Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Valachová jako exministryně ujela 25 tisíc km služebním autem. Kvůli kampani to nebylo, tvrdí

Autor: Mii - 
27. listopadu 2017
10:43

Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) před volbami najezdila 25 tisíc km. Minimálně tedy její služební vůz, který se navíc pohyboval po městech, kde sociální demokracie dělala kampaň ke sněmovním volbám. Zjistil to web iRozhlas z knihy jízd. Ministři a po nějakou dobu i bývalí ministři na to právo mají, strana ale musí jízdy vykázat jako náklady na kampaň, což se zatím nestalo. Podobný problém bude muset řešit i exministr financí Andrej Babiš (ANO).

Podle českých zákonů má ministr po svém odchodu z funkce ještě tři měsíce nárok využívat služební vozidlo s osobním řidičem. Chytli se toho všichni ministři, kteří v uplynulém roce svoji funkci opustili – exministryně Kateřina Valachová (ČSSD) – odstoupila kvůli dotační kauze pro sport, exministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) – byl odvolán kvůli sporům s mobilními operátory, a exministr financí Andrej Babiš (ANO) – byl odvolán kvůli kauze korunových dluhopisů.

V jaké míře vozidlo využívali? To vyplývá z knih jízd, které ministerstva vedou a jejichž obsah lze zjistit na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Valachová zneužití odmítá

Například Kateřina Valachová cestovala skutečně hodně. Mezi květnem, kdy z funkce odstoupila, a srpnem najezdila se svým služebním vozem 21 070 km se spotřebou 1396 litrů. Při průměrné ceně pohonným hmot 28,89 za jeden litr tak cesty stály zhruba 40 tisíc korun. Plus po dobu své dovolené měla Valachová, dnes již zvolená poslankyně za ČSSD, k dispozici jiné auto s řidičem, se kterým najela 3978 km. To mělo celkovou spotřebu 298 litrů, provoz stál 8600. Celkem tak exministryně najezdila 25 tisíc km, což je stejná vzdálenost jako z Česka do Papuy-Nové Guineje a zpátky.

Vozidlo se navíc vyskytovalo v místech, kde ČSSD prováděla předvolební kampaň. S místy, která ministryně navštíví, se totiž často chlubila na svém facebookovém profilu. Lokace tak lze jednoduše porovnat – například 29. srpna se Valachová objevila v Mladé Boleslavi, Čejetičkách a Benátkách nad Jizerou. Na stejných místech byl podle knihy jízd ten den její vůz. Nebo o tři dny dříve se exministryně objevila v Nymburce a Tišicích. I zde se objevil její služební vůz, jak ukazuje kniha jízd. Podobných případů je několik.

Web iRozhlas se Valachové dotazoval, zda služební vozidlo využívala v předvolební kampani. „Vozidlo jsem využívala tak, jak jsem měla, to znamená pro osobní dispozici. Jinak to ani tři měsíce po ukončení výkonu funkce nejde. A co se týká kampaně, tak jsem využívala také jiná vozidla – jednak svoje osobní a další vozidla z hlediska kampaně,“ sdělila Valachová webu. „A ještě jsem si navíc, aniž by mě k tomu vázalo jakékoli etické pravidlo, dávala pozor na to, aby to nemohlo být zneužito,“ doplnila.

Akcí se podle svých slov účastnila jako bývalý úředník a nikoli kandidát. „Využívala jsem (vůz) z hlediska přejezdu v souvislosti se zmiňovanou osobní dispozicí, například směrem k besedám, které jsem absolvovala nikoli jako kandidátka, ale jako Kateřina Valachová, jako bývalá ministryně školství. Nikoli tedy jako kandidát, ani jsem takto nebyla představována. Já jsem si na to skutečně dávala pozor,“ dodala ještě.

Náklady musí strany nahlásit

Zda je možné využívat služební vůz pro politickou kampaň, zjišťoval nedávno Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. K problematice má dokonce čerstvou analýzu. Podle ní je možné, aby členové vlády využívali služební auto k osobním potřebám prakticky neomezeně, i k volební kampani. Musí to ale hlásit.

„V takovém případě se ale jedná o výdaj na kampaň, neboť provoz vozidla je nepochybně plněním ocenitelným v penězích,“ vyjasnil věc pro iRozhlas člen kontrolního úřadu Jan Outlý. Úřad se nyní zaměří na to, jestli strana cesty vykáže jako náklad kampaně. „A to přesto, že se nemůže jednat o bezúplatné plnění. To by strana od státu vůbec nesměla přijmout, zákon jí to zakazuje. Užívá-li totiž člen vlády auto v souladu s výslovným zákonným oprávněním, těžko lze takové jednání vykládat způsobem, který by znamenal spáchání deliktu,“ vysvětluje kontrolor Outlý.

Mládek psal jen kilometry

Kniha jízd bývalého ministra Andreje Babiše (ANO) ještě k dispozici není. Je stále chráněnou osobou, jeho ochranu zajišťuje policejní ochranná služba, a tudíž informace o jeho pohybu nelze poskytnout. Mluvčí hnutí ANO Vladimír Vořechovský však sdělil, že strana náklady kampaně počítá, a pokud se Babiš přepravoval i autem ochranné služby, ANO to zahrne ho nákladů. „Momentálně vše zpracováváme a v rámci nákladů na kampaň počítáme tak, aby vše bylo do lhůty pro to zákonem určené řádně vyčíslené a uvedené,“ informoval Vořechovský.

U posledního ministra, který letos opustil funkci, kopie knihy jízd k dispozici je. Jan Mládek z ČSSD využíval auto do května, tehdy ale ještě neběžela ostrá kampaň. Řidiče nepožadoval. Do knihy jízd zapisoval jen počáteční a konečný stav kilometrů včetně tankování, účel a místo jízdy ne.

Takové údaje ovšem podle mluvčího ministerstva obchodu ani potřeba nejsou. „S ohledem na to, že se v tomto případě jedná o používání služebního automobilu k osobní potřebě ministra, respektive exministra podle zvláštního předpisu, jsou údaje o počtu ujetých kilometrů a doklady k čerpání pohonných hmot dostačující. Ministerstvu ani z logiky věci nepřísluší jízdy kontrolovat a příslušný zákon používání vozidla ani nijak neupravuje a neomezuje,“ sdělil pro iRozhlas mluvčí rezortu František Kotrba.

Kateřina Valachová se objevila v předvolební debatě Blesk.cz. A dostala se do sporu s Václavem Klausem ml.:

Video  Klaus a Valachová v hádce o postižených dětech: On: „Vyhnala jste je!“ Ona: „Mlčte!“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

defakto ( 27. listopadu 2017 15:45 )

... pekná ženská ??? No jak pre koho ! A to že sa nemusí nikomu spovedat kde a prečo jazdila , asi si je vedomá toho , že to někdo za ní zaplatí ! ... Doufám , že tato odporná ženská už nebude v žádné vysoké funkci !!!

ferryx ( 27. listopadu 2017 15:25 )

Jestliže má vůz pro osobní potřebu, nemusí se nikomu zpovídat, kam jede. A jen na okraj, inkluzi schválila vláda, ne jeden ministr. A Katka je pěkná ženská, to se musí uznat.

stbak ( 27. listopadu 2017 14:12 )

A co BABIŠ??? Ten vám nevadí? Nic jiného jak kampaň nedělal.

kukukuu ( 27. listopadu 2017 13:46 )

Ten benzín je směšná záležitost ve srovnání s rozvratem školství i sportu, které způsobila.

kukuku ( 27. listopadu 2017 13:44 )

Babiš nemá ani na základní skupinu Ligy mistrů. Tam kralují primátor Bém s Opencard, Saša Vondra s ProMoPro, Řebíček se státními zakázkami pro firmu převedenou na bratra, Topolánek s přistáním vládního letadla, aby si zalyžoval v Alpách nebo s prodejem vlastní vytunelované zkrachovalé firmy za milionové částky. ČSSD má také své koně - Sobotkova OKD, akcie za stovku milionů, na které Gross neměl stejně jako na vlastní byt ... Neblábol, když nevíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa