

plebejec ( 28. listopadu 2017 21:55 )

Afektovaný Fiala? Proboha? Ať se naučí intonovat, protože jeho strécovská řeč je unavující. Sněmovna tutovka zachrápe. Tragedie,...avšak obersupertragedia by byla, kdyby poslanecký zombie, darmožráč, disidenstký fracek Mireček Banda a "au-pair" ze slepičárny Murka-knihovnice Germánová by dostali šéfování nějakého výboru. Sodoma -Gomora.

marmat ( 28. listopadu 2017 19:43 )

Nikdy jsme nepoznali tak odpornou touhu po funkci pane Fiala....To je malér v přímém přenosu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa