Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Piráti hledají „pradlenku“ pro své poslance. Má se jim starat o špinavé košile

Autor: Jakub Veinlich - 
28. listopadu 2017
06:40

Ve Sněmovně se teprve zabydlují, ale pro mnohé mohou působit jako poslanci s hvězdnými manýry. Řeč je o černém koni letošních voleb – Pirátské straně. Podle několika zdrojů přímo z Poslanecké sněmovny vznesl nejmladší politický klub v malostranských palácích požadavek na vlastní gril a také shání čistírnu na upocené košile a halenky. 

V blízkosti pirátských kanceláří v Poslanecké sněmovně je terasa. A podle informací Blesk.cz láká poslanecké nováčky z Pirátské strany k různým party. Měli vznést dokonce požadavek na gril, mluví náš zdroj z Malé Strany. „Ptali se, zda je možné objednat ve Sněmovně gril, aby se dala terasa řádně využít, zakázali jim to ale památkáři,“ řekl Blesk.cz zaměstnanec Sněmovny pod podmínkou anonymity.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš to ale na náš přímý dotaz odmítl, s tím, že mu to přijde velmi legrační. „Žádný takový požadavek jsme samozřejmě nevznesli,“ okomentoval. To, že by ale bylo škoda nechat terasu bez dalšího povšimnutí, nevyloučil. „Určitě se o využití terasy bavíme,“ dodal Bartoš pro Blesk.cz. Dál svou myšlenku ale nerozvinul.

Čistírna na halenky a košile

Netypickou myšlenku ale Piráti do Sněmovny přeci jen vnesli. Začali totiž přemýšlet nad tím, jak a kde si budou moct nechat prát a čistit propocené košile a halenky, které nosí na jednání. „Samozřejmě jsme začali řešit efektivní servis, i co se oblečení týče pro naše poslankyně a poslance, nikoliv však prostřednictvím aparátu Sněmovny,“ řekl čerstvý poslanec.

Podle předsedy Pirátské strany totiž není efektivní, aby si čistírnu zajišťovalo 22 pirátů individuálně. A tak zatímco Miloš Zeman v minulosti vyhlásil „Akci čisté ruce“, Piráti chystají vypsat soutěž „čisté prádlo.“ Ano, strana vypisuje soutěž na čistírnu pro své zástupce ve Sněmovně.

„Chceme skrze aparát našeho klubu nabídnout možnost praní košil či halenek. Protože v Praze funguje řada firem a my chceme dostát našim pirátským standardům, vypíšeme požadavky a oslovíme různé firmy, které službu nabízejí,“ nastínil Bartoš. A kritéria pro případné zájemce? Znalost pirátského programu není podmínkou – rozhoduje cena a včasnost.

„V tuto chvíli máme provizorní stav, kdy si někteří tyto služby zajišťují sami a někdo využívá nyní předdomluvených služeb. V budoucnu to bude stejné. Svoboda volby,“ dodal šéf Pirátů, který si musel po zvolení do Sněmovny vyrazit do obchodu koupit nějaké srvršky a kravaty.

Video  Jak se stal Bartoš Pirátem a jak to má s marihuanou?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Blesk.cz také zjišťoval, jak to mají ostatní poslanci s čistírnou, zda nezajišťuje podobné služby aparát Sněmovny. Žádná taková privilegia ale prý poslanci nemají.

„Čistíren je v okolí Poslanecké sněmovny na Malé Straně nebo na Smíchově několik. V budově Poslanecké sněmovny čistírna není,“ napsala Blesk.cz Martina Lustigová z tiskového odboru PS a doplnila, že Sněmovna ani čištění oblečení nijak nezprostředkovává.

Požadavky měli poslanci Pirátů ještě při fasování počítačů. Jako znalci IT technologií požadovali notebooky pro své poslance bez běžných Windows, ideálně s Linuxem. „Nakonec jsme tedy dostali některé notebooky nepředinstalované. Bohužel standardní aplikace ve Sněmovně nejsou k počítačům, na kterých není nainstalován operační systém Windows, příliš přívětivé,“ dodal s úsměvem Bartoš. 

gabreta ( 28. listopadu 2017 15:10 )

Tak čistírna ve sněmovně by určitě měla výhody. Takovej Kalousek by to určitě uvítal, když si občas ublinkne na kravatu nebo sako!!

11karel11 ( 28. listopadu 2017 13:33 )

Ti si ti lenoši nemohou vyprat košile a posrané trenky sami? Prachů mají dost, aby si koupili pračku. To je banda. Čeho se ještě dočkáme. Bartoš vypadá jako zločinec.

moiaza ( 28. listopadu 2017 12:22 )

A hledají také spolehlivé zásobovače marjánkou a jiným kvalitním materiálem. Také se uplatní sběrači použitých srříkaček a jehel. Práci najdou i dredaři jejich vymaštěných a mastných hlav.

agfor ( 28. listopadu 2017 11:58 )

Hmmmm. Novodobá šlechta schání služky. A p r d e l e si bude už utírat sami ?

sores ( 28. listopadu 2017 11:11 )

Piráti jsou mladí ubo.žá.ci!! Ví PRD co je to hlad,bída a nespravedlnost. Žijí v eufórii jako že "to budete koukat jak změníme svět" leda tak h.o.v.n.o

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa