Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nejsem žádný parašutista.“ Pospíšil vyhlíží post po Kalouskovi, soupeře nemá

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
25. listopadu 2017
15:45

Konec jedné éry. I tak se dá mluvit o pátém sněmu TOP 09, na kterém skončil v čele strany Miroslav Kalousek. Uchazeč o jeho post je jediný - europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil. Ten se přitom musí popasovat s výčitkami, že strana se nedá řídit z Bruselu, že je členem strany pouze pár týdnů a že kdysi působil ve vedení jiné strany. Pospíšil byl místopředsedou Občanských demokratů.

Otcové zakladatelé končí. Karel Schwarzenberg je už dva roky „pouze“ čestným předsedou, Miroslav Kalousek je od tohoto víkendu „pouze“ předsedou poslaneckého klubu TOP 09. Adept na post předsedy strany je jediný - poslanec Evropského parlamentu a někdejší člen vlády a ODS Jiří Pospíšil.

„Každý delegát může navrhnout kandidáta přímo před samotným bodem. Je možné tedy i zítra navrhovat kandidáty. Nechci dnes hodnotit šance a možnosti,“ snažil se Pospíšil nepředbíhat.

I kdyby se ale nějaký soupeř v nedělní dopolední volbě objevil, Pospíšil bude jediný, kdo se může chlubit krajskými nominacemi, tedy doporučením některých krajských organizací Topky. „Velmi mě to těší, ostatně právě výzvy mých kolegů, abych kandidoval, mě nakonec vedly k tomu, že jsem se rozhodl, že budu kandidovat na funkci předsedy. Byly to výzvy mých kolegů z Plzeňského kraje, tak i pražské organizace, kde jsem členem,“ zmínil, kde získal podporu. Připomněl ale, že volba je tajná a delegáti ho zvolit nemusí.

Já prosím nejsem žádný parašutista, když to řeknu takto obrazně. S TOP 09 spolupracuji od evropských voleb, kde jsem získal nejvíce preferenčních hlasů. To je signálem toho, že mě voliči TOP 09 přijali a berou mě jako politika TOP 09,“ reagoval na kritiku, že do strany vstoupil teprve o volebním víkendu v druhé polovině října.

Miroslav Kalousek skončil jako předseda TOP 09. V čele vydržel dva roky. Nahradí ho Jiří Pospíšil (uprostřed)? Miroslav Kalousek skončil jako předseda TOP 09. V čele vydržel dva roky. Nahradí ho Jiří Pospíšil (uprostřed)? | ČTK

Stejné hodnoty, jiné formulace

Pospíšil v rozhovoru s novináři také přiznal, že se v případě zvolení bude i on vymezovat vůči vládě Andreje Babiše (ANO). Obhajoba svobody a kritika oligarchické vlády jsou podle něj jasné hodnoty, na kterých strana stojí. „Možná to budu říkat jinak, ale obsah bude stejný,“ řekl ke srovnání s Miroslavem Kalouskem.

Souběh funkcí v Bruselu potažmo Štrasburku a v čele strany nevidí jako větší problém. Z europarlamentu zná několik takových případů. „Je tam několik předsedů národních stran. Nebudu, pokud budu zvolen, v tomto výjimkou. Podívejme se na Slovensko, kde pan Sulík je dneska předsedou nejsilnější opoziční strany. Chorvatský premiér se stal premiérem poté, co předsedal své straně jako europoslanec a vyhrál volby. My pořád cítíme bariéru mezi evropskou a českou politikou, ona je ale trošku umělá a měli bychom ji zbourat,“ komentoval pak názory některých členů, že řídit stranu z Bruselu není možné.

Za nejbližší spolupracovníky ve vedení strany by si přál dosavadní místopředsedy Markétu Pekarovou Adamovou a Marka Ženíška. Ženíšek se vzdal obhajoby postu prvního místopředsedy poté, co neobhájil svůj poslanecký post a v jeho kraji nezískala TOP 09 ani 5 % hlasů, tedy počet potřebný v celorepublikovém měřítku pro vstup do dolní parlamentní komory.

buban ( 25. listopadu 2017 18:36 )

Pane europoslanče,je mně úplně jedno,kolikaprocentní jste,ale opravdu máte potřebu být šéfíkem něčeho tak pofiderního,jak TOP09 je?Notabene po tak profláknutém alkoholikovi,jakým Kalda bezesporu je?

jebulin ( 25. listopadu 2017 18:26 )

Pospíšile, mám k tobě jeden indiskrétní dotaz: Když to strkáš Moravcovi do análu, dáš mu před tím klystýr?

4552 ( 25. listopadu 2017 17:32 )

Ve straně bude alespon teplo když už je nanic. Takovou skvadru nikde nenajdete.Ted nastupují posunovači h.To je k zblití za co tato verbež bere peníze, ta strana je zahnilá a pořád tam bude skomírat za každou cenu.Fuj

majojo ( 25. listopadu 2017 17:23 )

A já myslela, že trilobit....

majojo ( 25. listopadu 2017 17:20 )

A už měl tenhle blb alespoň jednu poluci? Vypadá a tváří se, že ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa