Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman chce jmenovat Babiše premiérem 6. prosince. Vládu o týden později

Autor: Vera Renovica, všm/čtk - 
23. listopadu 2017
12:30

Prezident Miloš Zeman má v plánu jmenovat šéfa ANO Andreje Babiše premiérem 6. prosince. Vládu by pak rád jmenoval o týden později – 15. prosince. Informaci sdělil novinářům na začátku čtvrtého dne své státní návštěvy Ruska. Na místě je i reportérka Blesku.

„S Andrejem Babišem budu mít schůzku po svém návratu z cesty 28. listopadu, jednám tedy poměrně rychle. Předpokládám, že mě seznámí se svou první verzí návrhu ministerského kabinetu. To bude základní náplň našeho jednaní. Orientačně předpokládám, že bych ho jmenoval 6. prosince premiérem a kolem 15. prosince jmenoval jeho vládu, přičemž mezi 6.–15. prosincem bych se jako obvykle sešel s kandidáty na jednotlivé ministry,“ uvedl k novinářům ve čtvrtek Zeman, který již koncem října pověřil Babiše jednáním o sestavení nového kabinetu.

Jsem opravdu zvědav, aniž bych je chtěl zkoušet, zda tito kandidáti budou rozumět svému resortu, když Andrej Babiš říká, že to mají být odborníci. Přál bych si, aby měl pravdu,“ dodala hlava státu ke schůzkám s možnými ministry.

Šéf ANO má v plánu sestavit menšinovou vládu doplněnou o nestranické experty. Zatím ale není jasné, zda bude mít dost hlasů, aby se svými ministry získal důvěru ve Sněmovně. Babišovo hnutí má ve Sněmovně 78 křesel, potřebovalo by však dát dohromady podporu 101 poslanců. Podporu menšinové vládě parlamentní uskupení vylučují, pouze KSČM dala najevo ochotu za určitých podmínek takový kabinet tolerovat.

V úterý rovněž policie doručila Sněmovně opětovnou žádost o vydání Babiše a Faltýnka, které viní z dotačního podvodu kvůli farmě Čapí hnízdo. Zeman prý nevidí problém v tom, že by mohl být Babiš prvním premiérem, který by byl stíhán policií. „Hejtmanem Libereckého kraje je Martin Půta, který je už 3 roky trestně stíhán. A hejtman je něco jako premiér kraje, takže měřme každému stejným metrem,“ okomentoval.

České poklady v Rusku i zajatec

Zeman se s novináři rovněž podělil o další detaily ze svého úterního rozhovoru s Putinem. Během něj se prý přimluvil za osvobození ukrajinského teologa a historika Kozlovského, který byl obviněn ze špionáže a je vězněn v Donbasu. „Požádal jsem prezidenta, by prostřednictvím Surkova, což je styčný důstojníkem mezi Ruskem a Doněckou republikou, zasáhl ve prospěch pana Kozlovského. Dá se to technicky řešit tak, že by se zahrnul podle Minských dohod do výměny osob, ať už zajatých či vězněných,“ popsala hlava státu.

Prezident čtvrtý den své státní návštěvy Ruska věnoval dále otevření výstavy Poklady Pražského hradu v prostorách ruského Státního historického muzea na Rudém náměstí v Moskvě.

Prezident ČR Miloš Zeman se 23. listopadu zúčastnil otevření výstavy Poklady Pražského hradu ve Státním historickém muzeu v Moskvě. Prezident ČR Miloš Zeman se 23. listopadu zúčastnil otevření výstavy Poklady Pražského hradu ve Státním historickém muzeu v Moskvě. | ČTK

Odpoledne prezidentský speciál zamíří do uralského Jekatěrinburgu, který je třetí a poslední zastávkou státní návštěvy českého prezidenta.

Na výstavě v historickém muzeu Moskvané budou mít možnost prohlédnout si víc než stovku předmětů ze Svatovítského pokladu a ze sbírek Správy Pražského hradu, které symbolizují minulost českého státu. K nejcennějším patří soubor textilií spojených se svatou Ludmilou a českými královnami nebo renesanční a barokní tapisérie, fajáns, porcelán a nábytek. Moskvané uvidí také umělecké kopie korunovačních klenotů nebo modely Svatovítské rotundy či Starého královského paláce.

Výstava Poklady Pražského hradu je reciproční odpovědí Prahy na přehlídku exponátů z carské dynastie Romanovců, která byla na Pražském hradě instalována v roce 2011. Na přípravě moskevské výstavy se podílela Správa Pražského hradu s Metropolitní kapitulou u sv. Víta, jíž patří některé exponáty. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 23. listopadu 2017 17:19 )

pane Babiš pokud to čtete držím vám všechny palce co mám. Nebojte se těch zlodějů kteří si hrají na poctivé a slušné! Vaše čapí hnízdo je min.chaloupka oproti Kalousovo och.l.s.ty rezidence. bazény i uvnitře domu.kurty obrovské,pozemek obrovský a dům obrovská rezidence,kdepak na to vzal och.la.sta?????

zada ( 23. listopadu 2017 16:52 )

Zdenekk - hele každý máme nějaký život.....tak se do soukromí nikoho nepleť, hlavně jestli ty jsi ready a všechno budeš mít v 70 OK , že ? A pro FBI - super napsáno!!!!souhlas

ceslo ( 23. listopadu 2017 15:22 )

no tak co , budem mít nejpoctivějšího premiéra ,který se bojí vězení

sores ( 23. listopadu 2017 14:57 )

Ano Zeman je jediný co nekrade v politice a pořád s manželkou.Jsem přešťastný že rozum u čechů vítězí,dokazují to volby. Topolán ostuda,Kalous též,Janoušek též,Dalík též Nečasová též a mnoho dalších,fuj!

janasorry ( 23. listopadu 2017 14:52 )

zdravim...moje stara babicka nasi rodine rekla,ze uz tady nechce byt..nemuze se divat na to,jak nam cizaci rozkradaji nasi krasnou zemi ..a zemrela A JE TO OPRAVDU TADY!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa