Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Neslušnost, demonstrace síly.“ Okamura na křeslo za 135 tisíc měsíčně dosáhl, Fiala ne

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. listopadu 2017
10:15

Nová Sněmovna, staré hádky. Třetím dnem pokračuje jednání nově zvolených poslanců. Ti se tentokrát sešli k tajné volbě pěti místopředsedů. Na jednoho z nich kandidoval i Tomio Okamura, dostatek hlasů poslanců získal, ale objevil se zádrhel. Jediný z pěti kandidátů, který podporu nezískal ani ve 2. kole, byl Petr Fiala (ODS). „Demonstrace síly,“ stěžovala si opozice. „Neslušnost,“ zaznělo také.

Na místopředsedu Sněmovny se rozhodlo kandidovat pět poslanců – Petr Fiala (ODS), Vojtěch Filip (KSČM), dosavadní šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), Tomio Okamura (SPD) a Vojtěch Pikal (Piráti). Uspěli čtyři z nich.

Fialu nepodpořili, ostatní ano

Volba místopředsedů opět probíhala tajně a většinovým způsobem ve státních aktech, místnosti sousedící s hlavním sálem jednacím. A to formou kroužkování vybraných kandidátů, ale také křížkování těch, kteří podporu nedostanou. Volba nových místopředsedů přitom přinesla jedno větší překvapení. Zatímco čtveřice Okamura, Filip, Hamáček a Pikal většinu hlasů bez větších problémů získala, šéf ODS Fiala nikoli.

Ve volbě bylo vydáno a odevzdáno 195 lístků, kvorum nutné pro zvolení tedy bylo 98, uvedl předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Fiala získal 83 hlasů, Filip 121 hlasů, Hamáček 143 hlasů, Okamura 102 hlasů a Pikal 102 hlasů.

Nepolíbili jsme prsten

O pátém křesle se tak muselo hlasovat znovu. A Fiala neuspěl ani ve druhém kole. „Je to demonstrace síly. Ale nebudeme plakat,“ reagoval na to šéf Poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „1 milion 400 tisíc voličů nemá zástupce ve vedení Sněmovny,“ postěžoval si na to, že svého místopředsedu nemá Demokratický blok složený z ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN.

Ten však dá dohromady pouze 48 poslaneckých křesel. „Chci jenom připomenout a citovat na tento mikrofon středeční slova, která říkal Andrej Babiš. Takhle se podíval k našemu středu a říkal: ‚Pane Fialo, chtěl byl s váma vládnout, my jsme ready.‘ Tak jsme to viděli. Na to si nestěžujeme. A takhle by to bylo pořád. Co se stalo? Nepolíbili jsme prsten, takže jsme tu funkci nedostali,“ doplnil Stanjura.

Zklamání a neslušnost

O demonstraci síly mluvili i další poslanci – třeba Jan Farský ze STAN. Mluvili o neslušnosti, když na místopředsedu Sněmovny nebyl zvolen zástupce druhé strany ve volbách. „Takhle se podle mě dlouhodobě slušně nedá v rámci Poslanecké sněmovny spolupracovat,“ vzkázal šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Fialu přitom podpořila i ČSSD. „Je to do jisté míry ukázka toho, jak ta Sněmovna v budoucnu může fungovat. A pokud by měla fungovat takhle, tak se mi to hrubě nelíbí. Jsem zklamaný. Pokud by takto fungovala, tak si myslím, že nemá budoucnost,“ řekl Jan Chvojka (ČSSD). Stěžoval si však i šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Dodržujme zásady, je to druhá nejsilnější strana,“ uvedl. Stěžoval si však také na to, že podobně se „cvičilo“ v minulosti s komunistickým kandidátem.

Křeslo za 135 tisíc měsíčně

Oproti tomu vítěz voleb ANO se radovalo ze zdárné volby už ve středu, kdy se předsedou Sněmovny stal Radek Vondráček. „Vy hovoříte o nějakém diktátu? Nemyslím si, že by to bylo nějaké konfliktní a diktát, jak to tady popisujete,“ divil se šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek opozičním slovům o tom, jak proběhla čtvrteční schůzka všech devíti stran.

Pozice v čele Sněmovny přitom nejsou rozhodně žádnou „charitou“. Sám šéf Sněmovny Vondráček se může těšit na to, že na jeho výplatní pásce se objeví částka 190 700 korun měsíčně. Nemalé jsou i platy místopředsedů. První místopředseda bere totiž 142 700 korun a řadový místopředseda 135 500 korun, upozornila ČTK.

Okamurovci: Nepřišli nás požádat o podporu

Kolem toho, že se ze čtyř poslanců místopředsedové stali hned na první pokus, ale z Fialy nikoli, se strhla mela i v zákulisí Sněmovny. „My jsme ODS jasně řekli, že jsme ochotni a budeme respektovat poměrné zastoupení ve vedení Sněmovny, řekli jsme, že jestli mají zájem o naše hlasy, že nás mají požádat o podporu. ODS toto neučinila. Takže my jsme Petra Fialu se rozhodli, že ho nebudeme podporovat. Kdyby ODS přišla a řekla: My stojíme o vaši podporu, stojíme o podporu SPD, tak my bychom jim našich 22 hlasů dali,“ uvedl šéf Poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

„Kdyby ODS přišlo a řeklo, že by o naši podporu stálo, tak my jsme to chtěli dodržet,“ dušoval se také Okamura a z ODS udělal „to“. „My nemůžeme přistoupit na hru, že někdo řekne: Já respektuji výsledky voleb, respektuji poměrné zastoupení v Poslanecké sněmovně, ale respektuje ho jenom tehdy, že když s vámi domluví. Vy přijdete, pokleknete, políbíte prsten, uděláte s námi dohodu, pak to respektuji. Dámy a pánové, to je přece absurdita toho případu. Tohle není žádné respektování výsledku voleb,“ reagoval na jeho slova Petr Fiala.

Pirát Pikal: Nemám ženu, děti, kočku ani psa

Volbě místopředsedů Sněmovny, kterých má být nově pět (oproti čtyřem v předchozím volebním období), nepředcházela nijak vzrušená diskuse. Zato pořádně rušno bylo po ní. Nejprve pouze Miroslav Kalousek (TOP 09) vystoupil s tím, že TOP 09 nemůže podpořit do vedení Sněmovny strany, které nectí principy humanismu – tedy KSČM a SPD.

Před volbou také zaujalo vystoupení pirátského kandidáta. „Je mi 30 let, nemám ženu, děti, kočku ani psa,“ představoval se Vojtěch Pikal. A pro svou volbu argumentoval tím, že na různých pozicích předsedá již šest let – např. v čele celostátního fóra Pirátů. Podle něj by měla být diskuse ve Sněmovně otevřena všem. Aby všichni mohli ze sálu oslovit i občany napříč republikou. „Jak jsem pochopil, tady u těch mikrofonů se nemluví k sálu, ale vůči kamerám,“ podotkl. 

Nové složení Poslanecké sněmovny najdete zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 24. listopadu 2017 19:35 )

„Demonstrace síly,“ stěžovala si opozice. Tu demonstraci síly, by si měla v první řadě připomenout "Církevníma prostitucema" dnešní opozice! Tam jí předvedli, když rozdílem jednoho hlasu, navíc pravomocně odsouzeného poslance a proti vůli celého národa! To byla ta pravá ukázka "Demonstrace síly" a arogance moci! Fiala je akorát nastrčenej, nevýraznej kašpar, ale za nitky tahá Staňura a ostatní matadoři rádoby pravice!! Na to, aby takhle dostali po kulích, zkrátka ta sebranka není zvyklá!!

Nezadat ( 24. listopadu 2017 15:34 )

Okamura má pravdu když řekl,že někteří reportéři jsou obyčejné prodejné děvky a to má do svobody tisku daleko.Slušný reportér napíše:muslim brutálním způsobem znásilnil 6 leté děvčátko a prodejná *** napíše:Muslim za to nemůže jelikož mu zapomněli říct,že se to nesmí a proto jakýkoliv nesouhlas s tímto činem zavání diskriminaci za což je až doživotí.

zada ( 24. listopadu 2017 15:10 )

Když nemá Fiala svůj mozek, ale Kalouskův tak ať se nediví. Co zasel celu dobu před volbama a těsně povolbách to teď sklidil. Já myslím, že je to vpořádku, ona pražská kavárna se svým egem a nadutí akademici nám za Prahou nic neříkají. Pokora vám chybí slavný demobloku (poz. demagogický bloku), pokora. Myslte si stále že jste nad lidi. A demokracie nesjou vaše kzavedený 28 let postupy!!!! Demokracie je svoboda v rozhodování. A tohle byl provní poznatek k tomu, abyste věděli, že když budete dělat cyráty, tak vám ve sněmovně neprojde vůbec nic!!!!a to dít školou povinný Fery, tak ten nám může opravdu se svýma zkušenostma všem za Prahou akorát tak kázat, takhle mladý lidi by v parlamentu vůbec neměli být, živí ho rodiče...., tak ve 30 by to stačilo ( už jsme tam mládí měli od lavic, Gross, Sobotka a jak to dopadlo, ani jeden nevěděl co je práce, život, ....)Chtělo by to změnu volebního zákona ohledně věku vsupu do parlamentu kvůli životním zkušenostem .

kukuku ( 24. listopadu 2017 15:01 )

Chudáčku, ty se tu za tohoto parlamentu navztekáš. Nebylo by lepší vys*rat se na svou klávesnici a z mamahotelu jít nějam makat ?

xiioma ( 24. listopadu 2017 14:37 )

Víte, kdy Babiš lže? Když otvírá ústa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa