Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie už má žádost o vydání exprimátora Svobody z ODS. Kvůli kauze opencard

Autor: ČTK - 
26. listopadu 2017
20:08

Poslanecká sněmovna tento pátek obdržela žádost o vydání poslance ODS a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) to potvrdil nový předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Svoboda je stíhán v souvislosti s kauzou předražené „karty Pražana“ Opencard, počátky případu se vracejí do období působení primátora ODS Pavla Béma.

Žádost na pana Svobodu dorazila v pátek, řekl v ČT Vondráček. Žádost postoupil mandátovému a imunitnímu výboru. Poslanci už jednou bývalého pražského primátora k trestnímu stíhání vydali, bylo to v roce 2014. Policie ho spolu s dalšími pražskými radními vinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce v kauze Opencard. Svoboda s vydáním souhlasil, ač stíhání označil za nesmyslné a politické. Loni v září soud Svobodovi udělil podmíněný trest 2,5 roku, Svoboda se odvolal.

Vondráček v roce 2014 hlasoval pro vydání a ve Sněmovně se v minulosti vyjadřoval o imunitě jako o historickém přežitku. Dnes postoj revidoval.

Málokdy má člověk možnost složit reparát a je výborné v případě pana Svobody (...) tu šanci mít můžu, poznamenal s tím, že s ohledem na průměrnou dobu trestního stíhání nemá poslanec šanci, aby se za funkční období Sněmovny stihl očistit. Při dalším hlasování o vydání Svobody hodlá situaci zvážit znovu. On to možná až tak historický přežitek není, že se stále může stát, že nám výkonná moc zasahuje do moci zákonodárné, komentoval dnes své minulé výroky.

„Jak budu jednat, se rozhodnu, až se s tou věcí seznámím, jak je teď postavena,“ řekl v Českém rozhlase Svoboda na dotaz, zda Sněmovnu znovu požádá o své vydání jako v roce 2014.

Na délku trestního stíhání poukázal v OVM i předseda ODS Petr Fiala. Někdo je obviněn, má to dopad na jeho život, jeho soukromí, na všechno a léta se táhne, ta kauza, to je smutné a to nás musí vést k určité politické opatrnosti, prohlásil Fiala. Aniž někoho jmenoval, dal do souvislosti trestní stíhání předáků ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka a vyzval k rozlišování jednotlivých případů. Považuje za rozdíl, je-li člověk podezřelý, že se neoprávněně obohatil při svém podnikání, nebo z toho, že jako politik špatně rozhodl. U Svobody není ani stín podezření, že by z toho měl nějaký prospěch, podtrhl Fiala.

Budoucí rozhodování Sněmovny o Babišově vydání komentoval i Vondráček. To bude zas úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu, řekl Vondráček na toto téma.

Nový předseda dolní komory informoval, že kriminalisté požádali také o stíhání poslance a libereckého hejtmana Martina Půty (STAN) obviněného z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Tuto žádost Vondráček označil za bezpředmětnou, Půta dal přednost působení hejtmana a vzdal se mandátu poslance, čímž o imunitu přišel.

sores ( 26. listopadu 2017 18:26 )

Žádné tajemství že v Česku vládne mafie která kryje politiky ze špinavostí. Soudy odsoudí jen chudé a bezvýznamné občany.

Gentleman3 ( 26. listopadu 2017 18:08 )

Hm no... Bem to rozehraje... Nekdo to snad odnest musi.../vinu/..

zada ( 26. listopadu 2017 17:56 )

A co Jurečka (KDU) ten je taky trestně stáhaný, na toho policie nic rychle nepošle??????

Gentleman3 ( 26. listopadu 2017 17:12 )

 To co tady pisete snad neni mozne..

1pravda1 ( 26. listopadu 2017 14:49 )

Bém nic nepodepsal stejně tak jako Vondra u Promopra, tak to od-serou jiní. Je důležité brát obrovské prachy, ale nechat to podepisovat druhé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa