Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mám ji Babišovi natáhnout? Ptal se Kalousek sněmu TOP 09

Autor: Zuzana Štíchová - 
25. listopadu 2017
17:43

Žertovnou tečkou končil první den 5. sněmu TOP 09 v pražském hotelu Don Giovanni. Jeden z delegátů chtěl po Kalouskovi, aby se ohradil proti nařčením šéfa ANO Andreje Babiše. Třeba i fackou, kterou má Kalousek natrénovanou, vtipkoval. Kalousek, už bývalý předseda strany, se pak sněmu ptal, zda „mu ji má skutečně natáhnout“. Žertem dodal, že by to mohlo být jedno z usnesení sjezdu.

František Faměra, místopředseda jičínské regionální organizace TOP 09, byl předposledním řečníkem prvního dne sněmu. „Je pro mě nepřijatelné, aby člověk, jako pan Babiš, se svou historií, nadával mému předsedovi, že je tunelář, zloděj. Chybělo mi ohrazení, třeba trestní oznámení. Nebo, pokusím se o vtip, třeba facka. Natrénováno z malostranského podloubí máte,“ vzkazoval z pódia Kalouskovi.

Ten zakončil sněm žertem. „Jestli se všichni usnesete, že mu ji mám natáhnout, tak to bude usnesení sjezdu,“ smál se a sněm strany tím v sobotu skončil.

Na Kalouskovo místo kandiduje Pospíšil

O tom, kdo povede TOP 09 po osmi letech, kdy ji řídili Kalousek a nynější čestný předseda Karel Schwarzenberg, se bude rozhodovat v neděli. Na Kalouskovo místo kandiduje zatím jen europoslanec Jiří Pospíšil, který vstoupil do strany nedávno.

TOP 09 bude i tentokrát nové vedení volit elektronicky v připravených kioscích na tabletech. Bylo tomu tak i v předchozích letech. Delegáti mají přidělen kód, který slouží k ověření jejich totožnosti.

TOP 09 volila opět v kioscích s tablety. TOP 09 volila opět v kioscích s tablety. | Blesk / Karel Kopáč

 

Kalousek měl krátce před polednem v sobotu poslední řeč jako odcházející předseda strany. Zkritizoval regionální organizace za nedostatečnou aktivitu, která zapříčinila neúspěch v krajských volbách. Obul se ale také do šéfa ANO či prezidenta. „Nejde o nic méně, než že se nechceme s Andrejem Babišem zasnít, abychom se pak probudili na Rudém náměstí,“ řekl plnému sálu v pražském hotelu Don Giovanni.


Slabé regiony a nesentimentální Kalousek

„Sentimentální snad nejsem, nebo vám tak připadám?“ reagoval pak na dotaz novinářů, jak se v nové roli cítí. „Netajím se zklamáním, že několik velmi silných osobností s potenciálem lídra, že se nepřihlásili. Na tu soutěž jsem se těšil. Ať už bude zvolen kdokoliv, zdůraznil jsem, že se nemusí obávat, že budu jeho vnitrostranickým soupeřem,“ řekl také.

Znovu zopakoval, že do čela počítal s Markétou Adamovou, ta se ale rozhodla kandidovat pouze na první místopředsedkyni, aby měla čas na rodinu. „Netajil jsem se ani tím, že jsem pokládal za ideální, aby lídr měl svoji politickou minulost měl zakotvenu pouze v TOP 09. Dobře vím, jak mě limitovala moje minulost bývalého předsedy KDU-ČSL,“ dodal v rozhovoru s novináři a narážel tak na minulost Pospíšila v ODS.

Vnucovat se prý Kalousek nebude, ale novému předsedovi, nejspíš Jiřímu Pospíšilovi, rád poradí či pomůže. Nejdůležitějším úkolem celé Topky bude podle něj nabrat členskou základnu na regionální úrovni. Kalousek končí pouze v čele strany, nadále bude předsedou poslaneckého klubu strany.

Rakušan: Musíme zapomenout, co nás rozdělilo

Už dopoledne vystoupili na sněmu také pozvaní hosté. Jako první se slova ujal předseda ODS Petr Fiala.

„TOP 09 a ODS jsou přirozenými politickými partnery. Před dvěma lety jsem si myslel, že politická situace nemůže být o moc horší. Na Hradě si prezident dělal, co chtěl, ne co měl. Jenomže i my, co máme naději, tak musíme připustit, že dnes je to horší. Naplno se projevil mocenský pakt mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem. Ve Sněmovně se vytvořila hlasující koalice mezi ANO, SPD a komunisty. O to důležitější je spolupráce opozičních stran, naše vzájemná spolupráce,“ zdůraznil šéf nejsilnější opoziční strany.

Fiala také vtipkoval o tom, že kdykoli vystupuje na sněmu TOP 09, loučí se s končícím předsedou. „Kdybyste nebyli spokojeni s dnešní volbou, tak stačí mě pozvat a máte to vyřešené,“ glosoval situaci.

O přemostění příkopů mezi TOP 09 a STAN pak mluvil místopředseda hnutí Vít Rakušan. „Možná ten sněm přišel v tu nejlepší možnou dobu, poté, co týden zasedala Poslanecká sněmovna v novém složení. Co se ukázalo, že nastupuje do této doby nepoznaná arogance moci, takové mocenské struktury, které jsme si v 90. letech neuměli ani představit. Po prvním týdnu máme v jejím čele komunistu, ve vedení člověka, který se hlásí k netoleranci, zástupce strany ohrožující demokracii. Do těch dalších let musíme zapomenout na to, co nás rozděluje nebo rozdělilo,“ řekl v narážce na konec spolupráce obou subjektů na přelomu loňského a letošního roku.

Bursík: Jdou po nás

Na nebezpečí Ruska upozornil předseda LES Martin Bursík. Zástupci jeho strany kandidovali na kandidátkách TOP 09 ve sněmovních volbách. Své vystoupení zakončil mj. větou: „Jdou po nás.“

Pozdravení přednesl také nový místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal za Piráty, nebo předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ten Topce vytkl některé výpady vůči lidovcům v dolní parlamentní komoře.

„Spolupráce smysl dává, nejen v rámci opozice, ale také programu a hodnot. Pokud předseda nebude ve Sněmovně, nebude to mít lehké. Tím nejdůležitějším mluvčím bude pak předseda poslaneckého klubu,“ poznamenal končící vicepremiér k faktu, že jediným kandidátem na předsedu je zatím europoslanec Jiří Pospíšil.

TOP 09 během posledního volebního období, kdy byla v opozici, přišla o řadu voličů a také ukončila spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). V říjnových volbách jen těsně překonala pětiprocentní hranici a udržela se ve Sněmovně se sedmi mandáty. Funkci poslance neobhájili první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, místopředseda Leoš Heger, další místopředsedkyně Jitka Chalánková znovu nekandidovala. Mandát naopak obhájily spolu s Kalouskem a Schwarzenbergem místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová a Helena Langšádlová.

Po šéfovi Zelených Matěji Stropnickém a předsedovi Svobodných Petru Machovi, kteří odstoupili ihned po sněmovních volbách, bude Kalousek třetím lídrem, který opustí vrcholnou stranickou funkci v reakci na výsledek voleb. Rozhodnutí nepokračovat zdůvodňuje snahou o sjednocení středopravicových sil, v čemž podle něj může překážet jeho historie předsedy KDU-ČSL.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 28. listopadu 2017 08:33 )

Což o to, inteligenci nějakou jistě mají, ale co ten charakter?

marmat ( 26. listopadu 2017 22:24 )

píše se to HANBA ....a to mi nikde dlouho nebyla

marmat ( 26. listopadu 2017 15:37 )

Teprve pád Kalouska odhalil jeho věrné , placené soukmenovce zdenekka s tátou

marmat ( 26. listopadu 2017 14:39 )

POZOR ! Dorazila sem německá vlna niků z TN.cz a nezapře se vulgaritou a hulvátstvím -Ničí diskuzi se SATANASem anově(,) s WIDERREM - PROSÍM, ZKUSME JE IGNOROVAT Pozor -redakce je abnormálně a nepochopitelně toleruje !!!

marmat ( 26. listopadu 2017 14:37 )

Dorazila německá vlna niků z TN.cz a nezapře se vulgaritou a hulvátstvím -Ničí diskuzi se SATANASem anově(,) s WIDERREM - PROSÍM, ZKUSME JE IGNOROVAT Pozor -redakce je abnormálně a nepochopitelně toleruje !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa