Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ďábelská koalice se potvrdila, varuje Chvojka. Babiš a Okamura spojenectví odmítají

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. listopadu 2017
16:08

Je možnost koalice ANO, SPD a KSČM reálná, nebo jde jen o výplod opozičních kritiků? Andrej Babiš (ANO) takovou koalici popírá a otevřeně vyzýval ke spolupráci ODS a Piráty, stranou zůstává dosavadní koaliční partner ČSSD. Ministr pro lidská práva Jan Chvojka přitom míní, že se „ďábelská koalice“ Babiše, Tomia Okamury a Vojtěcha Filipa ve Sněmovně potvrdila.

„My jsme toho názoru, že ta hrozící koalice hnutí ANO, SPD a komunistů není standardní, máme za to, že SPD je hnutím, které je extremistické. A myslíme si, že takové hnutí v žádném případě nepatří ať už do nějaké vládní koalice, nebo do nějaké tiché koalice. To by bylo velmi špatně,“ řekl Blesk.cz ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka, který je nově předsedou poslaneckého klubu ČSSD.

Připomněl slova svého kolegy z ČSSD Jana Birkeho. Potvrdila se prý hrozba, že se formuje „ďábelská koalice“, míní dosluhující ministr. Společný postup ANO, SPD a KSČM se projevil při volbě předsedy mandátového a imunitního výboru, kterým se stal Stanislav Grospič (KSČM). „Kolega Grospič dostal 115 hlasů, což je přesně počet, který mají ve Sněmovně tyto tři strany,“ upozornil pro změnu Jan Hamáček (ČSSD).

„Tam se ukázalo, že tady máme tři strany, které spolu velmi úzce kooperují a je to hnutí ANO, SPD a komunisté. Ta dohoda mezi těmi třemi subjekty je už delší dobu,“ míní Chvojka.

Extremisté z SPD? Stačí si vzpomenout na Staníka, říká Chvojka

Ministr Chvojka poukázal také na „velmi exkluzivní výbory“, které SPD a KSČM mají „dostat“. Slova chvály naopak našel Chvojka pro nového předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), kterého považuje za kvalitního Hamáčkova nástupce.

Proč přitom Chvojka považuje SPD za extremistickou stranu? „Stačí si vzpomenout na to, co říkali před volbami, stačí si přečíst články např. z minulého týdne o tom, co se stalo na půdě Sněmovny, co říkal jejich tajemník, že Židi patří do plynu a spoustu dalších nechutností. Už jenom to mluví o tom, že SPD je extremistická strana,“ řekl Blesk.cz Chvojka. Narážel na aféru kolem tajemníka SPD Jaroslava Staníka. „Židi, homosexuálové i cikáni by měli jít do plynu,“ měl říct ve Sněmovně podle Aktuálně.cz.

Video  Ministr Chvojka (ČSSD): SPD jsou extremisté. Koalice s ANO a KSČM není standardní.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Očerňují všechny ostatní, zlobí se Okamura

Nad nálepkou extremistické strany kroutí Tomio Okamura (SPD) hlavou. ČSSD připomněl, že „absolutně propadla ve volbách“. „Teď kopou kolem sebe a očerňují všechny ostatní, protože si potřebují nějakým způsobem zdůvodnit svůj neúspěch. To chápu, ale je to prostě jejich boj, jejich problém,“ zareagoval pro Blesk.cz Okamura.

Sám Chvojka se však pozastavil i nad volebním neúspěchem ČSSD, která se dle něj musí přestat hádat a hledat nové tváře z regionů, které dají straně nový impuls. „Udělali jsme spoustu chyb a z těch se musíme poučit,“ sype si Chvojka popel na hlavu.

Okamura tvrdí, že s ANO žádnou koalici nemají. A snaží se pouze prosazovat program. Také Andrej Babiš přitom odmítl, že by měl již nyní koalici s SPD a KSČM, obě strany však pochválil za jejich přístup. „Jasně jsme řekli, že začneme od ODS a postupně budeme jednat až dolů. Vy se dneska celý den snažíte říct, že my máme nějakou koalici s KSČM. Nemáme. Ani s SPD. Ale oni byli jediní, kteří přišli na jednání a řekli, SPD: Toto jsou naše programové priority, KSČM to řekla dřív médiím než nám, my nemáme s někým koalici. Piráti nám to potom dali taky, těch 20 bodů, a my jsme připraveni o tom jednat,“ vzkázal šéf ANO před čtvrteční schůzkou zástupců všech stran.

Babiš vyzýval ODS: Pojďme spolu vládnout, já jsem ready

Zatímco ČSSD míří do opozice takřka jistě, nabídku k vládnutí dostala od Babiše ODS. „Pane předsedo Fialo, já vás znovu vyzývám, pojďte s námi jednat o vládě. Máme 103, tak pojďte. Já jsem ready. Píšeme programové prohlášení, my jsme vám to řekli a vy jste řekli: Ne, ne, ne, ne stokrát,“ postěžoval si Babiš na sněmovním plénu.

A upozornil na to, jaké měla požadavky ohledně výborů pro změnu ODS. „ODS na jednání čtyřikrát řekla, že chce školský výbor pro pana Klause, a my jsme řekli: Jo, píšeme si to. A obranu pro Černochovou. Jo, píšeme si to. A ústavně právní pro pana Bendu, legendu tady ve Sněmovně. Píšeme si to. Všechno jsme sepsali,“ říkal Babiš.

Šéf ODS Petr Fiala na to reagoval slovy: „Ráno jsme nejhorší strana politická strana, která je odpovědná za všechno zlo v ČR, v poledne s námi nemá problém, odpoledne by s námi sestavoval vládu a večer jsme zase nejhorší zločinci. Tak samozřejmě, to se opravdu těžko na to reaguje.“

Vondráček si půjde „pro poštu“ od policie

Do Sněmovny přitom již doputovala i nová policejní žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Nový šéf Sněmovny Vondráček to glosoval se slovy, že si musí „vyzvednout poštu“.

Jaký bude jeho další postup? „Předpokládám, že ji postoupí mandátovému a imunitnímu výboru. Ten vydá stanovisko a ta věc půjde na plénum Poslanecké sněmovny. Takže Sněmovna v dohledné době bude hlasovat o žádosti policie,“ říká expředseda Sněmovny Hamáček. „Já jsem hlasoval pro a pokud ta žádost je stejná, obsahuje stejné argumenty a důvody, tak nevidím důvod, proč bych měl hlasovat jinak,“ doplnil Hamáček.  

A platí to i pro ostatní členy ČSSD. „My jsme říkali už delší dobu, že se zachováme tak jako v tom prvním jednání o vydání. To znamená: klub ČSSD bude jednomyslně hlasovat pro vydání. Není tam žádná změna oproti té věci, když se projednávala poprvé,“ vzkázal Chvojka.  

Okamura váhá kolem vydání Babiše

A právě tady se objevuje rozdíl mezi opozicí a přístupem SPD. Sám Okamura hlasoval v minulém volebním období pro vydání Babiše. Nyní si však nechává otevřená zadní vrátka. Upozorňuje, že se nejprve poslanci SPD v mandátovém a imunitním výboru musí seznámit s žádostí o vydání.

„My jsme v minulém volebním období – a bylo to nedávno – hlasovali pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. A pakliže nebudou žádné nové informace, tak budeme znovu hlasovat pro vydání. My se ovšem s těmi informacemi musíme nejprve seznámit, protože jsme v minulém volebním období neměli jako SPD zástupce v mandátovém a imunitním výboru. Nikdo z našich poslanců se neměl možnost seznámit s tím policejním spisem. Poprvé tam zástupce máme – a to dva. Oběma poslancům jsem dal za úkol, aby se s policejním spisem seznámili. Potom zaujmeme stanovisko,“ řekl Okamura Blesk.cz.

Že by nyní otočil? To popírá. „My jsme dosud měli informace jen zprostředkovaně. Ani nelavírujeme, ani se nerozmýšlíme. My jenom chceme odvést tu práci, která se od nás žádá. A to je – seznámit se se spisem. My jsme rozhodně solitérní strana a nebudeme vycházet z informací od pana Kalouska. To teda určitě ne,“ dodal šéf SPD.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

traktor ( 14. ledna 2018 11:40 )

Vidím , že jste také pláchnul z Bohnic a dle prvního odstavce Vašeho příspěvku se domnívám, že patříte k té dementní straně SPD. Plat berete v Kč, nebo v Jenech ?!

traktor ( 14. ledna 2018 11:35 )

Pane MARMAT , dneska je v Bohnicích hromadná vycházka do počitačové kavárny nebo co ? Je to tady samý vypatlaný, nesvépravný dement. Už aby vám skončila vycházka !!!

traktor ( 14. ledna 2018 11:24 )

Jediný exot je p. Okamura a poloexot p. Babiš !

traktor ( 14. ledna 2018 11:22 )

Já si myslím , že jsou i kobliháři, čapáci a jím podobná verbež jako stbáci soudruzi a jiná vybraná lepší společnost pana AB . Víte já si myslím , že Slovák má vládnout na Slovensku, Polojaponec v Polojaponsku a Čech v Česku. Potom bude v této zemi konečně normální ovzduší. Jste daleko větší pakáž, než o které tady píše ten vymaštěný DLABANEC. Ale i na vás dojde , na to se můžete spolehnout.

traktor ( 14. ledna 2018 11:10 )

Babiš koryta odtáhl, nebo přesměroval směrem k SPD,ANO a KSČ ??!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa